Ще положим всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен

...
Ще положим всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен
Коментари Харесай

Донев: Ще положим всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация

Ще поставим всички старания интерконекторът с Гърция да бъде въведен в употреба. Това сподели в изявление за Българска национална телевизия служебният министър председател Гълъб Донев.

"Ще търсим всички сигурни благоприятни условия за доставка на газ до България, в това число през Гърция и Турция, в това число и през други страни. Има доста неща, които би трябвало да бъдат осъществени, а за тези седем месеца не са били осъществени. Криткуват ни за нещо, с което е направено неточност. Те са объркали имената на членовете на Надзорния съвет. Тази техническа неточност ще бъде отстранена още идната седмица. Критиката, която беше подета и от някои медии, че ние стопираме пътя на България към Клуба на богатите - Организацията за икономическо сътрудничество и раз, няма нищо сходно. Тази точка от протокола, която Министерски съвет анулира през вчерашния ден, беше по тази причина, тъй като в дневния ред стои точка, зад която няма нормативен акт. Трите точки, които отменихме през вчерашния ден, това е казус за работата на Министерски съвет. Още президентът Радев предходната година настояваше да подготвим контракта за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Наш проритет ще бъде и Шенген ", разяснява още той.

На въпрос дали служебният кабинет ще възвърне договарянията с "Газпром ", Донев отговори: "Ще търсим вероятни източници за цялостна диверсификация за доставките на газ в България и да обезпечим цялото количество газ, което е належащо за топлофикациите, бизнеса и газоразпределителните сдружения, които доставят газ до битовите консуматори. Дори и тези седем танкера, за които се приказва, това са танкери, за които нямаме сигурни доставки до българската газопреносна мрежа. Това е оферта, за която ни споделят да сключим контракт. С кого да сключим контракт? ", запита той.

"Несериозно е изказванието, че обмисляме изключително състояние в страната. Може би имат поради и моето първо висше обучение - Военно-въздушното учебно заведение. Нямаме такива планове, само че фактически страната се намира в спешна обстановка ", разяснява още служебният министър председател.

"Винаги съм отстоявал да има последователност в политиките, да не се зачертават с лека ръка политики, които са сполучливи и водят до възстановяване на качеството на живот, на положението на хората. Но за жалост това, което заварваме, не приказва добре. Ние сме от 3 дни, само че нас ни упрекват за неща, които не са свършени от предходния кабинет и за неща, които следва да свършим, за което те са имали 7 месеца време. Ще ускорим това, което е в застой ", съобщи Донев.

"В момента казусът с доставките на газ е доста значителен. Това, което имаме като разбор и доклад от страна на "Булгаргаз ", е, че са обезпечени доставките на газ за България до август т.е. за останалите месеци до края на годината ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се приказва за интерконектора - че ще бъде подготвен до края на август, ние ще поставим безусловно всички старания да бъде подготвен и да бъде въведен в употреба, тъй като той ни подсигурява доставката на азербайджанския газ по контракт ", сподели той.
"Няма да разясня назначенията на зам.-министрите, тъй като това са политически кабинети и е обикновено всеки един министър, когато влиза в обещано министерство, да влезе със собствен политически кабинет. Те напущат поста и дружно с министъра. Всички останали назначения са направени след обширен разбор на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характерности хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното държавно управление, имат нужните качества и професионална подготовка ", изясни Донев.
"По-особен е казусът с Национална агенция за приходите, само че претекстовете са извънредно чисти и изрядни и обстоятелствата приказват за това за какво са направени тези смени ", добави той.

Донев увери, че октомври ще има нарастване на пенсиите, защото това е заложено в Закона за бюджета на ДОО и няма по какъв начин да не го изпълнят. “Друг е въпросът, че чисто експертно, не съм склонен с направените промени, в това число за юлското преизчисление на пенсиите. Ще бъдат увеличени пенсиите на 715 000 пенсионери през октомври. Увеличението няма да е за всички пенсионери”, добави служебният министър председател.

Според него, няма риск България да бъде въвлечена във война.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР