Ще се борим в горите, по полетата, на брега, по

...
Ще се борим в горите, по полетата, на брега, по
Коментари Харесай

Британският министър за Европа: Русия не може да спечели и Путин трябва да го осъзнае

" Ще се борим в горите, по полетата, на брега, по улиците ", сподели Володимир Зеленски във видео послание пред английския парламент. И всички схванаха кого цитира украинският президент – фамозната тирада на Чърчил при започване на Втората международна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2348
Два дни по-късно в София дойде новият английски министър за Европа Джеймс Клевърли. Той даде изявление за предаването " Панорама " по Българска национална телевизия.

Министър Клевърли, като английски министър и подполковник от териториалната защита, ще кажете ли кой в този момент печели в Украйна?

Със сигурност Русия не печели в Украйна. Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През очевидно си мислеше, че елементарно ще победи. Че съдружниците и приятелите на Украйна ще се разцепят. Че самите украинци ще приветстват войските му и ще смъкват личното си държавно управление. Но украинската защита надалеч надвиши всички упования. Невероятно се бранят! Президентът им се появи като същински международен общественик, а интернационалната общественост застана един до друг. Русия не може да завоюва. Путин би трябвало да го осъзнае и неотложно да приключи войната.

Каква е задачата Ви в България? Да окуражавате, да убеждавате, да разубеждавате?

С България сме положителни другари и сътрудници в НАТО. Над 300 000 българи живеят в Обединеното кралство, а към 15 000 британци, тук в България. В отговор на рецесията в Украйна България предприе всички верни стъпки. Тя беше една от първите страни, която затвори въздушното си пространство. Действаше самоуверено. Исках да изразя нашата признателност и взаимност. Ценим България като другар и сътрудник.

А носите ли магическо средство против дезинформацията?

Водихме диалози с българските сътрудници какъв брой е значима битката с дезинформацията. Знаем, че в България това е необикновен въпрос. Няма магическо средство, само че е належащо управляващите да работят дружно. Това е нашият опит. Виждаме, че в България към този момент има такива действия. Изисква се непрекъсната зоркост и интернационална поддръжка.

Но не ли по-голям казусът при Вас? Ваши медии се имат от руснаци. Коментатори разискват връзките сред руснаците и английския хайлайф. Даже упрекват Вашата партия, консерваторите.

Обединеното кралство гледа доста съществено на свободата на медиите. И по света я насърчаваме. Осъзнаваме салдото сред битката с дезинформацията и несъразмерната цензура. Най-доброто средство против дезинформацията е да подсигуряваме, че се дава глас на истината. Знаем, че в Лондон, като международен финансов център, има съветски бизнеси и вложители. Но бързо реагирахме на нахлуването на Путин в Украйна - с доста строги наказания, с цел да ограничим опцията му да финансира тази ненужна и голословна война. Ще продължим финансовия напън. И ще подсигуряваме Лондон да не бъде дом за мръсни съветски пари. Ще бъдем на първата линия в интернационалните реакции по Украйна.

Лондон, казвате, Вашият роден град, там е и Вашият изборен регион. Наричат го " Лондонград ". Вие, Вашето държавно управление, ще се справите ли с " мръсните " съветски пари на каузи, а освен на думи?

Мога да уверя и Вас, и Вашите фенове. Приветстваме интернационалните вложения и мощните ни стопански връзки с лица и страни, в това число с България. Но ясно заявяваме, че няма място за мръсни пари в Лондон - от Русия или от където и да е. Въведохме ограничения и ще продължаваме с тях. Наложихме стопански наказания за близо 350 милиарда паунда против Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През и поддръжниците му.

Но британците, Вашите управляващи, целият Запад, подготвени ли са да жертват даже част от комфорта си, с цел да оказват помощ на Украйна? Или, когато пристигна сметката за газа, ще размислят?

Да защитаваш мира коства пари. Осъзнаваме, че най-голямото задължение понасят украинците. Те виждат по какъв начин унищожават градовете им, убиват околните им, нападат страната им. Да бъдем солидарни с украинския народ значи и ние самите да понесем стопански усложнения. Това е безспорно. Но украинците страдат толкоз доста повече. Така че е редно и ние да понесем нещо, с цел да ги подкрепим в потребност.

Но за какво тогава имате толкоз тежки визови процедури за украински бежанци?

Осъзнахме, че ужасната обстановка в Украйна накара стотици хиляди, най-вече дами, деца и възрастни, да изоставен страната си. Приехме промени във визовия ни режим, с цел да е доста по-лесно в този момент украинците да дойдат в Обединеното кралство. Могат да дойдат без авансово издадена виза. Биометричните данни могат да бъдат събрани на място. Искаме украинският народ да знае, че Обединеното кралство го поддържа обилно. Възхищаваме им се безпределно. Ще ги подкрепим и в този момент, и в бъдеще, когато ще възвръщат страната си.

А дали Западът нямаше да е по-обединен, Англия доста по-силна, в случай че нямаше Брекзит? С България щяхте да сте в още един съюз дружно.

Ами преди този спор Обединеното кралство, Съединени американски щати, европейските ни другари имаха невиждано равнище на съгласуваност. Редовно вземам участие в диалози със Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия. Нашите водачи непрекъснато кръжат сред столиците ни. Не мога да си показва по-тясно съдействие. Да, Обединеното кралство напусна Европейски Съюз. Но към момента почитаме нашите европейски сътрудници. Именно по тази причина съм тук, в България. Това е първото ми двустранно посещаване като нов министър за Европа. За да покажа на Вас и на българите какъв брой доста ценим нашите европейски връзки и тясното ни съдействие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР