Ще ви разкажа една приказка за чудно място. Само дето

...
Ще ви разкажа една приказка за чудно място. Само дето
Коментари Харесай

Акве Калиде – лечебният извор на владетелите

Ще ви опиша една приказка за чудно място. Само дето то в действителност съществува…

Казват, където е текло-пак ще тече. Това с цялостна мощ се отнася за лековитите води на Акве Калиде. Имената на селищата край целебния извор са се променяли, само че постоянно са значели едно и също – Aquae Calidae на латински значи горещи води. Изворът неотменно бликал епохи наред, дарявайки здраве и справедливо уважаван и възхваляван в митове.

Можем да проследим историята му хиляди години обратно до древността.  През неолита край извора е имало три селища. Като подарък от боговете, термалната вода е изцерявала хората още по времето на траките. Древните траки открили  лечебните свойства на водата от мистичния извор и го трансформирали в „ Светилище на Трите нимфи “. Създавайки светилище с магично име, мястото придобило още по-голямо обаяние и магнетично почнало да притегля поклонници.

Нимфите са вълшебни същества от древногръцката митология. Те са пазителки на водите с лечебни свойства. В съвсем всяка фолклористика участва тематиката за живата вода. Извори като Акве Калиде единствено удостоверяват, че в този баснословен претекст се крие капка истина.

Както в приказките, царете са желали за себе си живата вода, тук в Акве Калиде, те на крайници са идвали да лекуват тялото и душата си във вълшебната топла вода.

Историята пази сведения за посещаване на лековития извор от известни персони – Филип II Македонски,  императорите Юстиниан I и Константин IV Погонат и българския кан Тервел.

Султан Сюлейман Великолепни освен се е лекувал в целебните води, само че е построил впечатляваща баня.

Но да се върнем към хронологията, за значимите събития в историята на селището. През I век римляните завладели територията, на която се намирал извора. Първата баня била изградена  от император Траян. По време на ранната  римска империя банята към момента се свързвала с митичните водни грации и се наричала  Анхиалските нимфи . В следствие селището край извора получило името Термопол. Хрониките описват за болната брачната половинка на император Тиберий II, която била излекувана от чудодейните води и в символ на признателност дарила мантията си на локалната черква. Няколко години по-късно, през 583 година  аварите нападнали и опустошили региона. Но даже и те били очаровани от чудодейните бани и ги пожалили от опустошение. Предводителят им Баян присвоил дарената на църквата императорска тога. Намятайки я той се провъзгласил за император на ромеите.

През 708 година близо до Терма кан Тервел нанася съкрушително проваляне на ромейския император Юстиниан II и селището преминало  в рамките на България.

През 1205 година цар Калоян е завладял латинския император Балдуин Фландърски и го затваря в крепостта Царевец, в българската столица Търново. След гибелта му, неговият брат Анри Фландърски подхванал углавен боен поход и  през 1206 година Анри достигнал и завзел Термопол.  За разлика от аварите, той не пожалил града  и го изпепелил.

350 години след опожаряването османският султан Сюлейман I възстановил баните и построил необикновен султански хамам. Той лекувал подаграта си в целебните води. Селището до баните било наречено Лъджа – парещ минерален извор. Лъджа се разпростирало върху три хълма, за които се носела легенда.

Според нея тук живеели три красиви сестри. За тяхно злощастие, един паша ги поискал за харема си. Бягайки от него, те отправили молби към Бог да ги скрие. В отговор на молитвите им той ги вкаменил и трансформирал в три сходни  хълма. Тук може да се направи прилика с преданието за трите тракийски нимфи.

Трите нимфи от Акве Калиде. Снимка: Уикипедия

След Освобождението баните са били наречени Айтоски бани, тъй като попадали в територията на Айтоската околия. През 1934 година Лъджа се преименувало на Баня, а през 1950 година Банево. През 1900 година баните минали към град Бургас, а през1980-те почнали да се назовават Бургаски минерални бани. От  2009 година Банево станало квартал на града.

Днес хилядолетната история на Акве Калиде е показана по впечатляващ метод в едноименния музеен комплекс. Той е в действителност забавно място, представящо непокътнати и реставрирани исторически находки и модерни атракции. Вероятно  ви е любопитно да научите повече за артефактите от Акве Калиде и невероятната реституция на банята на Сюлейман Великолепни. Това ще научите в идната публикация за вълшебните извори в публикацията „ Банята на Сюлейман Великолепни ”.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР