Щетите от наводненията, причинени от проливните дъждове в Словения,ще надхвърлят

...
Щетите от наводненията, причинени от проливните дъждове в Словения,ще надхвърлят
Коментари Харесай

Премиерът на Словения: Щетите от наводненията ще надхвърлят 500 милиона евро

Щетите от наводненията , породени от проливните дъждове в Словения, ще надвишават половин милиард евро , заяви словенският министър председател Роберт Голоб след съвещанието на Съвета за национална сигурност и преди съвещание на държавно управление съвещание, съобщи Дарик.

Две трети от Словения са наранени от наводненията, а страната е изправена пред най-голямото естествено злополучие в историята си.

Макар миналата нощ да не бе толкоз тежка, вредите евентуално ще надвишават 500 милиона евро , сподели Голоб.

Пътната и енергийната инфраструктура са наранени изключително съществено наред със стотици домове, сподели още словенският министър председател, като добави, че ще са нужни огромни старания за възобновяване на естествения живот.

Той изясни, че Чърна на Корошкем, град в котловина в област Корошка, към момента е изцяло откъснат, има дефицит на питейна вода и съоръжение, което ще бъде превозено там по въздух.

Макар в Словения магазините да не работят в неделя, тези, които продават храна и железария, ще останат отворени на следващия ден и ще удължат работното си време, с цел да подкрепят напъните за възобновяване, сподели още той.

Голоб не счита за належащо оповестяването на изключително състояние към този момент, защото страната има едни от най-хубавите системи за оказване на помощ при бедствия и гражданска отбрана в Европа.

Голоб и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар благодариха на участвалите в избавителните интервенции за всеотдайната им работа работа.

Пирц Мусар сподели, че през последните 48 часа са регистрирани повече от 3000 случая в 145 от 212-те общини на Словения, а 121 души са били евакуирани с хеликоптер.

Във връзка с тежката обстановка по телефона са й се обадили президентите на Хърватия, Унгария и Косово.

Словенският институт за околната среда разгласи през вчерашния ден червен код за превалявания в по-голямата част на Словения, откакто от четвъртък в границите на 24 часа в северните, северозападните и централните елементи на страната падна месечното количество дъжд.

Пороите в цялата страна провокираха наводнения, повишаване на подпочвените води и свлачища. Пожарникари, военни и представители на други служби не престават да избавят хора, имущество и животни.

Стихията лиши живота на трима души – словенка и двама нидерландски туристи.

Най-малко петима жители на Нидерландия се търсят след пороите, оповестиха от нидерландското министерство на външните работи, представено от организация ДПА.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери Словения в поддръжката на Европейски Съюз.

Щетите в Словения са покъртителни, написа тя в профила си в Туитър.

Европейският комисар по интернационалното съдействие, филантропичната помощ и реакцията при рецесии Янез Ленарчич сподели, че възнамерява да разиска въпроса със словенското държавно управление.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР