Шопският празник олицетворява традициите на народа ни. Над половин век

...
Шопският празник олицетворява традициите на народа ни. Над половин век
Коментари Харесай

Над половин век Шопският празник в Елин Пелин поддържа живи българските традиции

Шопският празник въплъщава традициите на народа ни. Над половин век той събира дребни и огромни в община Елин Пелин. 54-ото издание на Шопския празник тази година се организира под мотото „ Корени и криле " и още веднъж ни потапя в магията на българската национална музика, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Шопският празник в Елин Пелин стартира със специфичното присъединяване на емблемата на българската страна – Гвардейския внушителен духов оркестър към Националната гвардейска част на Министерството на защитата. Веднага след него към стадион „ Левски " се насочи и пъстрото дефиле „ Елин Пелин чества ", в което присъединяване взеха Представителен духов оркестър „ Стефан Стефанов ", самодейни сформира и спортни клубове, както и представителите на общинската администрация.

След като един от мажоретните сформира се изяви пред публиката, всички участници в събитието, както и гостите тропнаха кръшно хоро.


Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов откри с приветствено слово 54-ото издание на Шопски празник 2023.

„ Участвайки и гледайки пъстрия дефилир, с който дойдохме дотук, се замислих какво е Шопският празник. Дали Шопският празник е програмата, която вършим всяка година? Дали са скарите, бирите, празненствата, поничките? Дали са люлките, пързалките и това, което забавлява нашите деца? Всъщност, Шопският празник е доста повече. Шопският празник е като хляба, като погачата, към която сме сядали хиляди години, даже преди да я има и Община Елин Пелин. И всяко едно от тези зрънца, които видяхте тук пред вас, са, в действителност, смисълът на този празник. Маята са нашите обичаи, нашата просвета и това, което ни е завещано от нашите предшественици ", съобщи Ивайло Симеонов.


Кметът на Община Елин Пелин акцентира, че водата, която събира и прави хляба, е нашата религия. „ В днешния ден ние се събираме не толкоз да се забавляваме, а с цел да се забележим. Да забележим на сцена нашите най-малки зрънца, да забележим нашето благосъстояние, да се поздравим. И когато осъзнаем, че най-важното е, че всички тези зрънца са нашия живот, да можем да създадем по този начин, че той да е по-хубав, хлябът да ни е по-сладък, а не горчив ", означи той.

Ивайло Симеонов уточни, че празникът е хубавата шарена сол, като пожела на всички поданици на Община Елин Пелин да се забавляват, да осмислят наличието на празника, да намират мотиви да се усмихват и гордеят с това, което виждат на сцената и към себе си. „ Обявявам Шопският празник за открит и да се забавлявате безпределно доста ", пожела кметът на Община Елин Пелин.


„ Уважаеми господин кмете, уважаеми съграждани и посетители на Община Елин Пелин, приемете моите най-искрени поздравления по случай откриването на Шопския празник – това време в годината, което е изключително в нашия календар, в което времето като че ли стопира и водещ претекст е точно това да бъдем тук, на стадиона, дружно ръка за ръка ", сподели ръководителят на Общински съвет – Елин Пелин Николай Плещов и пожела на всички да бъдат здрави.

„ Желая ви Шопският празник да ви донесе онази страст, която чакате през цялата година. Масите, на които ще седнете, да бъдат изпълнени единствено с положителни и правилни другари. На тези маси да се дадат обещания единствено за градивни неща, които другата година, когато отново сме тук и се съберете, да погледнете обратно и да видите, че отгоре-отгоре, само че въпреки всичко сте съумели да ги постигнете ", пожела той.


Николай Плещов уточни, че Шопският празник ни демонстрира, че всичко това, което вършим с труда си, има смисъл. „ Нашите деца, нашите сформира, нашата памет. Ние стъпваме върху нещо огромно и дано тази мощ бъде с всеки един от вас до последното му дихание на тази шопска земя. На добър час и радостен празник ", пожела още ръководителят на Общински съвет – Елин Пелин.

Иконом Иван Плещов съобщи, че корените би трябвало да се поливат, би трябвало да се вършат Шопските празници, крилете не би трябвало да се връзват. „ Да са свободни нашите деца, да политат и да отиват там, където е положително за тях, да реализират всичко в живота си с труд и ние, възрастните, да даваме този образец – корените да поддържат крилете. Много се веселя, че още веднъж се събираме на Шопския празник. Това е нещо доста жизненоважно за нашия регион. Това е нещото, което ни припомня, че ние сме българи, че сме шопи, а шоп значи два пъти българин и да бъдем горди от това. Да демонстрираме, че умеем да се веселим, да сме положителни ", сподели той.

Иконом Плещов добави, че има много неща, за които можем да се оплачем, само че прикани да не ги акцентираме напред, а да гледаме хубавото и върху него да градим. „ На всички искам да сте щастливи през тези дни на Шопския празник. Бог да ви дарува със здраве, с едно положително забавление и всичко това да докара до една всеобща взаимна обич, каквато шопът постоянно е проявявал и демонстрира и в този момент. Въпреки чепатия си манталитет, шопът има огромна обич към всичко, изключително когато би трябвало да се притече някому на помощ ", сподели още духовното лице, като пожела на всички дълги години да се радват на Шопските празници.

След приветствените слова, отправени към жителите и гостите на Община Елин Пелин, Женски национален хор „ Димитър Динев " извърши емблематични шопски песни. Етно група „ Кипри " също потопи публиката в магията на българската национална музика.

Шопски отбор „ Ради Радев ", Фолклорен танцов отбор „ Фолклорни наследници ", Вокална група „ Кадифе " и Даниел Деянов, както и Деси Добрева също се погрижиха за положителното въодушевление на всички присъстващи на обичайния Шопски празник./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР