Щетите от сблъсъците може да забавят началото на учебната година в най-големия палестински лагер в Ливан, казва ООН

...
Объединените нации казват, че са нанесени щети на училищния комплекс
Коментари Харесай

Объединените нации казват, че са нанесени щети на училищния комплекс в най-големия палестински бежански лагер в Ливан от сблъсъци между фракции може да отложи началото на учебната година за около 6000 деца

От ABBY SEWELL Associated Press, 4 август 2023 г., 7:37 ч. Бежанците в Ливан не са успели да получат достъп до лагера, за да направят пълна оценка на щетите или да предоставят услуги.

Дороти Клаус, директор на UNRWA в Ливан, каза пред Асошиейтед прес, че силно укрепен комплекс от четири от училищата на агенцията „е бил нападнат от замесените бойци и за съжаление е бил също използван като отправна точка за битката.”

Съобщава се, че бойци от ислямистките групи са застреляли Армуши от позиция в училищния комплекс.

В последвалите боеве училищата претърпяха „значителни щети“, каза Клаус, и „учебната година за 6000 деца … може да се наложи да бъде отложена, докато не извършим необходимите ремонти.“ Учебната година на UNRWA в момента е планирана да започне през първата седмица на октомври, успоредно с ливанските училища.

Сблъсъците тази седмица не бяха първите, избухнали между фракции в лагера. В резултат на това, каза Клаус, училищният комплекс "с течение на времето беше укрепен, за да се гарантира, че когато ... избухнат сблъсъци навън по време на учебното време, (децата) са в безопасност." Но напоследък се използва и като крепост, каза тя.

„Вярвам, че ще трябва да обмислим целия архитектурен дизайн на училището, за да гарантираме, че изглежда напред, училището не може... никога повече да бъде използвано като стартова площадка за убийства и въоръжени дейности,” каза тя. да струва стотици хиляди долари, каза Клаус. Не е ясно откъде ще дойде това финансиране.

Дори преди неотдавнашните сблъсъци служители на UNRWA предупредиха за големи недостиг във финансирането на агенцията, което може да доведе до съкращаване на услугите или невъзможност да се плащат заплатите на персонала до есента.

UNRWA е основана след създаването на държавата Израел през 1948 г. за да обслужват стотици хиляди палестинци, които са избягали или са били принудени да напуснат домовете си.Днес техният брой е нараснал до около 5,9 милиона души, повечето в Ивицата Газа и окупирания от Израел Западен бряг, както и съседни страни в Близкия изток. През последните години агенцията беше в състояние на почти постоянна финансова криза.

Реконструкция на друг лагер в Ливан, Нахр ал Баред, който претърпя масови разрушения през 2007 г. по време на боевете между ислямистки бойци в лагера и ливанската армия, все още не е завършен. Клаус каза, че на агенцията все още липсват 40 милиона долара за завършване на реконструкцията.

Клаус каза, че всяка реконструкция, която се извършва в Ein el-Hilweh, трябва да бъде обвързана с „пътна карта“ за да се гарантира, че сблъсъците няма да се повторят.

„Всяка инвестиция, която би била подкопана от по-нататъшно унищожение... по-късно през годината, тъй като не е намерено устойчиво решение, би било много жалко“, каза тя.

Има близо 500 000 палестински бежанци, регистрирани в Ливан, въпреки че действителният брой в страната се смята за около 200 000, толкова много са емигрирали, но остават в списъка на UNRWA.

Палестинците в Ливан са ограничени в правата си на работа и собственост и огромното мнозинство от тях живеят в бедност.

Клаус каза, че последните сблъсъци са „отражение на неразрешен конфликт, на неразрешения статут на палестинските бежанци тук, в Ливан.“

„Човек може само да се надява, че големите кризи, като тази, през която току-що преминахме в Ein el-Hilweh, също ще отворят вратата за размисъл върху това как могат да бъдат по-устойчиви подходи към присъствието на палестинските бежанци в Ливан намерени“, каза тя.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР