Щети за милиони левове е нанесла природната стихия, която потопи

...
Щети за милиони левове е нанесла природната стихия, която потопи
Коментари Харесай

Щети за милиони само по пътищата в Бургаско

Щети за милиони левове е нанесла естествената буря, която потопи редица села в региона на Бургас, най-много в Община Камено. Макар изчисленията още да не са подготвени, е ясно, че възобновяване на региона ще коства пъклен доста пари. Ремонтът и построяването на отнесените от водата пътища и мостове ще глътнат над 2 млн. лв., стана ясно от думите на районния министър Николай Ненчев. Пред Нова ТВ той разгласи, че пътната инфраструктура в засегнатите от потопа региони е в трагично положение. " Има обособен запас от над 2 милиона лв., който след списък на вредите ще бъде ориентиран целево към засегнатите места”, изясни Нанков. От което обаче излиза наяве, че може би даже и тази сума няма да бъде задоволителна, с цел да се покрият вредите. А с отдръпването на водата евентуално ще излязат и нови.

" Добрата вест е, че няма бедстващи хора по републиканските и общинските пътища. Остава затворен секторът от Долно Езерово към Братово. Изчаква се да се отекат водите, с цел да бъдат разчистени земните маси”, изясни той. " Мобилизирана е техника от пътно-поддържащите компании, с цел да стартират възстановителните действия в Община Каменово. Пречиствателната станция за отпадни води в Горно Езерово е потопена”, разясни още Нанков.

Той съобщи, че най-добре е да се подават сигнали на телефон 112. " Експертите, които правят огледите, би трябвало да дадат отговор на въпроса от кое място пристигна приливната вълна, която аргументи тези вреди в района”, сподели министър Нанков.

Според кмета на Бургас главната причина за бедствието са изключително изобилните превалявания. Такива количества се изсипват за цяла година, не за два дни. " Паднаха изключително огромни количества дъжд – до 190 литра на квадратен метър, що се касае за цяла година ", изясни Димитър Николов.

 1995600 Думите му се удостоверяват и от коментара на началника на отдел " Надзор на язовирните стени и оборудване в Югоизточна България " Милуш Кумчев. Пред Българска национална телевизия той изясни, че в региона има 7 разрушени язовира. Два от тях на територията на Община Камено, 4 – в Община Бургас и един в Община Айтос. Не водата в тях обаче е довела до стихийните наводнения. По-голямата част от водоемите са били източени и подготвени да поемат даже и значителни превалявания. От небето обаче се е изсипала ненадейно огромно количество вода, те не са могли да я поемат, което е довело до скъсването на стените и дигите.

" Те са с подобен размер, че би трябвало да поемат високите води. В множеството от обитаемоте места, където има жертви, нямат нищо общо с язовирите. Те не са над обитаемоте места. Язовирите са имали наставления за разчистване от шубраци, съвсем от нито един от язовирите нямаме наставление за механически нередности и застрашаване на популацията. В Камено са правени доста огледи и имаме административно разпореждане, че не са почистени шубраци ", изясни още Кумчев.

 1995598

 1995597
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР