Ще обжалваме. Това заяви адвокатката, която е част от защитата

...
Ще обжалваме. Това заяви адвокатката, която е част от защитата
Коментари Харесай

Защитата ще обжалва постоянния арест на служителите на ДАБЧ

Ще апелираме . Това съобщи адвокатката, която е част от отбраната на ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и негови чиновници след съвещанието в Спецсъда.

Обвинението е, че той е взел участие в група със себе си и с още две лица като Харалампиев не участва в нашето обвиняване, сподели защитничката.

Припомняме, по-рано Спецсъдът остави непрекъснато в ареста ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампие в и арестуваните чиновници на организацията.

Съдебният състав одобри, че обвиняването е работно, само че отбраната счита, че мярка за неотклонение се разисква въз основа на наличното обвиняване.

Съдебният състав в определението си сподели общо обосновано съмнение за всеки един от обвинените лица , нямаше поотделно. За всеки един от обвинените би следвало да се кажат съответните доказателства, на основа, на което се стимулира това общо обосновано съмнение, съобщи юристката.

Понеже не са отстранени от служба, н алице е заплаха да извършат друго закононарушение. Чакаме дейностите на прокуратурата за премахване от служба , добави тя.

По думите й, в нито едно от лицата не са открити пари, нито валута. Дори у сърбина, който в деня на задържането влиза в страната и прокуратурата твърди, че е носел огромна сума пари и документи. В него са открити единствено 150 евро, които са негови персонални. Не са открити никакви огромни суми у никого.

Тази скица се гради въз основа на показания на няколко очевидци . Основният очевидец е актуалният зам.-шеф на организацията. Той твърди, че е участвал на ангажименти и не е видял за приемане и той не е получавал нищо. Пари на друго място няма.

Според прокурора от Спецпрокуратурата, в случай че мярката за неотклонение във връзка с държавните чиновници остане " задържане под стража " това значи, че сме обезпечили заплахата те да повлияят някому . Ако съдът реши и предприеме друга мярка за неотклонение, друга от задържане под стража, спецпрокуратурата ще изиска автоматизирано премахване от служба.

На този стадий сме длъжни да обезпечим на първо време събирането на доказателства и очевидците, сподели прокурорът. Трябва да изчакаме и Министерски съвет, който може да е почнал друга административна процедура, която върви по Административнопроцесуален кодекс.

По думите му, няма сигнали по това произвеждане от политически или физически лица. Делото е стартирано след добита оперативна информация от служители на реда в Кюстендил . Тя е доразвита в Антикорупционната комисия и Спецпрокуратурата.

Ще изследваме всички сигнали, даде обещание прокурорът. По делото няма имена на нито един политик. Ако някой твърди, че знае нещо, ще бъде свикан и разпитан. Длъжни сме да събираме доказателства и в отбрана на обвинените, добави прокурорът.

Случаят стартира да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната организация за българите в чужбина по следствие на схеми за продажба на българско поданство. Първоначално бяха задържани над 20 чиновници на организацията, обвинявания бяха повдигнати на четирима, в това число и на ръководителя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от Вътрешна македонска революционна организация се разграничиха от Петър Харалампиев и желаеха опрощение от всички, които настояват, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Президентът Румен Радев разгласи, че са постъпвали сигнали по случая в президенството и те са били предадени в прокуратурата. Той отхвърли да разяснява какви са били те с мотив, че тече разследване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР