Ще следвам волята на народа и парламента ни Каталуния да

...
Ще следвам волята на народа и парламента ни Каталуния да
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон: Можем да вървим напред само с демократичен диалог

Ще последвам волята на народа и Народното събрание ни Каталуния да стане самостоятелна страна. Това съобщи от трибуната на Народното събрание на Каталуния в Барселона министър председателят на самостоятелната област в Испания Карлес Пучдемон в дълго чакана тирада.

" Въпреки че следвахме всички конституционни процедури, имахме утвърждението на 85% от Народното събрание ни в Каталуния и решението за обособяване беше утвърдено от гласувалите на референдума в Каталуния на 1-ви октомври, Испания не одобри решението ни. Това е оскърбление. И това не е всичко ", съобщи той. 

Пучдемон прикани към либерален разговор с Мадрид и спокойно разрешаване на разногласието сред Каталуния и управляващите на Испания. Той изиска мандат, с цел да разгласи Каталуния за самостоятелна страна. Това стана на съвещанието на районния парламент. Пучдемон предложи на депутатите да суспендират следствията от прокламацията за самостоятелност, с цел да може да се организира разговор, което е жест, с който каталунските управляващи демонстрират своята отговорност, уточни той.

Според каталунския закон независимостта би трябвало да бъде оповестена два дни след формалното издание на референдум за самостоятелност.

" Испанското държавно управление се държа по доста нападателен метод, с цел да рецентрализира властта си. Това беше постъпка против културата ни, езика ни и институциите ни. Това имаше в действителност голямо влияние в каталунското общество. Милиони жители рационално осъзнаха, че единственият метод да запазим полезностите си и характера си е Каталуния да се откри настрана ", сподели Пучдемон. 

" През годините молихме за утвърден референдум като в Шотландия, в който и двете страни по въпроса да могат да проведат акции и след това да се приложи резултата в полза на всички. Ако Англия може да направи това - една от най-солидните демокрации в света, за какво ние да не можем? Но всички наши старания предизвикаха доста сериозна съпротива, гонене от полиция, съдилища и така нататък Много от нашите депутати бяха правосъдно преследвани, отстранени, единствено тъй като проведоха консултация през 2014 година Някои бяха глобявани с доста съществени санкции, което засегна техните фамилии. Освен това, доста от членовете на този парламент бяха съдени против правото си да вземат решение или правото си да дебатират въпроса ", уточни той. 

" Ние помолихме да имаме свободата да решаваме. Нямаше никаква институция в испанската страна, която да е отворена към същински разговор. Сега желая да се обърна към испанските жители на испански език. Искам да изпратя обръщение за предпочитание за разговор. Наясно съм, че част от информацията, която четете в медиите, не е такава, каквато би трябвало да бъде. Ние (в Каталуния - б.р.) не сме нарушители. Ние не сме луди. Не сме бунтовници. Нормални хора сме и просто желаеме да гласуваме ", продължи Пучдемон.

" Бяхме подготвени да изговорим тежкия разговор. Винаги сме били подготвени на взаимно решение. Връзката сред Испания и Каталуния не работеше с години. И една страна не може да настава със мощ ". 

" Дами и господа, резултатите от референдума на 1-ви октомври демонстрират, че ние имаме нашето право да бъдем самостоятелна страна. Това, през което минахме в последните дни - не сме минавали през такова нещо до момента. Независимостта е волята на хората, с която желая да продължа напред. В този исторически миг, като министър председател на Каталуния, аз желая да вървя след волята на народа на Каталуния тя да стане самостоятелна страна ", сподели водачът на Каталуния. 

Той насочи апел към жителите на Каталуния да продължат да демонстриурат и да показват волята си и помоли компаниите в Каталуния да продължат да се развиват.

" Това към този момент не е вътрешен проблем Каталуния, а е европейски проблем ", сподели в речта си Пучдемон.

" Днес не насочваме никакви закани. Това е доста сериозен въпрос. За да не питая напрежението, не го върша. Искам да се обърна към популацията, което се активизира на 1-ви октомври. Всички ние, с всички наши разлики, единодушия и несъгласия, ние сме една общественост... Доказали сме си доста пъти, че единственият метод да вървим напред е либерален. Това изисква разговор ", сподели още той.

" Както можете да си визиите в последните няколко дни доста хора ми предлагаха какво да върша и какво не би трябвало да върша. Винаги благодарих на всички тях, тъй като всеки има своите аргументи и е добре да се вслушваме във всички тях. Това, което ще предложа, не е мое персонално решение. То е резултат на желанието на това правителство, което съставлявам, и на неговата ангажираност да съставлявам референдума ", съобщи Пучдемон.

Той акцентира, че " за първи път в европейската народна власт " избирателен ден е извършен при атакуване от полицията хората да не правят вота си. В резултат, доста хора са имали потребност от здравна помощ. " Целта не беше да се възпрат кутиите за гласуване, а да се сътвори боязън. Над 2 млн. души се изправиха против този боязън и излязоха да гласоподават ", сподели той и благодари на хората, които са създали това допустимо логистично, на тези, които са принтирали бюлетини от домовете си, на ИТ експерти, работили от вкъщи, на всички, които са организирали референдума. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР