Ще разговарям всеки ден с български депутати, готови да служат

...
Ще разговарям всеки ден с български депутати, готови да служат
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ще говоря с всеки депутат, който е готов да служи на държавата

" Ще беседвам всеки ден с български депутати, подготвени да служат на страната, а не на партийния си водач ", разгласи министър председателят Кирил Петков в петък, два дни откакто Слави Трифонов заяви, че партията му " ИТН " напуща ръководещата коалиция. Още тогава Петков заявява готовността си да продължи с държавно управление на малцинството и изрази очакване то да получи поддръжка от част от депутатите на Има Такъв Народ.

Видеообръщението на премиера бе предшествано от офанзиви на Има Такъв Народ, че той е водил такива диалози с техен човек и окачествиха това като " аморално ", а шефът на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов напряко го разгласи за " корупция ".

Петков съобщи намерено желанието си и през идващите дни да продължи да води диалози с депутати, запознавайки ги в елементи с тежката обстановка в страната и с зов да дадат поддръжка за целите на кабинета.

Сегашната трипартийна коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " остана със 109 гласа в Народното събрание при належащо болшинство от 121. Ето за какво още в първото си изказване след оповестения от Трифонов за завършек на държавното управление, Петков изрази очакване за поддръжка от 12 депутати от Има Такъв Народ.

" В този миг всеки един народен представител, който желае да застане на страната на българските гласоподаватели, би трябвало да каже, че този бюджет би трябвало да бъде подсилен, би трябвало да подпомогнем българските жители. Трябва да каже: " Не желаеме да има неустойчивост, не желаеме да не приемем 20-те закона, които са нужни, с цел да може да отключим парите по Плана за възобновяване и развиване. Искаме да продължи това държавно управление с енергийната си сигурност и желаеме да сме подготвени за зимата и есента не като следващи пресрочи избори, не като краткотрайни държавни управления, а като една постоянна страна, в която всички бихме желали да живеем ", сподели в петък премиера.

Петков, който е и съпредседател на Политическа партия, разгласи, че в случай че се стигне до избори, партията му не се бои и е подготвена за тях.

" Днес сме на вододел – от страната на корупцията и задкулисието или от страната на прозрачността и грижата за хората " , акцентира Петков.

" Искам да благодаря на нашите съдружни сътрудници Българска социалистическа партия и Демократична България, че застанаха компактно зад тактиката на държавното управление. Аз имам вяра, че има хора с висок морал в този парламент, които ще изберат България пред своя партиен водач . Особено в случай че партийния водач е някогашен артист, който най-безотговорно взема решение да хвърля риск върху това държавно управление единствено поради персоналното си его. Затова желая да успокоя всички жители, че аз ще продължа да работя с всичките си старания това държавно управление да продължи устойчиво. И мисля, че това, което наподобява като проблем през днешния ден, ще бъде опция на следващия ден ", добави Петков.

Той акцентира, че актуализацията на бюджета не е предходна в бюджетната комисия, защото против нея са дали своят вот ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ. " Защо тези партии не желаят повишение на пенсиите " , пита той.



Задочни словесни конфликти в Народното събрание

В отговор на офанзивите от Има Такъв Народ, че министър председателят Петков води диалози с техни депутати и това било аморално, ръководителят на ПГ " Продължаваме промяната " Андрей Гюров сподели:

" Разбирам реториката, тя не идва от нашата парламентарна група. Ние не оферираме, не купуваме и не раздаваме постове и бюджети за ръководство ".

Гюров посочи, че Политическа партия е изложила кои са целите на държавното управление на малцинството, за които чакат поддръжка.

" Ние казахме, че пред страната сега има няколко съществени цели и ние имаме цели, които би трябвало да реализираме в този парламент. Те са преди всичко приемането на актуализацията на бюджета , подпомагането на жителите, на фамилиите, на работещите родители, на пенсионерите. Приоритет №2 - приемане на измененията в закона за енергетиката, с цел да може бизнесът да получи своето облекчение за увеличената цената на тока . Приоритет №3 - продължава да бъде КПКОНПИ , както знаете през вчерашния ден внесохме към този момент законопроекта, битката с корупцията. И не на последно място – не би трябвало да забравяме, че до края на годината би трябвало да се одобряват 22 закона, които да подсигурят приемането на 6 милиарда лв. по Плана за възобновяване и резистентност ".

Това са цели, които са значими за страната, сподели Андрей Гюров:

" И ние по тази причина казахме доста ясно - това не може да се случи, в случай че в Народното събрание няма болшинство и по тази причина всеки един народен представител, без значение от коя парламентарна група, би трябвало да се обърне вътре към себе си, към своя честен компас и да каже кои са значимите неща за страната и дали може да ги сложи над персоналните ползи и партийните ползи. "

Според него всеки народен представител, без значение от коя парламентарна група, когато види, че това са цели, в които може да се припознае, е добре пристигнал да обезпечи болшинството в този парламент.

" Така че мисля, че в действителност сме в стадий, в който всеки би трябвало да се дефинира и да каже дали е част от статуквото и някогашния модел, който ние се опитваме да премахнем или е за това България да има разцвет да вървим към по-нормална, по-правова страна ", прикани Андрей Гюров.

По-рано от Има Такъв Народ обявиха, че министър председателят се е срещал с техни депутати да ги убеждава да поддържат държавното управление, макар решението на Слави Трифонов да напусне властта.

Депутат от Има Такъв Народ: Имах среща с Петков, не ми е предложил нищо

Кирил Симеонов от Има Такъв Народ, член на бюджетната комисия, обществено призна, че се е срещнал с премиера Петков и е бил убеждаван да не се подчини на партийното решение за овакантяване на ръководството. Разговорът се е провел нощес в офис покрай БНР, разкри той.

" Имахме къса среща, на която той не ми е предложил безусловно нищо, изцяло съм прям – нито постове, нито пари или всевъзможни такива работи, просто си поговорихме и ми сподели, че в случай че мога да си премисля позицията, с цел да не хвърляме страната в безпорядък и т.н ", сподели Симеонов.

" Цялостно ми сподели, че нещата не може да не престават по този начин. Срещнахме се покрай БНР мисля, не знам коя тъкмо постройка беше, само че не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова. Нищо не му отговорих. Аз му споделих, че му благодаря за диалога и си отпътувах. Това е ", съобщи още Кирил Симеонов пред публицисти.

Тошко Йорданов сподели, че това не е единственият опит на Кирил Петков да цепи Има Такъв Народ.

" Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон, прави същото. Тя оферираше 500 ка, той предлага ярко бъдеще. И в двата разновидността за мен е корупция. Да, Кирил Петков е приказвал с наши депутати, освен с един, аз знам за трима сигурно. Мисля, че ще приказва и с четвърти, само че по-късно, което приказваме сега, може би ще му мине мерака да им се обажда ", позволи Тошко Йорданов.

Попитан уверен ли е в лоялността на депутатите, той отговори: " Аз не мога да подсигурявам за нито един човек на света по какъв начин да постъпи в стресова обстановка. Имам доверие и имам вяра в нашата парламентарна група. Сега, теоретично е допустимо някой, по какъв начин да кажа – да постъпи неуместно и да си купи фабрика на 9 септември. "

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР