Щвейцарският град Женева въвежда минимална заплата от почти 3 800

...
Щвейцарският град Женева въвежда минимална заплата от почти 3 800
Коментари Харесай

Минималната месечна заплата в Женева става близо 3 800 евро

Щвейцарският град Женева вкарва минимална заплата от съвсем 3 800 евро на месец, която е най-високата в света, откакто локалните поданици утвърдиха мярката в неочакван резултат от гласоподаване, провокиран от информации за възходяща беднотия, обвързвана с ковид в швейцарския град, написа "Гардиън.

500 000 гласоподаватели в кантона утвърдиха минималната заплата, препоръчана от локалните синдикати и леви партии, откакто два пъти я отхвърлиха през 2011 и 2014 година

Минималната почасова заплата ще бъде избрана на към 21 евро на час, повече от два пъти над нивото в прилежаща Франция, с обезпечена минимална месечна заплата от 4 086 швейцарски франка (около 3 780 евро) при 41-часова работна седмица или 49 000 швейцарски франка (45 350 евро) годишно, в един от най-скъпите за живеене градове в света.

Телевизия France 3 заяви, че мярката е подхваната, откакто швейцарският град, чиято стопанска система зависи от туристи и бизнес гости, е бил изключително ударен от COVID-19 епидемията с паника от възходящите опашки от хора пред питателните банки.

Мишел Шарат, ръководител на Groupement transfrontalier européen, самостоятелна организация, която поддържа живеещите и работещите през френско-швейцарската граница, дефинира резултата от гласуването като "знак на взаимност " с бедните в града.

"COVID-19 сподели, че избрана част от популацията на Швейцария не може да живее в Женева... 4000 (швейцарски франка) са минимумът, с цел да не паднеш под прага на бедността и да попаднеш в доста сложна обстановка ", настоя Шарат. Той добави, че мярката ще бъде от изгода за 30 000 нископлатени служащи, две трети от които дами.

Преди гласуването в неделя Александър Енилин от Швейцарската лейбъристка партия (PST-POP) съобщи: "Въвеждането на минимална заплата е главно условие за правдивост и основна мярка против несигурността. "

Той добави, че изказванията на опозицията, че минималната заплата ще унищожи работни места и ще усили безработицата, били "безпочвени ".

Докато синдикатите и левите политици показаха високите разноски за живот в Женева, класиран като третия най-скъп град в света след Цюрих и Ашхабад, столицата на Туркменистан, 300 000 трансгранични служащи, живеещи в прилежаща Франция, бяха оповестени за най-големите спечелили.

Заплатите в Швейцария могат да бъдат контролирани или не от управляващите в 26-те кантона на страната. Два други кантона, Юра и Нюшател, към този момент вкараха една и съща почасова заплата от 20 швейцарски франка. В останалата част от страната няма такава мярка.

Националната минимална заплата във Англия, минималната заплата, плащана на служащи на възраст над 25 години, е 8,72 английски лири (9,59 евро). Минималната заплата за по-младите и чираци варира от 4,15 до 8,20 английски лири на час.

Във Франция минималната заплата е 10,15 евро на час и 1 539 евро на месец за 35-часова работна седмица.

Според Expatistan Женева е вторият най-скъп град в света. Лондон е класиран на девето място.

Повишаването на минималната заплата беше утвърдено от малко над 58% от гласувалите в Женева, като мярката влиза в действие на 17 октомври. По време на народен референдум, също в неделя, швейцарците отхвърлиха предлагането за ограничение на имиграцията от страните членки на Европейския съюз.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР