Ще се явят ли Продължаваме промяната и Демократична България в

...
Ще се явят ли Продължаваме промяната и Демократична България в
Коментари Харесай

Ще се явят ли ПП и ДБ заедно и на евровота?

Ще се явят ли " Продължаваме промяната " и " Демократична България " в коалиция и за изборите за Европейски парламент следващата година?

Въпросът ще става все по-належащ с приближаването на вота за Екологичен потенциал идната пролет и прозира през извършените през вчерашния ден и през днешния ден съвещания на разширените управления на две от обединенията в Демократична България - " Да, България! " и ДСБ (третата е " Зелено придвижване ", която следва да организира конгрес до края на годината).

Засега обаче тематиката единствено загатва за себе си.

Вчера водачът на " Да, България! " и съпредседател на Демократична България Христо Иванов даде изявление за Дарик радио - преди провеждането на Национален съвет на партията. В него Иванов даде да се разбере, че партията му стартира идиологическо завръщане към " корените " си в дясното пространство, като отлика с демократичната Политическа партия. " Демократична България би трябвало да дефинира дълготрайните цели на страната от десни позиции. Трябва ни политическа мощ, която да дефинира дълготрайните цели на обществото за неговата деликатна, умерена, нереволюционна рационализация и акомодация към извънредно комплицираната геополитическа обстановка в света. Трябва ни политическа мощ, която отстоява десните полезности. Това по никакъв метод не слага под подозрение поддръжката за държавното управление и партньорството с Политическа партия, а дава отговор на нуждата от по-дългосрочни визии на Демократична България ", съобщи Иванов. 

Демократична България би трябвало да се върне към корените си - да съставлява десните хора в България, сподели още той в Дарик. По думите му през последните години това се размило - с търсене на огромни болшинства за разграждане на досегашния модел. Това ще се случва в удостоверение на обединението с Политическа партия, която пък се насочила към демократичното семейство, " което по никакъв метод не е разграничителна линия ", уточни.

Така Националният съвет на " Да, България " одобри малко по-късно денем резолюция, даваща повече конкретика в думите на водача. Партията реши: 

" Възлага на Изпълнителния съвет да организира диалози с сътрудниците от " Демократична България "  за надграждане на " Демократична България "  като водещ индивид в център - дясното политическо пространство;

Възлага на Изпълнителния съвет да организира вътрешнопартиен спор за избор на европейско политическо семейство, в това число и с оглед опцията за включване в едно общо европейско политическо семейство с " Демократи за мощна България ".

Ще бъде планувана Национална конференция при започване на март 2024 година - при ротацията " Денков-Габриел " и непосредствено преди вота за Екологичен потенциал, която да вземе решение по въпросите, посочени нагоре.

Какво значат останалите решения? Че евентуално " Да, България! ", също като ДСБ, ще стане част от Европейската национална партия в Европейския парламент. В ЕНП е и ГЕРБ. Тук разликата с Политическа партия е, че тя клони към " Обнови Европа " (където член е ДПС). Но официално видяно това не пречи на общо явяване на вота за Екологичен потенциал. Факт е обаче, че съглашението на Политическа партия и Демократична България за взаимно явяване включваше парламентарния избор през април и локалния през октомври (и ноември).
" Най-голямата българска делегация в Екологичен потенциал "
" За най-голямата българска делегация в Екологичен потенциал " обаче приказват от ДСБ, които през днешния ден излязоха с резолюция след двудневно съвещание на Изпълнителния съвет (ИС) на партията, което загатва за продължение на сделката с " Промяната " за общо явяване.

Изпълнителният съвет " разпорежда на Националното управление на ДСБ да стартира неотложно договаряния с партиите от обединението Демократична България и от необятната коалиция ПП-ДБ за уточняване на съдружния формат на явяване на изборите за Екологичен потенциал и транспарантен развой за номинация и нареждане на общите листи за лъчение на най-голямата българска делегация в Екологичен потенциал. " - четем в резолюцията.

От групировката на Атанас Атанасов показват още, че ИС:

" Съзнава значимостта от консолидиране на демократичната общественост и нуждата от сливане в дясното пространство към " Демократична България " като водещ политически индивид. В това число виждаме реализирането на този развой през по-дълбока консолидация в самата " Демократична България ". "

Което връща на масата остарялата тематика със своеобразното обединение на обединенията в Демократична България - с общи структури и механизми за взимане на решения, против което ДСБ постоянно се е противопоставяла. И повтаря също по този начин решението на " Да, България! " от събота - в жанр " Демократична България би трябвало да дефинира дълготрайните цели на страната от десни позиции ".

" Още не сме водили диалози с сътрудниците от Демократична България и Политическа партия по тематиката " Екологичен потенциал ", само че имаме решение от Националното заседание, че ще се борим за един зелен евродепутат и сме в процедура за събиране на номинации " - дават своята позиция и " зелените " след питане от Клуб Z.

Иначе, в резолюцията си и от ДСБ обръщат внимание на Движение за права и свободи и ролята й в политиката. Ето по какъв начин:

" Изпълнителният съвет акцентира, че претенциите за въздействие на Движение за права и свободи върху болшинството и политиката на кабинета Денков-Габриел се дължат напълно на сделката сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, която беше изключително забележима и на локалните избори. "

Ето и цялостния й текст:

Изпълнителният съвет на ДСБ:

1. Изказва своята признателност на всички български жители за дадената поддръжка на локалните избори за обединението ПП-ДБ и в частност за поддръжката за претендентите на ДСБ. Оценяваме резултатите от изборите като приемливи на национално равнище и като положителни в огромните градски центрове. Даваме си ясна сметка за пропуснатите благоприятни условия в някои от тях. Анализираме аргументите за това. 

Отчитаме сериозен брой политически пробиви в голям брой дребни общини и общо увеличение на резултатите на Демократична България, съпоставено с тези през 2019 г. 

2. Категорично декларира своята трайна поддръжка за кабинета Денков-Габриел, определяйки го като избор без рационална политическа опция. ДСБ зае държавническа позиция за основаване на постоянна централна власт, посредством актуалното държавно управление за реализиране на високите национални цели – правосъдна промяна, влизането в Шенгенското пространство и Еврозоната. За нас основни са и промените, които да основат предпоставки за ускорено икономическо развиване, постигане на средноевропейски стандарт на живот. Именно по тази причина участваме в болшинството в Народното събрание, само че оценката ни за управническите практики на ГЕРБ и Движение за права и свободи през последните 14 години остават непроменени. 

3. Подчертава, че претенциите за въздействие на Движение за права и свободи върху болшинството и политиката на кабинета Денков-Габриел се дължат напълно на сделката сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, която беше изключително забележима и на локалните избори. 

Пред българския парламент стоят три огромни провокации: 

А) Приемането на Закона за държавния бюджет. 

Даваме си сметка за комплицираното парламентарно болшинство, само че ние от ДСБ имаме вяра, че посредством Закона за държавния бюджет държавното управление би трябвало да организира по-смели промени в страната, ориентирани към внезапно понижаване на обществените разноски за прехрана и за администрация, в името на стимулирането на бизнесите, които дават добавена стойност на българската стопанска система. Заявяваме, че сред първо и второ четене народните представители на ДСБ ще бъдат поръчител срещу разсипничество на обществените разноски, тъй като ние виждаме повишение на качеството на живот на българските жители през мощна стопанска система и бърз стопански напредък, а не през огромни обществени разноски. 

Определяме като национално безотговорни заканите на Президента на Република България да наложи несъгласие върху държавния бюджет. Това би било казус, при който президентът се постанова над волята на Народното събрание.

Б) Приемане на промени в Конституцията като първа стъпка от промяната на правосъдната система и определяне на трайни гаранции против корупцията и злоупотребата с власт. Като част от смяната на конституцията за нас стои като незаобиколим въпрос безконтролната власт на служебните кабинети, която трансформира страната за неустановен интервал от време в квазипрезидентска република. Настояваме за приемането на промени, които да доведат до промяна на института на  служебното държавно управление, като се вкарат гаранции за това, че служебните кабинети ще имат роля не да завладяват властта в страната, а да създадат преход при разрешаване на политическа рецесия.

В) ДСБ удостоверява начертания проект пред държавното управление и след ротацията в кабинета Денков-Габриел да се продължи политиката на твърда поддръжка на сегашните цели на държавното управление.  

4. Подчертава значимостта на идващите избори за членове на Европейския парламент за сполучливото икономическо развиване на България и потребността от нов модел на интензивно присъединяване на България във образуване на политиката на Европейски Съюз. 

Отчита риска от преобразяване на изборите за членове на Екологичен потенциал в пропагандна акция против участието на България в Европейски Съюз. 

Възлага на Националното управление на ДСБ да стартира неотложно договаряния с партиите от обединението Демократична България и от необятната коалиция ПП-ДБ за уточняване на съдружния формат на явяване на изборите за Екологичен потенциал и транспарантен развой за номинация и нареждане на общите листи за лъчение на най-голямата българска делегация в Екологичен потенциал.

5. Съзнава значимостта от консолидиране на демократичната общественост и нуждата от сливане в дясното пространство към Демократична България като водещ политически индивид. В това число виждаме реализирането на този развой през по-дълбока консолидация в самата Демократична България. 
 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР