Що се отнася до Охридската архиепископия, трябва да се знае,

...
Що се отнася до Охридската архиепископия, трябва да се знае,
Коментари Харесай

Синодът в Скопие има свое виждане за произхода на Охридската архиепископия

" Що се отнася до Охридската архиепископия, би трябвало да се знае, че без значение от това кой е бил отпред или до каква степен се е простирала нейната пълномощия в исторически проект, постоянно и най-многобройно е било паството от македонски вярващи. И никой различен с изключение на македонците не пазеше и съхраняваше загатна за античната Охридска архиепископия като своя църква-майка и никой, както македонците, не се опитваше да възобнови нейната активност. И най-после, кой, в случай че не македонските епископи и правилният народ в Македония, се застъпиха и се бориха за нейното приобщаване в единение с останалите православни църкви, както и за обновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна черква ", написа в известието.

Преди дни, в изявление за телевизия Телма, съпредседателят на взаимната историческа комисия от учени от България и Република Северна Македония Драги Георгиев сподели, комисията е напът да реализира единодушие за Охридската архиепископия, която разисква от много време.

Според Георгиев българската страна е упорствала да се подчертае " произходът на Охридската архиепископия ", а историците от Северна Македония считат, че тя би трябвало да бъде показана " като основна част от културното развиване на Македония ".

" Въпросът, който обсъждаме, е по какъв начин да представим тази институция в учебниците. Остават разликите във връзка с това какво е наследството на тази институция, само че желая да стане ясно, че смисъла й за нас е културно-историческо и задачата не е да търсим политически моменти ", сподели Георгиев.

В известието на синода на православната черква в Северна Македония се загатват и Светите братя Кирил и Методий, които са измежду личностите, за които историческата комисия реализира единодушие за дефиниция за взаимно честване още през 2019 година

" С делото си (Св. Св. Кирил и Методий) осветиха целия славянски свят със светлината на Христовото евангелие и по тази причина всички славянски нации имаха и имат опция да свидетелстват това Евангелие на своя език. Заради своята безрезервност и всеотдайност в мисионерската и просветителната си активност, те даже са приети за съпокровители на цяла Европа. И по този начин, активността на Светите братя, както и на всички светии, се простира върху целия човешки жанр и всяко тяхно ограничение и възхвала единствено с някои, а не с всички, които почитат тяхното богоугодно дело, ще значи опит за ограничение, а по този метод и опит за обезличаване на същото ", написа в известието.

В него се отбелязва, че точно светиите са тези, " които заради любовта си към Бога и житейския си героизъм са изпълнили Христовото обръщение - всички едно да бъдем едно и макар че всеки от тях произлиза от несъмнено място и от избран народ, тяхното значение и деяние не се лимитират единствено до една област, а те имат еднообразно значение за всички нации, които ги почитат ".

" Затова слагането им в тясна национално-политическа рамка е недопустимо за нас и унизително за тях ", написа в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР