Щетите от наводненията в област Монтана през юни са за

...
Щетите от наводненията в област Монтана през юни са за
Коментари Харесай

Равносметката след наводненията в Монтанско: Щетите са за над 40 млн. лева

Щетите от наводненията в област Монтана през юни са за над 40 милиона лв., заяви регионалният шеф Валери Димитров.

Пороите са нанесли провали за над 20 милиона лв. в община Берковица и за към 15-16 милиона лв. в община Монтана. В община Георги Дамяново също има вреди от стихията, а също и в община Лом.



Общините са описали в детайли всички провали и са изпратили докладни мемоари до Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към Министерския съвет с претенции за разпределяне на суми. Общините упорстват и за ритмично разпределяне на средства за предварителна защита на наводнения, с цел да се избегне по-късно даването на повече пари за възобновяване на вреди. Общините упорстват и за разпределяне на средства за подкрепяне на потърпевшите семейства.

В Берковица досега са изплатени 23 000 лв., в Монтана - 28 000 лв., в Чипровци и Георги Дамяново - 3 000 лв.. Анкетирането на потърпевшите продължава, заяви още регионалният шеф.

При поройните дъждове през юни, които валяха съвсем без спиране, доста реки в Монтанско излязоха от коритата си и се разляха на дистанции до 400 метра от тях, язовири преляха през преливниците и имаше заплаха от отделяне на насипи, хора бяха евакуирани, водата заля доста приземни етажи на здания, дворове, лозя, ниви, градини със селскостопанска продукция, откъсна мостове, отнесе настилки от улици и унищожи други уреди по инфраструктурата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР