"Щута града" е местност разположена на 1.74км северно по права

...
"Щута града" е местност разположена на 1.74км северно по права
Коментари Харесай

Знаете ли какво е местност Щута града и, че се намира край Пловдив?

"Щута града " е околност ситуирана на 1.74км северно по права линия от центъра на село Ситово. Предполага се, че в тази околност е била построена тракийска цитадела и скално-култов комплекс, свързани с военното дело и религиозните ритуали на античните траки. Предполага се, че крепостта и светилището са построени през Бронзовата ера и просъществуват и през късната Античност и Средновековието.
Крепостта "Щуда града ", както и хипотетичното светилище ситуирано на територията й, не са били публично изследвани от българската археологическа просвета. Предполага се, че до крепостта е водел остарял Римски път, а укреплението е било синхронично на намиращо се наоколо населено място. Според жителите на с. Ситово "Щуда града " значи "непревземаема цитадела ", само че на този стадий липсва научно тълкувание на наименованието. В непосредствена непосредственост се намират Кръстова гора и Белинташ.

До "Щуда града " се стига по черен път, който минава от дясната страна на с. Ситово. Преходът е относително елементарен, а продължителността на разходката е към 2 часа - отиване и връщане. Тъй като липсват указателни табели, най-добре е да попитате локалните да ви упътят. До местността липсват чешми!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР