Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП. 2020 г.

...
Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП. 2020 г.
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Икономика не се управлява с държавен дълг

Ще продължим да понижаваме външния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. 2020 година се планува той да е 20% от Брутният вътрешен продукт. Ръстът на Брутният вътрешен продукт също способства за рухването на дълга. Интересното през 2017 година имаме номинално понижаване на дълга с 2 257 000 000 лева Това сподели ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в студиото на " Денят стартира ".

По думите ѝ последните години демонстрират, че възможни вложения с тези средства в България се трансформират в неуспех, които генерират загуби в бюджета. Икономика не се ръководи с държавен дълг, сподели Менда Стоянова.
Менда Стоянова: Най-важното е, че падат лихвите по кредите - и на хората, и на компаниите. Вдига се рейтингът на страната и това е основно за вложителите, които влагат пари в България. Още през 2017 година трите рейтингови организации покачиха кредитния рейтинг на България и това действително се отрази на лихвите, които всички ние знаем при какви условия се прави сега кредитирането.
Според Стоянова по-важно е къде се насочват вложенията, защото през 2008 вложенията са били спекулативни, а с рецесията, те са се изтеглили от България. В момента имаме последователно повишение на вложенията, в действителната стопанска система - в основаването на индустриални и промишлени предприятия, както и в IT бранша.
 Румен Гечев: Външният дълг не се ръководи задоволително добре Румен Гечев: Външният дълг не се ръководи задоволително добре
От една страна, несъмнено, това, че външният дълг е под ограничаването от 60% от Брутният вътрешен продукт е добре, разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. По думите му оба...
Менда Стоянова: И не инцидентно имаме безработица под 7%. През идващите години физическият дефицит на работна ръка ще бъде най-голямата спънка пред растежа на българската стопанска система.
Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси сподели, че 30% от хората в България са под риск от беднотия, като цитира данни от Евростат. 2010 година обаче е бил 46%.

По отношение на влизането ни в еврозоната Менда Стоянова даде образец с балтийските страни, където приходите внезапно са се повишили с въвеждането на еврото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР