Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за

...
Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за
Коментари Харесай

Денков: Търсим виновните за потопа! Не е вярно, че има скъсани язовирни стени

Щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лв. и страната е в положение да го поеме през Фонда за реагиране на бедствия и повреди. Това заяви министър председателят Николай Денков, който показа пред депутатите обстановката в региона и реакцията на страната:

" В момента са налични към 60 млн. лв. за превъзмогване на бедствия и повреди. За момента оценката на щетите  в община Царево е за към 30 млн. лв.. С други думи - сега средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, с цел да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят естествения си темп на работа ".

Със заповед на министър-председателя през днешния ден ще бъде образувана група, която ще огледа вредите и в 14 дневен период от сформирането ще показа отчет какви са главните аргументи и по какъв начин могат да бъдат избегнати в бъдещето.

Ще бъдат тествани и основите на мостовете,защото 3 от 4-те жертви са свързани със сриване на моста край Царево. Могат да се наложат и промени в нормативната уредба, акцентира Денков.

" По отношение на това дали ще има отговорни. Да, по тази причина се вършат тези прегледи и отговорните би трябвало да бъдат посочени от съответните способени органи. Очевидно е, че тези жертви са свързани с моста в Царево. Бих желал да знам има ли отговорни за това, че мостът е пропаднал, само че не знам отговора и не мога да посоча има ли отговорен за това. Това би трябвало да направи инспекцията, има и инспекция на прокуратурата, тъй че тя е, която би могла да каже има ли отговорен в тази ситуация ", сподели министър-председателят.

През октомври м.г. служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова е показала отчет, в който е посочено, че в страната има 360 речни сектора с понижена проводимост за водата, които основават живота на популацията и би трябвало да са с висок приоритет за финансиране.

7 от тях са в община Царево. През април т.г. служебното държавно управление е отпуснало над 60 млн. лева за 93 обекта за попречване на бедствия, едвам 10 от тях са посочените в отчета и единствено 1 е в община Царево.

Денков беше безапелационен, че не е имало скъсани язовирни стени при наводнението:

" Имаше преливане на вода, само че е имало разкъсване на язовирна стена, което би довело до голяма вълна с доста по-висок риск. Оше в първите часове там бяха изпратени екипи на " ожарна сигурност и " Бедствия и повреди ". Бяха включени помпи - първо в единия язовир, след това в другия - да изпомпват. Всичко, което можеше да бъде направено, е направено и в този момент ще бъде източена напълно водата от язовирите, с цел да се ремонтират язовирните стени и да бъде избегнато следстващо злополучие. Но досега разкъсване на стена не е имало ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР