Що за проблем трябва да те накара да си отрежеш

...
Що за проблем трябва да те накара да си отрежеш
Коментари Харесай

Чудесата на природата: да си отрежеш главата, за да живееш...

Що за проблем би трябвало да те накара да си отрежеш главата, с цел да напуснеш тялото си? Как очертаваш любовта към избраницата с пясъчна фигура на дъното на морето и по какъв начин климатът може да промени цвета ти? Отговорите на тези и още въпроси за едни от най-причудливите животни и растения   от целия свят потърсихме в .

Влизаме с котешка стъпка допълнително от една джунгла . Наострете уши и ни последвайте!

Опасно красиви

Както прилича, пътуването ни стартира през цялото време. Родило се тигърче с остри нокти, златен взор и мека като кадифе четина. Но когато другите тигри поглеждали към него, виждали само, че… няма линии . Така стартира книгата на Джейми Уайтбеърд „ Тигър без линии ” , в която се споделя за приключенията на млада тигрица, която мечтае да има багра като останалите тигри. Тя стояла под дъжда с вярата да получи по този начин бленуваната багра, само че най-обичала слънчевото време. Когато минавала около високите и буйни треви, те хвърляли сянка върху гърба ѝ и най-малко за малко черните линии се появявали.



Всъщност окраската при тигрите е камуфлажен детайл . Животните, които те ловуват, виждат оранжевото като зелено , което прави огромни котки съвсем невидими за плячката. Образът им се „ накъсва “ в очите на бъдещата вечеря, а красивото оранжево е поради феомеланин. Поне по този начин настояват английските учени . „ Изотопия ” избира да им се довери.

От години е известно, че окраската при животните се свързва с оцеляването и лова , само че учените към момента изследват разнообразни детайли от нея и усещането на другите животни към това, което виждат. А неотдавна фотограф в Индия даже улови с обектива си черен тигър на оранжеви линии .

Да обичаш напук

Гмурваме се дълбоко с Военновъздушни сили, снимали любовната игра на мъжки, който основава голяма пясъчна фигура на дъното, с цел да впечатли своята дама . Работи 24 часа в денонощието, тъй като в случай че спре да почива повече от минута, течението ще отнесе творбата му . С голям брой бързи придвижвания на перките влюбеният рибок основава голяма фигура, наподобяваща цвете или слънце с разнообразни вдлъбнатини и издатини в пясъка .

Никъде другаде в природата няма творение, което прави толкоз комплицирана и съвършена фигура , е заключението и на водолазите.




На въглеродна паша

С два-три размаха на перките отиваме край Сейшелите , с цел да открием широко  пространство, покрито със характерен тип водорасли и корали . Откритието има голямо значение за опазването на околната среда . Оказва се, че морската трева може да преработва два пъти повече въглероден диоксид от горската растителност .



Не е почтено да караме водораслите да се състезават с дърветата по преправка на въглероден диоксид. Край Амазонка порастват дървета, които създават метан – един от най-отровните газове, виновни за парниковия резултат . Намират се в блатисти местности. Непослушните дървета обаче си имат дребни симпатични микроби, които редуцират метановите излъчвания с една трета . Като приказваме за нездравословни излъчвания, за огромна част от тях са отговорни разнообразни тревопасни животни като кравите и лосовете , които – откакто хапнат уместно, изпускат газове без грам срам. Един лос остави без мирис група руснаци ... Не, той не беше преситен. Просто го снимаха по какъв начин се дрогира с бензинови пари .

И ние ще се приближим, с цел да установим, че лосът души към ауспуха на автомобил със разпален мотор и даже свива предните си два крайници, с цел да му е по-удобно да диша бензиновите пари .

А откакто хапнахме, да продължим по естествения канален ред.



Учени откриха за какво вомбатите имат кубични изпражнения. Оказва се, че храносмилателният развой на тревопасните вомбати е 14-18 дни , през които смляната храна минава през червата. В края на процеса цялата вода от смлените субстанции е усвоена от животинчето , а кубчетата се получават посредством разпъване и стесняване на червата .

Подобно на доста други животни вомбатите ги употребяват и за маркиране на територията си . За разлика от маркерите в общоприетата форма, кубчетата се търкалят по-трудно и по този начин остават по местата си . Казано по различен метод, маркировката на територията е доста по-добра и дълготрайна.



Dancing  Queen

Според обява на Wall  Street  Journal  американски учени са изследвали реакциите на животните на разнообразни музикални стилове. Шимпанзетата реагират на ритъма на електронната музика, застават на два крайници и стартират ритмично да се поклащат. Мечките и кучетата си падат по самбата . В Азия даже има танцуващо растение . Не реагира на досег, само че при тон стартира да трепти с листа.



И тъй като доста обичаме да четем непознатата преса, разлистваме Die Welt , откъдето разбираме, че човечеството може да остане без банани поради мощно заразна гъба в почвата . Заради бързото разпространяване на заболяването към този момент има затворени бананови плантации. Печалната вест евентуално ще води доста от нашите пернати, космати и люспести другари в Африка, където има тип дърво, чиито плодове бързо ферментират . Щрауси, слонове, жирафи и маймуни си ги хапват на драго сърце, само че се напиват и всяко внезапно придвижване ги плаши до гибел, падат, плетат крайници, пробват се да застанат на главата си, а по-късно ги мъчи махмурлук .



Между другото, любопитно проучване твърди, че по ушите можем да отличим африканските от азиатските слонове , тъй като те са завършени по сходство на континента, който населяват.



Живот като на кино? Не, като на сън!

Бразилски учени са следили държанието на октоподи, до момента в който спят . Те сменят цвета си и имат две етапи на съня – спокоен и деен , в които сменят цвета си. Промяната е сходна на тези, когато се усещат застрашени или ловуват. Октоподите сънуват кошмари!

Сигурно, тъй като се срещат с акулите, които имат изобилен ресурс от зъби . Те подменят зъбите си, когато е належащо . Освен това множеството акули имат няколко реда зъби. Голямата бяла акула, най-едрата хищна риба в морето, има до 7 реда, които побират до 300 зъба. Докато преследват плячката си, множеството акули губят някой различен зъб. Акулата пура обаче подменя всички зъбите на долната челюст по едно и също време.



Докато акулите предостатъчно щракат с челюсти, някои цветя трансформират цвета си поради климатичните промени . Учени от Южна Каролина откриха, че белите цветя от ден на ден се насочват към лилавата гама . Лилавите им братовчеди пък противоположното – с цел да не останат по-назад, употребяват „ избелването “, с цел да продължат съществуването си.



Разгонен като орхидея

Има и тип орхидея , наречена  Disa  forficari а , която е извънредно рядка. В последните 200 години от нея са открити единствено 11. Всички те са били на по-различно мнение за съществуването от лилаво-белите събратя и техните безредици. Рядката орхидея отделя дизалактон – вещество, което работи като феромон и провокира палави мисли измежду мъжките дълголетни бръмбари . Учените не знаят дали и при женските е по този начин, само че това е разликата сред Марс и Венера.

Скачай и откачай!

Има тип червей , който безусловно прави земната повърхнина бездиханна като необитаема планета. Това е скачащият червей , който се движи доста по-особено от другите червеи. Те напълно общително оказват помощ на почвата да диша, защото я дренират, само че той не е толкоз трудолюбив и оставя след себе си единствено пустота . Добре, че не живее на остров Мадагаскар, тъй като щеше да сътвори проблеми на палмата самоубиец . Тя пораства, цъфти един път на 50 години и умира . Това е един от най-високите типове палми – доближава до 18 метра и може да се види от сателитни фотоси . При цъфтежа си изхвърля толкоз доста дребни цветчета, че не може да продължи виталния си цикъл. За всички останали обаче купонът продължава.



Морски охлюв  от разред Sacoglossaе решил самичък казуса с виталния цикъл. Когато с тялото му нещо не е наред, той просто отделя главата си и регенерира ново тяло. Така остарялото отива във великите охлювски води, а новото със остарялата глава си гледа живота .

А вие не си махайте главите, тъй като ушите ще ви трябват, с цел да чуете за странностите в природата от звуковия файл.

Снимки:,,
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР