Ще започна този коментар с една интересна фраза на Морихей

...
Ще започна този коментар с една интересна фраза на Морихей
Коментари Харесай

Сложна размяна на живот

Ще стартира този коментар с една забавна фраза на Морихей Уешиба, основател на бойната техника айкидо. Той споделя по този начин: „ Истинската победа не значи да унищожиш съперника. Истинската победа вдъхва любов и трансформира сърцето на врага “. Опирайки се на историческата непосредственост и на опита с Крим, Путин си представяше, че щом Източна Украйна не харесва Зеленски и бандеровските банди, то ще посрещне Русия като „ освободителка “. Да, само че войната е потрес. Както и да обясняваш, че изнасяш мир и предварителна защита, в действителност носиш съсипия и гибел. 

Същото беше и когато Съединени американски щати „ изнасяха “ народна власт в Ирак. Американците добре схващат какво желае Русия през днешния ден. Дъглас Макгрегър, който беше част от управителния офицерски състав на войната в Персийския залив, и основният плановик на Уесли Кларк за войната в Югославия, който е един от интелигентно мислещите военни в Съединени американски щати, сподели неотдавна следното: „ Путин прави нещо, за което ни е предупреждавал през последните 15 години. А точно, че няма да толерира американски войски и ракети към своите граници. Ние игнорирахме това и той реши да работи ”.  Макгрегър прецизира, че Съединени американски щати не би трябвало да се намесват и да доставят оръжие на Украйна, поощрявайки украинците да умират в една война, която не могат да завоюват. При всички случаи финансирането извън на нередовна война с огромен брой дребни бойни групи в градска среда може да вкара Русия в дълготраен уморителен спор с огромни загуби. Американските военни анализатори към този момент показват мнение, че съветската военна машина не е добре координирана. И че тактическите дейности на руснаците не са добре изчислени. Какво ще следва нататък?!

Вариант 1: Общоприетото съмнение е, че Москва ще желае да конфигурира чинно държавно управление в Киев, което да ръководи западната част на страната, а регионите на изток от Днепър ще бъдат анексирани. Този вид е недомислен. Тъй като сходно проруско държавно управление, което да обезпечава успокоение по границите с Русия, ще би трябвало да бъде предпазено от непрекъснато военно наличие, тъй като другояче ще бъде мигновено свалено. „ Марионетно държавно управление в Киев, което не е подкрепено с съветско оръжие, няма да има никаква легитимност и няма да оцелее “ , споделя пред „ Уолстрийт джърнъл “ сър Лорънс Фридман, почетен професор по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон. Експертните оценки демонстрират, че за управлението на една бунтовна Украйна ще са нужни над 500 хиляди души от съветската войска. Ако избере да управлява цяла Украйна, Путин ще затъне в нещо като украински Афганистан.

Вариант 2: Русия прибира Киев и цяла Източна Украйна до Хмелницка област и Ровно, цялото украинско Черноморско крайбрежие, като ги включва в Руската федерация и оставя най-западната част на страната под контрола на Европейски Съюз. Това е остарялата теза за скъсване на Украйна на две елементи. И тя звучи най-логично от позиция на вредите, които Русия ще понесе. Но в случай че Западът не се помири с такава делба, светът ще получи нова Студена война. С цялостно разделяне във всички области, както беше преди. 

Вариант 3: Русия се изтегля след договаряния, след заричане за неутралитет и признание на Крим. Най-приветливо звучи, само че изцяло обезсмисля войната, която води Путин. Защото тогава Русия ще получи още по-русофобска Украйна, подкрепена от всички западни страни. Така че договарянията надали ще бъдат ефикасни с изключение на за филантропични коридори. 

Междувременно западните страни обмислят опозиция. Когато имаш пред себе си по-силен зложелател, прибягваш до други форми на водене на война. Включително дестабилизация на врага посредством осъществяване на диверсии, които му приписваш. Русия твърди, че подобен е казусът със Запорожката АЕЦ и че диверсионната група е разкрила огън по съветския патрул. Версията на украинците е, че Русия е провокирала заплаха от радиоактивно замърсяване при опита си да превземе централата. 

Всички разбираме, че воденето на осведомителна война е част от същинската война. Съединени американски щати владеят осведомителното оръжие до съвършенство, те толкоз добре оперират с световните осведомителни канали, които самите те са основали, че могат да извикват политически дейности от интерпретация на обстоятелства. През последните 30 години се водеха няколко войни, които бяха предпазени от световните медийни канали като нужни – експорт на народна власт, справяне с тероризма и прочие Тази война е друга. Тя не се води за ползите на западния вектор, а се води от Русия. А Европа помни голямата захапка на Съветския съюз. Ако Русия прибере през днешния ден Украйна до Молдова, нищо няма да я спре да продължи по-нататък с претекста, че обезпечава своята сигурност. Всъщност и претекстът на Сталин за Източна Европа е безусловно същият – буфер против врага. 

Затова Западът трескаво се приготвя за неконвенционален отговор към Русия. Общата помощ за Украйна е над 15 милиарда $. Територията на страната се насища с наемници, детайли от частни военни армии, групи за специфични интервенции, бойци, които към този момент са били на доста горещи места. Това е прочут сюжет от войните в Близкия изток, Афганистан, Сирия и други Такива оперативни групи могат да доближат десетки хиляди души. Наемниците са комфортни, тъй като са стимулирани от възнаграждение, подготвени са професионално и нямат ограничавания в дейностите си, каквито има една постоянна войска. Те са комфортно прикритие за присъединяване на държавни играчи на непознат действен терен. Украинската власт разгласи безвизов режим за всички чужденци, които желаят да се включат. А Русия съобщи, че наемниците не се смятат за военнопленници по интернационалното филантропично право. Започва непредвидима война без правила. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР