Ще предприемем пълна актуализация на всички материали и методики по

...
Ще предприемем пълна актуализация на всички материали и методики по
Коментари Харесай

Димитър Илиев: Ще актуализираме всички учебни материали по пътна безопасност


Ще предприемем цялостна актуализация на всички материали и методики по пътна сигурност, както за начален курс на образование в учебните заведения, по този начин и касаещите образователните центрове. Това сподели специалистът по пътна сигурност и зам.-председател на Агенция „ Безопасност на придвижването по пътищата ” Димитър Илиев в предаването " Твоят ден " по Нова нюз. 

„ Прекалено малко знаем за това, което се случва, когато управляваме един автомобил. Часовете по пътна сигурност могат да бъдат доста по-полезни. Агенцията ще има за цел да координира дейностите на всяка една институция с съществена задача - предварителна защита. Тя беше основана през 2019 г. след злополуката край Своге ”, изясни той.

Илиев добави, че в страната има към 79 точки, на които са нужни незабавни поправки.

„ Те са добре известни - Поликраище, Кресна, пътят Русе-Бяла. При всеки дъжд на Автомагистрала „ Тракия ” в региона от 10-и до 54-ти км стават инциденти заради аквапланинг. Това е по този начин повече от 15 години. Нашите пътища не са в по никакъв начин положително положение, изключително с оглед прекъсването на договорите за поддръжка. Повечето произшествия обаче стават, поради държанието на хората ”, сподели още специалистът.

Илиев приветства концепцията за понижаване на скоростта по автомагистралите на 130 км/ч.

„ Повечето страни са въвели ограничаване на скоростта от 130 км/ч. Това не само е добре от екологична позиция, само че и контролира пътния трафик. Така ще се сътвори по-хармоничен и безвреден развой на придвижване ”, добави той.

Реформи са нужни и при шофьорските курсове у нас, промяна специалистът.

„ В Германия, да вземем за пример, на новите водачи се издава краткотрайно двугодишно удостоверение за ръководство на МПС, като за този интервал прецизно се следи за нарушавания ”, изясни Илиев.

Той обърна внимание, че в България не се знаят съществени правила за пътната сигурност, като над 80% от хората към момента не употребяват колани на задната седалка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР