Шотландските депутати избраха Джон Суини, новия лидер на Шотландската национална

...
Шотландските депутати избраха Джон Суини, новия лидер на Шотландската национална
Коментари Харесай

Джон Суини беше избран за първи министър на Шотландия

Шотландските депутати избраха Джон Суини, новия водач на Шотландската национална партия, за идващ пръв министър, заемайки мястото на Хамза Юсаф, който публично подаде оставка по-рано през днешния ден, съобщи ДПА.

Суини носи със себе си доста опит, защото беше заместител на предходния водач Никола Стърджън.

Следващите парламентарни избори в Шотландия ще се произведат през май 2026 година, само че няколко опозиционни партии приканват за предварителен избор.

По-рано разчувстваният Юсаф съобщи, че сърцето му " вечно ще принадлежи на Шотландия " и сподели, че присъединяване му в ръководството на Шотландия му е дало опция да се опълчи на тези кръгове в обществено-политическия живот, която проповядват расизъм.

Напускащият поста си първи министър съобщи, че за него е било " чест да заема най-високия пост в шотландската политика ". По-рано през днешния ден той публично връчи оставката си на английския крал.

Новият водач Суини съобщи, че за него е " изключителна привилегия " да поеме ръководството на Шотландия и също произнесе прочувствена тирада в Народното събрание, в която благодари на своята брачна половинка, която страда от множествена склероза, за моралната поддръжка, която му е оказала при вземането на решението да се кандидатира за поста.

Суини завоюва гласуването в шотландския парламент с 64 гласа. На второ място остана водачът на консерваторите Дъглас Рос, за който вота си дадоха 31 депутати, а на трето - лидерът на лейбъристите Анас Саруар с 22 гласа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР