Ще предложим законова промяна на етикетите на спиртните напитки да

...
Ще предложим законова промяна на етикетите на спиртните напитки да
Коментари Харесай

Симеонов: Ще вземем мерки, ракията не е по-долу от кашкавала

Ще предложим законова смяна на етикетите на спиртните питиета да се изписва какъв брой % е зърненият етанол. Ще защитим „ баламите”, произвеждащи ракия и спазващи закона, които си заплащат акциза от сивия бранш посредством п овече надзор на страната и от огромните спиртопроизводители.

Това съобщи пред медиите вицепремиерът Валери Симеонов след среща в Министерски съвет с производителите от съдружие „ Българска домашна ракия”.

Симеонов осведоми, че се приготвя закон за българските уникати , където тези ползи ще бъдат предпазени, евентуално това ще стане до идната годишна продукция.

Той има съмнения, че „ в огромните спиртоварни не се създава ракия в този тип, в който всички си фантазираме - че се прави от грозде, от кайсии, праскови или от сливи, а и от зърнен етанол”.

" Защото българските закони и стандарт разрешават напитката ракия да се създава от до 60% зърнен етанол, който се получава от царевица, от зърно, от меласа. Този зърнен етанол не е нездравословен за здравето, само че по никакъв метод не подхожда на визията на потребителя за ракия ", акцентира Симеонов.

Този напитка е всичко друго, само че не и ракия, повтори той. " Този етанол се създава от огромните спиртни заводи и се продава, употребява се в производството на ракия и когато се види такова шише в магазина, на етикета не написа какъв е процентът на зърнения етанол ", изясни вицепремиерът.

" И по този начин си задаваме въпроса - за какво за кашкавала и сиренето би трябвало да написа какъв е процентът на палмовото масло, да се поставят на обособен рафт, променихме закона и ги задължихме да вършат това, а за алкохола да няма ", попита той.

Симеонов счита, че в този бранш има огромен безпорядък и нерешени проблеми.

" Законите и разпоредбите са ясни, само че страната не упражнява задоволителен надзор и те не се съблюдават. За да избягнат налозите редица частни спиртоварни минават в сивия бранш и упражняват нелоялна конкуренция. Легалните дестилационни казана в България са към 1500, до момента в който другите, които са в сивия бранш, не са ясни, само че варират сред 3000 и 6000 ", уточни Симеонов, представен от БГНЕС.

Последиците са в нарушение на закона, а лоялните притежатели на казани към хазната си задават въпроса: " за какво да заплащам налози, откакто другите не заплащат нищо и никой не ги закача? ", добави вицепремиерът.

" И като разследване от тези 1500 души, в белия бранш от ден на ден стартират да подават нулеви данъчни заявления или такива със мощно занижени размери. Това значи, че в бранша се вихри нелоялна конкуренция и че страната не обезпечава конкурентна среда ", счита Симеонов.

Същите тези изрекоха и от сдружението за българска домашна ракия.

Петко Събев удостовери думите на вицепремиера, а съпредседателят на сдружението Андон Андонов акцентира, че той и сътрудниците му се разграничават от незаконните спиртопроизводители и приканват за спазването на закона.
Запитан за случая с отриването на първокласната тоалетна на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " вицепремиерът отговори, че съзнателно е направил „ капан за мишлета и за недобросъвестни медии”. И добави, че това е бил единствено дребен подробност от събитието, на което е ставало дума за цяла водоснабдителна система с създаване на нова помпена станция и на нов тръбопровод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР