Ще зарежете ли големия град, ако ви предложат 1000 евро

...
Ще зарежете ли големия град, ако ви предложат 1000 евро
Коментари Харесай

Къща и 1000 евро безусловен доход: как едно германско градче привлича млади хора


Ще зарежете ли огромния град, в случай че ви предложат 1000 евро категоричен месечен приход и ви дадат една остаряла къща в провинцията? Това прави в този момент северногерманското градче Лойц. Така то желае да притегли повече млади поданици.

Аника Хирзекорн внимателно замазва с глина една цепнатина по фасадата на бъдещия ѝ дом. 35-годишната жена в никакъв случай не е правила нещо сходно до момента. А и никога преди не е живяла в толкоз малко градче. Хирзекорн и брачният партньор ѝ Роландо Гонсалес идната година ще се заселят в Лойц в провинция Мекленбург-Предна Померания. Аника постоянно е живяла в Берлин, а мъжът ѝ е от Венецуела, живял е в огромни метрополии като Каракас и Мексико-Сити. А в този момент ги чака Лойц - градче с едвам 3000 поданици.

Какво се чака от Аника и Роландо?
Редакцията предлага
Градските управляващи дават на двамата гратис една остаряла къща. Тъй като тя се нуждае от саниране, двойката първо ще би трябвало да я обнови, преди да се нанесе. Двамата обаче ще получават от града по 1000 евро месечен базов доход. В подмяна на това от младото семейство се чака да обособи в мазето на къщата и във вътрешния двор място, където дружно с други поданици на градчето да провеждат взаимни срещи.

Двамата имат премного хрумвания - след пандемията на това място биха могли да се организират дребни сбирки, да се провеждат кино вечери или да се изнасят концерти. Двамата имат и богата колекция от комикси и биха могли да отворят малка библиотека с комикси.

Аника, която е приключила история на изкуството и през последните години е провела голям брой изложения в Берлин, има желание да предложения разнообразни създатели на работа в Лойц. Тя разполага и с съоръжение за дребна печатница за ситопечат. " Бихме могли да организираме курсове и дружно с останалите поданици на Лойц да вършим изкуство ", споделя 35-годишната германка.

Важно е всичко това да е ориентирано най-вече към младежите в района. Такова е желанието на Кристин Вит, кметицата на Лойц. Според нея в града са останали прекомерно малко младежи. С новия план тя се надява да разсъни любознанието на други млади мъже и дами от района и да ги притегли към Лойц.

А там несъмнено има място за нови поданици: само в центъра на града има над 10 изоставени къщи. Повечето собственици живеят далеко, а къщите от ден на ден западат. " Това не прави положително усещане, а и основава заплаха от сриване, заради което градът е заставен да взима ограничения за обезопасяването на старите здания ", споделя Вит.

Дали и други младежи ще се заселят в Лойц?

Новата " остаряла къща "  на Аника и Роландо не е в чак толкоз неприятно положение, само че и тя има потребност от главен ремонт. За него обаче двамата получават и помощ от съседи и други поданици на града - това е планувано в самия план. Има и друго средство, което ще улесни приспособяването на фамилията към живота в Лойц - проектът " Твоята година в Лойц "  дава опция на двамата да поживеят в града пробно в продължение на година, с цел да видят дали в действителност могат да останат там вечно.
 Някъде в Лойц
Някъде в Лойц

Средствата за плана идват по линия на конкурса  " Град на бъдещето 2030 ". Лойц мина сполучливо първата фаза дружно с градове като Улм, Волфсбург и Дрезден и в този момент е в положение да осъществя идейни планове.

Аника и Роландо ще останат в Лойц една година, а после ще описват за живота си там. Техният опит може да накара и други младежи да ги последват.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР