Ще настоявам социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение, че няма

...
Ще настоявам социологическите агенции да подпишат джентълменско споразумение, че няма
Коментари Харесай

Режат екзитполовете към медиите. Изкривявали вота

Ще упорствам социологическите организации да подпишат джентълменско съглашение, че няма да разгласяват резултати и да ги дават на медиите преди края на изборния ден. Това сподели претендентът на „ Изправи се! Мутри, вън! “ за зам.-председател на ЦИК Росица Матева по време на чуването при президента на номинираните за членове на Централната изборна комисия.

За екзитполовете Матева разяснява, че постоянно е била последовател на това, че би трябвало да се съблюдава законът. „ Той не разрешава на социологическите организации да се разгласяват предварителни резултати преди края на изборния ден. Сега ще упорствам те да подпишат джентълменско съглашение, че няма да разгласяват такива резултати и няма да ги дават на медиите, с цел да може да бъде спазван законът. Те въздействат несъмнено на изборната интензивност и на гласуването “, сподели още тя.

Цветозар Томов добави, че би трябвало да съществува ред и поддържа предлагането на Росица Матева. Президентът Румен Радев съобщи, че умишлено се разгласяват с ясната цел да се манипулират хората.

Твърде постоянно се случваше да бъдат изключени микрофоните по време на съвещанията на ЦИК. Ще упорствам да се направи по този начин, че протоколите да се разгласяват в законовия период, тъй като това до момента не се случваше. Машинното гласоподаване ще бъде главното предизвикателство пред тази комисия. Методиката беше оповестена на страницата на Държавна организация „ Електронно ръководство “. Подкрепям напълно гласуването с машини. Трябва да има съществено разпространение на метода на гласоподаване. Да бъдат ситуирани на всички места машини. Имаше заделени 120 машини за разяснителна акция, само че от тях бяха употребявани единствено 2. Ще упорствам ЦИК да създаде методика, по която да се разпределят в цялата страна. Гласуването е доста бързо и елементарно “, уточни още Матева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР