Ще имаме по-малко братовчеди и племенници Учените прогнозират намаляване на

...
Ще имаме по-малко братовчеди и племенници Учените прогнозират намаляване на
Коментари Харесай

Прогнозират драстично свиване в размера на семействата в близко бъдеще

Ще имаме по-малко братовчеди и племенници
Учените предвиждат понижаване на размера на фамилиите в международен мащаб преди края на века. По думите им фамилиите стават " по-вертикални ". Това значи повече баби, дядовци, прабаба и прадядовци, но по-малко братовчеди и племенници, написа

Изследователите са употребявали математически модели дружно със съществуващите данни за популацията и прогнози, с цел да се пресметна съвсем двоен спад до 2095 година

Намалението ще варира в другите страни - защото фамилиите в някои народи нормално са доста по-големи от тези в други. Изследователският екип акцентира, че смяната ще е световна.

" Запитахме се по какъв начин демографската смяна ще се отрази на родствените връзки в бъдеще ", споделя социологът Диего Албурез-Гутиерес от Института за демографски проучвания Макс Планк в Германия.

" Наблюдаваме по какъв начин двойките имат по-малко деца и имат деца по-късно в живота си. От тук можете да разберете за какво днешните деца нямат толкоз братя и сестри, колкото децата от предходните генерации. Това се отразява на броя на братовчедите, племенниците и племенниците - разширеното семейство ", изясняват учените.

В същото време всички ние живеем по-дълго, най-общо казано - което значи по-голяма разлика сред най-младите и най-възрастните членове на фамилията. Възрастните членове на фамилията обаче не могат безусловно да предложат грижи и поддръжка и в действителност може сами да се нуждаят от тях.

" Нашите открития удостоверяват, че съществуването на запаси за роднинство понижава в международен мащаб ", споделя Албурес-Гутиерес. " Тъй като разликата във възрастта сред хората и техните родственици се усилва, хората ще имат фамилни мрежи, които са освен по-малки, само че и по-стари. "

Тъй като тези " родствени запаси " се разтягат, фамилиите може да се нуждаят от повече поддръжка извън.

Изследователите съпоставят типична 65-годишна жена през 1950 година, която би имала приблизително 41 живи родственици, с типична 65-годишна жена, живееща през 2095 година - за която се чака да има единствено 25 живи родственици.

Изследването е оповестено в .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР