Ще бъде отпуснат допълнителен трансфер от бюджета за засегнати от

...
Ще бъде отпуснат допълнителен трансфер от бюджета за засегнати от
Коментари Харесай

Кабинетът осигурява допълнителен трансфер от бюджета към общини, засегнати от пожари

Ще бъде провиснал спомагателен трансфер от бюджета за наранени от пожарите. Това съобщи по време на парламентарния блицконтрол служебният обществен министър Гълъб Донев.

Той добави, че декларациите, които хората, потърпевши от огнената буря би трябвало да подадат, с цел да получат подкрепяне са разполагаем.

Следващата седмица Министерският съвет ще реши какъв да бъде прехвърлянето към общините за покриване на вредите по парцелите на засегнатите, както и за обществени стратегии.

България може да изиска помощ от друга страна, в случай че казусът с пожарите продължи да се задълбочава, стана ясно от изказване на служебния министър председател Стефан Янев по време на блиц контрола в Народното събрание. Янев реагира на въпрос от " Демократична България " за дълготрайното обезпечаване на хеликоптери и самолети за гасене на пожарите.

" Служебното държавно управление направи първата крачка, само че тя е половин крачка. В Плана за възобновяване заложихме план за медицински хеликоптери. По-широкият кръг на тематиката хеликоптери - при дискутирането на този план стигнахме до там да има цяла организация, да има и хеликоптери за гасене на пожари ", изясни министър председателят.

Нашият период на деяние не стига за подобен план и по тази причина се ограничихме до медицинските. Капацитетът ни е три хеликоптера, разясни още Янев.

По информация на БНР от началото на деня огнеборците в страната са гасили 36 пожара, а през вчерашния ден огнищата са били 187. Информацията е на Стефан Стефанов от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

„ Значително по-сложни остават пожарите в региона на село Кръстевич, където пожарът е локализиран и нашите три екипа с три пожарни автомобила към този момент погасява локализирания пожар в обособени огнища. В региона на село Свирачи, област Хасково, не престават гасителните дейности с особена интензивност. Допълнително е предаден модул на Министерство на защитата, имаме група от горските стопанства и осем пожарни автомобила - там също пожарът е локализиран, той не се популяризира ", сподели Стефанов.

В региона на Старосел е идната сериозна точка - разполагаме с 25 пожарникари, три противопожарни автомобила, три оборудвани за гасене на пожари коли на Горското стопанство и доброволци, които също към този момент в горския фонд не престават ликвидирането на огнищата, които са останали от през нощта. И във всички тези пожари, които изредих, към този момент няма заплаха да обитаеми места, къщи и поданици на селата, изясни Стефан Стефанов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР