Шпионският скандал около бивши офицери от разузнаването и тяхното сътрудничество

...
Шпионският скандал около бивши офицери от разузнаването и тяхното сътрудничество
Коментари Харесай

В Австрия арестуваха руски агент, замесен в скандала с обвинените за шпионаж българи в Лондон

" Шпионският скандал към някогашни офицери от разузнаването и тяхното съдействие с някогашния член на борда на Wirecard Ян Марсалек (сочен за водач на българите, упрекнати в шпионаж във Великобритания) доближи ново равнище на ескалация. Бившият чиновник за Службата за отбрана на конституцията на Австрия Егисто Отт е задържан в петък (29 март) по съмнение в шпионаж ". Това пишат редища австрийски медии, измежду които APA, Falter, Der Standard, оповестява " Фокус ".

Името на Отт е обвързвано и със следенето на българския публицист Христо Грозев.

Според данни на прокуратурата във Виена, наред с други обвинявания, против Отт се води следствие за корист със служебно състояние и скрито разузнаване в ущърб на Австрия.

Както оповестява Der Standard, твърди се, че той е предал наличието на мобилните телефони на висши чиновници на съветски шпиони.

" Шпионският скандал към някогашни офицери от разузнаването и тяхното съдействие с някогашния член на борда на Wirecard Ян Марсалек доближи ново равнище на ескалация. Очевидно огледалното наличие на смарт телефоните на трима (бивши) висши чиновници от Министерството на вътрешните работи е било предадено на съветските секрети служби. Твърди се, че предаването е осъществено през лятото на 2022 година от някогашния парламентарен чиновник Егисто Отт ", показва Der Standard.

Твърди се, че информацията за предаването на наличието на смарт телефона, евентуално на съветската работа за вътрешно разузнаване ФСБ, е пристигнала от Англия преди няколко седмици. Там е разследван някогашният управител на Wirecard Ян Марсалек, за който се твърди, че е сътрудничил на съветските служби повече от десетилетие.

Твърди се оюе, че Марсалек е командвал група български сътрудници, които с изключение на всичко друго са шпионирали за Русия във Англия. Британските следователи са обезпечили голям брой чатове сред Марсалек и неговите подчинени.

Мобилни телефони, попаднали в ръцете на ФСБ

Откраднатите смарт телефони са на Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил шеф на кабинета в Министерството на вътрешните работи, на Михаел Такач, понастоящем шеф на Федералната полиция, и на Гернот Майер, шеф на Федералната работа за имиграция и леговище.

Според близки до тях източници още преди няколко дни засегнатите са били осведомени, че " мобилните им телефони " са попаднали в ръцете на съветските секрети служби.

Трите мобилни телефона са станали жертва на случай през 2017 г: По време на пътешестване на чиновници на Министерството на вътрешните работи кану се е преобърнало и смарт телефоните са паднали във водата. След това ИТ механик от Службата за отбрана на конституцията е бил помолен да поправи служебните мобилни телефони. Той явно е направил копия на устройствата и ги е предал на Егисто Отт и други лица - против него също се води следствие.

Чатовете от смарт телефона на Клойбмюлер също са били предадени на прокуратурата и на медиите, като да вземем за пример Zackzack.at на Петер Пилц и Der Standard. Те доведоха до следствия против Клойбмюлер и някогашния министър на вътрешните работи Волфганг Соботка по съмнение в корупция, макар че делото против последния към този момент е прекъснато.

Срещу Отт се води следствие от към седем години и той е упрекнат в редица закононарушения. По създание прокуратурата подозира, че Отт е злоупотребил със служебното си състояние на чиновник по отбрана на конституцията, с цел да получи достъп до данни и да ги продава. Поръчител е бил някогашният началник на отдела BVT Мартин Вайс, който от своя страна е бил на заплата при Ян Марсалек.

По данни на прокуратурата във Виена е задържано и второ лице. Говорителката на ведомството Нина Бусек обаче към този момент не е поискала да удостовери кое е това лице. Все още не е ясно дали ще бъде подадена молба за авансово задържане. По принцип прокуратурата разполага с 48 часа, с цел да направи това - т.е. до Великден (31 март).

Връзката с Ян Марсалек

Едномесечно следствие на Der Standard, Spiegel и ZDF наскоро е разкрило, че Марсалек евентуално е поддържал контакти с съветски разузнавачи в продължение на десетилетие. Смята се, че Марсалек към този момент е работил с Русия по времето, когато е бил член на управителния съвет на немския снабдител на финансови услуги Wirecard.

След грандиозния провал на групата роденият във Виена мъж избяга в Русия, където в този момент живее под нова идентичност и явно продължава да работи за съветските служби. Отт постоянно е отричал да е шпионирал за Русия и за него важи презумпцията за непорочност. Точната причина за ареста не можеше да бъде открита в петък. Отт към този момент е бил в ареста през 2021 година, само че след това е бил освободен.

Разследващите приписват на Отт, дружно с някогашния началник на отдела на Мартин Вайс, " клетка ", която е изнасяла секрети от името на Марсалек и е саботирала личния му шеф.

Ян Марсалек е апетитен за водач на групата българи, упрекнати в Лондон в шпионаж в интерес на Русия. Това са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов, 29-годишната Ваня Габерова и 38-годишният Тихомир Иванчев, който бе задържан и упрекнат финален.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР