Ще прогледнат ли европейските политици за действителното състояние на медиите

...
Ще прогледнат ли европейските политици за действителното състояние на медиите
Коментари Харесай

Гешев ли ще отвори очите на Европа за медиите в България

Ще прогледнат ли европейските политици за действителното положение на медиите в България, за преодоляването на малките екрани от близки до властта предприемачи, за натиска над сериозните публицисти и сервилните практики? Ще стартира ли Европейски Съюз да причислява страната ни към страните, в които ръководещите измислят разнообразни способи да пречат на работата на инакомислещите осведомителни средства? Ключовите фигури в Брюксел и Страсбург внимават доста да не слагат тематиката за свободата на словото без заобикалки пред българския министър председател Бойко Борисов. Но непознатите публицисти все по-малко се интересуват от политическата уместност и все по-често питат какво се случва в България. Процедурата по избора на нов основен прокурор пък наподобява тематиката, която би могла да отвори очите на Европа.

Най-голямата организация на публицисти на Стария континент популяризира преди дни позиция, с която прикани управляващите в страната да не оказват напън над публицистите при отразяването на избора на Иван Гешев за идващ обвинител №1. „ Настоятелно призоваваме българските управляващи на всички равнища да оставят медиите да разгласяват свободно за протичащото се в народен мащаб, да обезпечат основата за медийния плурализъм,

 

да лимитират концентрацията на медиите

 

и да спрат да се прицелват в публицисти “, се споделя в апела, подписан от генералния секретар на Европейската организация на публицистите Антъни Беланжер. EFJ съставлява над 320 000 индивида от 72 организации в 45 страни. Сдружението, чието седалище е в Брюксел, е прието от Европейски Съюз и от Съвета на Европа като внушителен орган на публицистите. Позицията е оповестена и на страницата на Международната организация на публицистите - IFJ, която сплотява над 600 000 души от към 180 организации в над 140 страни.

Чуждите публицисти показват добра информираност за протичащото се в България по отношение на избора на нов основен прокурор. Те знаят, че той ще бъде избран на 24 октомври и че поредност от изказвания на обществени персони в страната против публицистите са провокирали опасения за обективното отразяване на процеса. „ Единственото лице, номинирано като претендент за длъжността, е актуалният зам. основен прокурор Иван Гешев, който изрази възражението си против разделянето на управляващите в България ", напомнят от EFJ. Те цитират мнение на Съюза на българските публицисти, в което се отбелязва, че Гешев неведнъж е бил в центъра на вниманието на обществеността и медиите за своите минали действия и че е подложен на критика от множеството от тях за дейностите и изказванията си по значими случаи. „ След рецензиите Гешев реагира остро, като разгласи, че на „ персоналните офанзиви “ ще се отговори „ по всевъзможен начин, планувани в закона “, напомня EFJ и прибавя, че скоро по-късно прокурорският състав на Висшия правосъден съвет е изискал медиите да проведат „ добросъвестно “ и с повече „ приемливост и отговорност “ обществения спор по отношение на избора, което е било изтълкувано като опасност. Чуждите публицисти се солидаризират с българските, че „ доста обезкуражителен сигнал за демократичното развиване е, че прокурорите лимитират свободата на словото, като насочват медиите по какъв начин да отразяват събитията и като внушават на аудиторията липса на приемливост и отговорност към журналистическата работа “. Любопитното е, че позицията за България е първата от много време, в която EFJ разяснява страна от Европейски Съюз в мощно отрицателен проект. Организацията разгласява постоянно апели и известия, като множеството от тях се свързани с връзките сред властта и медиите в Турция, Сърбия, Украйна и

 

в страни отвън Европа като Сомалия, Афганистан и така нататък

 

Това е вторият случай в границите на месец, в който спорът сред сериозните публицисти и властта в България, в частност прокуратурата, влиза във фокуса на непознати издания. Те ни обърнаха особено внимание и при започване на август, когато основната прокуратура издаде европейска заповед за следствие по отношение на основния редактор на уеб страницата „ Биволъ “ Атанас Чобанов, който живее във Франция. Обвинението изиска тамошните управляващи да разпитат Чобанов по съмнение за съпричастност с теча на информация в Национална агенция за приходите. В отговор Международният институт за печата във Виена, в който членуват голям брой публицисти, излезе с позиция, че “заповедта за следствие явно е предлог за смълчаване на уеб страницата, разгласил серия от следствия, разкриващи злоупотреби с европейски фондове и корупция в държавното управление на България “. Позицията бе споделена и от друга журналистическа организация – Европейския център за пресата и медийната независимост. В неговата обява България бе сложена в една компания с Турция, Азербайджан, Русия, Украйна, Албания и други като страна, която употребява разнообразни техники да пречи на проверяващите публицисти и да прави опити да ги сплашва. В разбор под заглавие „ Разследващата публицистика не е добре пристигнала в Европа “ България бе избрана като „ още една от страните, в които върховенството на закона не наподобява приоритет “. Впоследствие интернационалната организация „ Репортери без граници “ непосредствено прикани Франция да не позволява Чобанов да бъде разпитан. „ RSF се притеснява, че тази заповед може да заплаши поверителността на журналистическите източници. Българската прокуратура се пробва да злоупотреби с европейски механизъм за съдействие, с цел да сплаши прочут проверяващ публицист “, разясниха от „ Репортери без граници “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР