Ще има парламентарен контрол върху харчовете от евентуален излишък Няма

...
Ще има парламентарен контрол върху харчовете от евентуален излишък Няма
Коментари Харесай

Бюджет 2022 да е приет до края на януари, решиха преговарящите партии

Ще има парламентарен надзор върху харчовете от възможен остатък

Няма да пипат Данък добавена стойност

Бюджетът за 2022 година да се изготви до края на януари идната година. За това се съгласиха от " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " по време на договарянията сред тях през днешния ден на тематика " Финанси ".

Също по този начин, в пътната карта по тематиката участниците в диалозите включиха да се приготви актуализация на бюджета през юли, поради резултатите от анализите на другите преговорни групи и въз основата на шестмесечното осъществяване на бюджета.

Освен това те реализираха единодушие доникъде на 2022 година да се изготви времеви проект на препоръчаните промени от другите преговорни групи, който да включва финансовото им застраховане.

Партньорите в полемиката се съгласиха да има парламентарен надзор върху изразходването на средства образувани въз основата на остатък или по-висока събираемост; и разглеждане на ролята на централния бюджет.

Идеята е и да се отстрани практиката с разпореждане на Министерския съвет да се раздават средства. Друга точка, която залегна в пътната карта, е да се вкара изцяло финансово бюджетиране в страната и приемане на многогодишна финансова стратегия като част от бюджета.

Представителите на четирите политически обединения реализираха единодушие бюджетният недостиг за 2022 година да бъде сред 3.5 и 4.5 %. Те одобриха Данък добавена стойност за 2022 година да остане същият, само че да се направи цялостен разбор на Данък добавена стойност до септември. Прие се да бъде повишен прагът за регистрация по Данък добавена стойност, като първата стъпка е той да стане 100 хиляди лева Прие се също и смяна на месечните Данък добавена стойност заявления, тъй че да се подава информация за касови наличия.

Партньорите означиха още, че би трябвало да се стартира дейна работа с общините по основаване на модел за механизъм за финансова децентрализация, който да бъде подготвен за въвеждане с Бюджет-2023 година

Преговарящите взеха решение да се разиска и опцията представителите на групови органи да носят отговорност за съответните решения, взети от тях.

Банките ще алармират на Национална агенция за приходите при еднократно изтегляне на над 10 хиляди лева в брой.

Да се направи и външен одит на несъстоятелността на КТБ до декември 2022 година, записаха още от преговорните екипи.

Ще се направи огромна разяснителна акция за еврозоната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР