Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път

...
Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път
Коментари Харесай

The Times: Китайски шпионин мамил чрез LinkedIn британски служители да предават държавни тайни

Шпионската тематика продължава да занимава английските медии, само че този път с китайски адрес, предава БНР. В свое следствие „ Таймс “ написа, че китайски разузнавач изпозва профили в обществената мрежа LinkedIn, с цел да примами хиляди английски чиновници да предават държавни секрети против огромни суми и доходоносни бизнес покупко-продажби.

„ Таймс “ показва, че китайският разузнавач, чийто главен псевдоним е Робин Джан, се прицелва към чиновници в чувствителни области, като армията, сигурността, държавни институции, науката, технологиите и политиката, които имат достъп до класирифицирана информация или чувствителни търговски технологии.

Западните служби считат, че оперативният сътрудник на китайското разузнаване е най-плодотворният разузнавач от враждебна страна, работеща против английските интерeси, за цяло едно потомство. Предполага се, че той работи извънредно седнал зад бюро най-вероятно в китайското Министерство на държавната сигурност в Пекин.

Разследването на „ Таймс “ изважда на показ профилите на Джан в LinkedIn, на процедура най-големият уебсайт за професионални мрежи в света с 930 милиона консуматори. Агентът основава подправени компании за сигурност и уеб страници, с цел да укрепи доверието към него и даже твърди, че е получил обучение във водещ лондонски университет.

Има сведения, че той е предложил на съветник по набиране на личен състав по 8000 паунда всякога, когато му съобщи детайлности за претендент за разследващите служби и огромни суми в брой на офицер от военното разузнаване за информация за антитерористичната активност на Англия.

" Таймс “ написа, че министърът за сигурността Том Тугендхат е предизвестил, че китайското разузнаване употребява LinkedIn, с цел да нападна английски жители.

„ Не единствено държавните чиновници би трябвало да бъдат деликатни, само че и компаниите с сензитивна комерсиална информация, както и откривателите и научните среди, тъй като стоящите зад кореспонденцията могат въобще да не са тези, за които се показват “, споделя Тугендхат.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР