Ще знаеш ли как се казвам, ако се видим в

...
Ще знаеш ли как се казвам, ако се видим в
Коментари Харесай

Музикални хроники: Немислимата трагедия, която вдъхнови Ерик Клептън за най-успешната му песен

„ Ще знаеш ли по какъв начин се споделям, в случай че се забележим в парадайса?

Ще бъде ли същото, в случай че се забележим в парадайса? “

Така стартира текстът на Tears in Heaven, пропитата с страст балада на китарния кумир Ерик Клептън.

Издадена през 1991 година, песента влиза в топ 10 в класациите на над 20 страни и печели три награди „ Грами “ – за ария на годината, за най-хубав запис и за най-хубаво мъжко вокално осъществяване.

Изключителният триумф на този сингъл обаче няма по какъв начин да зарадва неговия основател.

Детето е плод на връзката на Клeптън с италианската актриса Лори дел Санто. На сутринта на 20 март 1991 Конър си играе в жилището в Ню Йорк, където живее с майка си, когато случайно пада от прозорец на 53-етажния блок.

Прозорецът е оставен отворен по нехайство от чистача на жилището. Тогава Клептън живее в хотел наоколо и таман се е запътил да вземе Конър, с цел да прекара деня с него и да го заведе на обяд и на зоопарк.

 gettyimages-830187508-594x594

“Научих след телефонно позвъняване от техния апартамент ”, напомня си огромният китарист. „ Приготвях се да изляза и да го взема, с цел да отидем да обядваме.

Когато научава, Клептън мигновено „ изстива “ и „ изключва “, по личните му думи. Невярвайки, той се втурва към блока на Лори и вижда начело към този момент пристигналите кола за спешна помощ и пожарна.

Музикантът си напомня, че когато влиза в жилището, усеща като че ли цялата сцена няма нищо общо с него. „ Все едно бях влезнал в нечий непознат живот. Още се усещам по този начин “, споделя Клептън в изявление година след случая.

Детето е заровено два дни преди 46-тия рожден ден на фамозния си татко. Клептън разказва връзката си с Конър като най-близките връзки, които е имал с различен човек до оня миг.

Клептън отхвърля хероина още от края на 70-те, когато излиза неговата ария Cocaine, само че след това продължава да взима други опиати (включително кокаин) и да ги смесва с алкохол. Раждането на Конър през 1986-а обаче му дава мотивация да почисти нездравословните въздействия.

„ Наистина го направих за Конър, тъй като смятах, че без значение що за човек съм, не мога да си разреша да съм с него в подобен тип “, написа Ерик Клептън в автобиографията си. „ Не можех да понеса концепцията, че когато той натрупа задоволително опит, с цел да си образува някаква визия за мен, тази визия ще бъде за индивида, който бях тогава “.

 gettyimages-1191539343-594x594

Когато Конър умира, неговият татко към този момент е изкарал три години без алкохол и опиати.

Той обаче изцяло се затваря в себе си в месеците след случая и води изолиран живот, въпреки че посещава срещи с други хора, отказали нездравословните вещества.

Голямата му разтуха е в китарата и в основаването на нова музика. Две песни, написани от Клептън през оня интервал, са непосредствено въодушевени от сина му. Circus Left Town споделя по какъв начин Ерик води Конър на цирк в деня преди гибелта на детето.

Tears in Heaven задава въпроса дали в миналото ще се срещнем още веднъж с нашите близки, които са умряли преди нас. Клептън не има намерение да издава нито една от двете песни, само че е обнадежден да включи втората в един саундтрак, по който работи – за престъпния филм Rush.

Китаристът извършва Tears in Heaven и в акустичния си концерт MTV Unplugged през 1992-ра, който по-късно е публикуван като лайв албум.

 gettyimages-1180226502-594x594

Заради претърпяната контузия, Ерик Клептън се взема решение да играе по-голяма роля в живота на щерка си.

Рут Кели Клептън е родена година преди Конър и е само дете на Ерик от извънбрачната му връзка с Ивон Кели, мениджърка на звукозаписна компания.

След гибелта на Конър, Кели предлага на музиканта да опознае по-добре своята щерка и той приема. Поредица от срещи сближава дребното момиче и нейния баща, който съумява да реализира естетика освен с Рут, само че и със самия себе си.

 gettyimages-593335569-594x594

“Връщайки се обратно в годините, съзнавам какъв голям резултат оказа тя, с цел да се усещам по-добре. Присъствието ѝ в живота ми беше безусловно основно, с цел да съумея да се възстановя. В нея още веднъж открих нещо същинско, за което да ме е грижа, и това беше жизненоважно, с цел да стана още веднъж интензивно човешко създание ”.

А пък Tears in Heaven остава освен измежду най-популярните, само че и измежду най-прекрасните творения на великия музикант – съумял да улови в една ария цялата тъга, комплициране и блян на един измъчен родител.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР