Ще актуализират Плана за развитие на биологичното производство

...
Министерство на земеделието актуализира Плана за развитие на биологичното производство.
Коментари Харесай

Министерство на земеделието актуализира Плана за развитие на биологичното производство. Това посочва министърът на земеделието д-р Иван Иванов, предаде БГНЕС.

Владислав Панев от „Демократична България“ отчита, че през 2020 г. спрямо 2017 г. броя на големите пасищни животни е непроменен, овцете са намалели с 36 %, козите с 9 %. Той отчита още, че според Годишния агродоклад няма биологични птици и прасета, но според някои други източници съществуват изключително ниски бройки. Депутатът Панев пита министър Иванов дали земеделското ведомство е анализирало причините за нулеви биологични птици и прасета и съществува ли план за обръщане на тази тенденция.

„Устойчивото развитие на биологичното производство може да се постигне само с предвидими и прозрачни политики в сектора. За тази цел Министерството на земеделието има разработен Национален план за развитие на биологичното производство, който в момента се актуализира за периода до 2030 г.“, отговаря министър д-р Иван Иванов.

По думите му Националният план е стратегически документ, който определя визията и общите цели на политиките за прилагане на Плана за действие на ЕС за развитие на биологичното производство, включително техните измерения, действия за реализиране и възможно финансиране.

От отговора става ясно, че документът определя три стратегически цели, за чието изпълнение се групират намеренията на компетентния орган и заинтересованите страни в биологичния сектор в пет области на развитие.

Министърът посочва, че първата цел е биологични храни и продукти за всички, което включва стимулиране на търсенето и гарантиране на доверието на потребителите; втората цел е стимулиране на прехода и укрепване на цялата верига за създаване на стойност по пътя към 2030 г., а третата биологичното производство да стане пример за подражание.

Д-р Иван Иванов отчита, че действията за постигане на целите в петте области на развитие в по-голямата част е предвидено да бъдат обезпечени с интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Министърът уверява, че приоритетно подпомагане е заложено в някои интервенции, сред които биологично производство, инвестиции в земеделски стопанства, подпомагане на много малки земеделски стопанства, инвестиции за преработка на селскостопански продукти, сътрудничество за къси вериги на доставки и местни пазари, професионално обучение и придобиване на умения, както и консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет.

В края на отговора си земеделският министър коментира, че счита за удачно при изготвянето на Аграрния доклад в следващите години да се добави информация за отглежданите по биологичен начин свине и птици. Министърът заявява още, че причините за по-силното развитие на производството на пасищно отглеждани видове животни, като говеда, овце и кози в сравнение с птици и свине, са свързани с някои от изискванията на европейското законодателство, насочени към основните принципи на биологичното производство и задоволяване на поведенческите нужди на животните, с които се гарантират високо равнище на хуманно отношение към животните. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР