Ще има нова техника, това е нормално, тъй като 25

...
Ще има нова техника, това е нормално, тъй като 25
Коментари Харесай

Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото

Ще има нова техника, това е обикновено, защото 25 години Армията беше подценявана институция. На Армията се гледаше като един фон за Гергьовден и по остарял български бит нашите политици смятаха, че като влезем в Европа, някой ще ни храни, а като влезем в НАТО, някой ще ни пази. Само че, такова нещо няма.

Това съобщи в "Денят стартира " по Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността.

Той подсети поговорката, че този, който не храни своя войска, храни непозната и даде за образец обстановката в НАТО към спора Гърция - Турция.

Каракачанов добави, че би трябвало да подготвим българската войска, с цел да може да извършва своите отговорности по Конституция - да има всички качества да пази териториалната целокупност и суверенитета на България.

Четири следващи години се усилват възнагражденията на българските военнослужещи. Според министъра, службата в Армията не е единствено въпрос на национализъм, а дава опция за едно обикновено развиване. Тази година Армията е с най-голям рейтинг от всички институции, като утвърждение на обществото.

"Хората са стимулирани от други убеждения, не от заплатата. Преди 4 години, когато станах министър, един боец взимаше 680 лева Това за специалността бранител на отечеството беше подигравка ", съобщи Каракачанов.

Според него, тази година за Армията е свършена доста работа.

"Беше подписан контракт за 98 машини за специфичните сили, които ще се създават в българско дружество в Самоков. Миналата седмица беше подписан контракт сред Министерство на защитата и предприятието "Терем холдинг " за рационализация на главния ни военен танк Т-72, върнаха се от ремонт и рационализация нашите самолети Су-25, беше направено много за летателната валидност и на самолетите Миг-29, беше подписан договорът също по този начин за придобиване на два нови многофункционални патрулни кораба в нашия военноморски флот. На другарска цена бяха добити от кралство Нидерландия на два минни ловци за българския флот ", изброи министърът.

И добави, че не може да се съгласи с някои политици популисти, които споделят, че по времето на пандемия са се харчели доста пари.

"Напротив, тази година армията не похарчи едни близо 370 млн. лева, които ни бяха по бюджет. Направихме значително икономии, с цел да бъдем съответни към обстановката с финансовата рецесия ", сподели още той.

Според Каракачанов нищо друго няма да помогне на българския бизнес в рецесията с изключение на протекционизмът - форма на държавна поддръжка.

"Българският бизнес беше зарязан от страната в последните десетилетия. Държавата би следвало да си пази производителя и пази своя търговец. А не дава опция на големи вериги да идват, да събират парите на хората и да ги изнасят в чужбина ", сподели вицепремиерът.

По думите му, българското земеделие също е оставено на самотек последните 30 години.

"Преди 30 години България изхранваше 9 милионна страна плюс половината соцлагер, а преди 9 септември изхранваше цяла Средна Европа. Сега земеделието на България не може да изхрани 7 милиона българи ", добави Каракачанов.

Министърът на защитата съобщи, че Армията е най-слабо засегнатата институция от ковид и сега има към 340 инфектирани, от тях 15 или 16 са в болница. Каракачанов добави, че в случай че мнението на ген. Мутафчийски е изрично, той ще се имунизира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР