Ще има ли кой да кандидатства по новата“ наредба за

...
Ще има ли кой да кандидатства по новата“ наредба за
Коментари Харесай

Скандална наредба спира ремонтите на спортни бази

Ще има ли кой да кандидатства по „ новата “ разпоредба за реорганизация и строителство на спортни уреди? Този въпрос си задава спортната общественост, откакто министърът на младежта и спорта Димитър Илиев разгласи с ампломб революционна смяна, която включва 50% съфинансиране за ремонта или построяването на спортни обекти, пише „ Спортал “.

По по този начин наречената „ Националната стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове “ се отпускат спомагателни 10 млн. лева Половината пари за всеки обект обаче би трябвало да се обезпечат от кандидатстващия. Ако става дума за клуб това на процедура е невероятно. Една нова писта за лека атлетика да вземем за пример коства към 1,5 млн. лева С оборудването удря 2 млн. Кой атлетически клуб може да си разреши да извади 1 млн.? На равнище федерации има най-малък късмет да се случи някой по-малък обект, само че те също нямат такова перо в бюджетите си. Ако съфинансирането би трябвало да пристигна от общините, упражнението се обезсмисля, тъй като още веднъж става дума да държавни пари.

Осъзнава ли министър Илиев, че с желанието си да направи нещо ново и да се похвали, има огромна възможност да сложи строителството и ремонта на спортните уреди пред задънена улица? Спортните уреди, употребени от спортните клубове и федерации са най-вече общинска и дребна част държавна благосъстоятелност. Т.е. министърът ще желае 50% от нужните средства да дойдат още веднъж с бюджетни пари.

Илиев очевидно не знае, че над 90% от спортните клубове са юридически лица с нестопанска цел. Такива са и всички федерации. Тяхната съществена задача е да осъществят спортните си цели, а не да носят финансови облаги. Генерирането на облага не е неразрешено от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, само че и да има такава тя е минимална и не това е главното предопределение на клубовете.

Как и от къде спортните организации ще обезпечат нужните 50% от нужните средства? Този въпрос беше заложен на Димитър Илиев и в изявлението му по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ, в което разгласи безумната смяна. Той отговори простичко: „ Ами ще би трябвало! “.

Само за информация, преди да настъпи безвремието в спорта с изреждането на трима служебни министри и настоящия, по времето на Красен Кралев бяха построени или реновирани: 6 спортни зали и спортни комплекси; 9 стадиона; 4 подготвителни стадиона за футбол; 7 стадиони за мини футбол; 5  закрити  и 3 открити лекоатлетически писти; 5 зали по бокс; 4 зали по борба; 5 зали за повдигане на тежести; 3 зали за волейбол; 2 зали за хандбал; стадиони за волейбол;  тенис центрове; баскетболни игрища; зали за карате, тенис на маса, писти за биатлон и така нататък

Сега това масирано строителство и реновиране на спортна база ще остане мираж!

Министър Илиев се опита да мъцне, че преди доста пари отивали в дребни обитаеми места, където нямало потребност. Абсолютна неистина! За всеки от изброените нагоре обекти е взето мнението на федерациите или съответните клубове и те са изпълнени с живот. Красен Кралев даже се пребори с „ Програмата за развиване на селските региони “, по която има средства за спортна инфраструктура, да не се отпускат пари за огромни игрища по селата, а да се гради учебна инфраструктура или такава за всеобщ спорт. Министерството на младежта и спорта съгласува целесъобразността на всеки обект.

Нещо повече! Кралев завеща на наследниците си подготвена стратегия и финансиране за построяването на 25 спортни уреди към учебни заведения в цялата страна. Като те щяха да се употребяват както за часовете по физическо образование, по този начин и за тренировки на локалните клубове. Реализира се само този в асеновградското село Тополово, който се употребява от 6 клуба. За останалите първият длъжностен правоприемник на Кралев – Андрей Кузманов скандално отхвърли да организира процедура по желание на строителен контрол! Опита се да търси някакви нередности, бързо бе опроверган, само че градежът на спортните уреди се провали.

Работата на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев е измежду най-критикуваните в настоящия състав на държавното управление. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даже го окуражи да си подаде оставката. Дали не е време да го послуша?

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР