Шолц е в низходяща траектория, залязва! А коалицията от три

...
Шолц е в низходяща траектория, залязва! А коалицията от три
Коментари Харесай

Бенедикт Кайзер: Американската доминация е най-голямата заплаха за Германия

Шолц е в низходяща траектория, " залязва "! А обединението от три партии към този момент е единствено една партия – " Зелените ". Шолц няма нито формат, нито мощ, нито интелектуална субстанция, с която би могъл да реши проблемите на конвергентната рецесия.

" Европа може да стане самостоятелна политическа мощ единствено в случай че преодолее своя шовинизъм и национализъм в интерес на трансграничната взаимност ", е посланието на Бенедикт Кайзер, един от най-важните представители на новата немска десница, който изрично се опълчва на неолиберализма и силата на мултинационалните корпорации.

Завършил политически науки в Кемниц (Саксония), Кайзер работи за списание „ Сецесион “, най-важният опозиционен глас на интелектуалната сцена в Германия, по-късно като редактор в издателство „ Антей “, а от януари 2023 година в Бундестага като теоретичен помощник на " Алтернатива за Германия " (AfD).

Автор е на няколко книги и научни публикации. Занимава се най-вече със обществена и икономическа политика, както и с европейската и интернационалната политика. Тези дни Кайзер беше в Белград и с огромна наслада се отзова на молбата ни да приказва за настоящата обстановка в Германия пред списание Pecat.

- Като млад академик какво Ви накара да изберете " Новата десница " и какви са нейните цели?

- Новата десница е единственото интелектуално течение в Германия, което не се остави да бъде заслепено и се пробва да откри пътища оттатък догматичното разделяне на черно и бяло. Новата десница няма единна стратегия, тъй като в действителност е мрежа от разнообразни издателства, списания и създатели с разнообразни гледни точки. Но хората в новата десница споделят същите идеологически възгледи и първата задача е да се постави завършек на ляво-либералното владичество на мисълта. Второто нещо е превъзмогването на фетишизма на привързаността към Запада и третото е образуването на изконно немска и изконно европейска вероятност, касаеща интернационалната политика, т.е. себеутвърждаване и опазване на националния суверенитет.

- Вдъхновявате се и от леви диспути! Как разбирате днешното ляво?

- Левицата е нетолерантна, груба, нападателна и последна, и сама си копае гроба. Не бих желал да се въвличам в разногласието фашист-антифашист, тъй като тези термини към този момент не дават отговор на днешната обстановка и по тази причина бих предпочел термините нетолерантно ляво или извънредно ляво. Мисля, че елементарното разделяне на политическата география на ляво и дясно към този момент не отразява разнообразието, което съществува в немския политически набор. Тъй като лявото изостави обществените и материалните въпрос, въпроса за представянето на ползите на служащите, се отвори пространство за дясното, в което то би трябвало да влезе, с цел да отговори на тези въпроси. Нека прибавя и националната политика в този смисъл - немската левица е най-вече евроатлантическа, а що се отнася до спора в Украйна, единствената партия, която е заела проруска позиция или близка до съветската позиция, в партийния набор, е позицията на " Алтернатива за Германия ", а в извънпартийния набор на непартийна съпротива това са интелектуалните кръгове, наречени " Нова десница ".

- Как наподобява днешна Германия?

- Накратко, германците през днешния ден претърпяват доста рецесии. Имаме мигрантска, енергийна, финансова, руско-украинска и доста други рецесии. Имаме и черно-бяла поляризация в политическия живот. От едната страна е ляво-либералният фронт, а от другата е десният. Докато рецесията се утежнява, опозиционният фронт нараства и " Алтернатива за Германия " е единствената партия, която може да предложи опция. И това е добре, тъй като фронтовете стават по-ясни и хората ги осъзнават по-добре.

- Ако тези разнообразни и многочислени рецесии се концентрират, това значи, че една обща рецесия наближава своя връх. Как може да свърши това?

- Първата стъпка би била да се постави завършек на хегемонията на единния ляво-либерален фронт и да се заменят тези, които образуват преобладаващото мнение, с млада, динамична и известна опция, която слага ползите на хората над ползите на Запада. Защото Германия е Централна Европа, а не Запада. И това просветление от ден на ден излиза на напред във времето, което е доста добре, тъй като допреди няколко години даже не беше допустимо да се приказва за това.

- Колко мигранти са пристигнали в Германия през последната вълна, от 2015 година насам?

- Милиони хора пристигнаха от Сирия и Афганистан. Ако прибавим турците, които са пристигнали по-рано, и турците, които са родени в Германия, а те дружно са към пет милиона, може да се каже, че има най-малко 10 милиона новодошли в Германия. И в случай че се преброят всички, които имат непознат генезис в Германия, евентуално ще доближи 20 милиона от общо 84 милиона поданици на Германия. " Алтернатива за Германия " към този момент е втора политическа мощ в Германия, съгласно няколко социологически изследвания, с непрестанно възходящ брой гласоподаватели.

 

Какво прави " Алтернатива за Германия " като радикална дясна алтернатива толкоз високо позиционирана на немската политическа сцена?

- Погледнато от позиция на вътрешната политика на Германия, главната цел на " Алтернатива за Германия " е смяна на миграционната политика. Има изследвания, които демонстрират, че болшинството от гласоподавателите на " Алтернатива за Германия " живо се интересуват от въпросите за понижаване на миграцията към Германия и проблемите на обществената неправда. Различно е обаче в западната и източната част на към този момент единна Германия. " Алтернатива за Германия " е партия, която се опълчва на миграционната политика и упорства за нейната смяна, и второто е, че желае равнене на позициите на Западна и Източна Германия. Tака " Алтернатива за Германия " по някакъв метод се явява представител на ползите на Изтока. Що се отнася до външната политика, " Алтернатива за Германия " пази суверенистка позиция, т.е. това, което нарекох преустановяване на фетишизма на обвързване на Германия със Запада. Така че " Алтернатива за Германия " е нова национална партия, само че в която има разнообразни течения и разнообразни отзиви, свързани с външната политика. В западната част на Германия към момента има малко, само че в действителност малко евроатлантическо крило, до момента в който в източната част на страната има още по-малко проруско крило, само че болшинството в партията както на изток, по този начин и на запад, на север и на юг, застъпва прогерманска, т.е. проевропейска позиция, която изисква края на американското владичество, което вижда като най-голямата опасност за Германия.

- Съзнава ли немският интелектуален хайлайф, че някой още веднъж тласка Германия към война с Русия, без значение от трагичното проваляне във Втората международна война?

- Смятам, че множеството от това, което се назовава " интелектуален хайлайф " в Германия, е крепко закотвено в евроатлантизма. По-голямата част от този " интелектуален хайлайф " не мисли в категориите война или не война, а твърдо стои на позицията, че " Москва е безконечният агресор ", а " Вашингтон е гарантът на интернационалния мир ", в който всеки елементарно може да се впише, стига да не е Русия. Не би трябвало да се не помни, че има и фундаментален консенсус в главните медии и измежду " главните " интелектуалци и че този консенсус всъщност е евроатлантически. Когато някой излезе отвън този консенсус, той може да бъде „ вманиачен ляв “ или „ вманиачен десен “, " вманиачен " по този или оня метод, само че във всеки смисъл е „ вманиачен “. И тъкмо тъй като това е по този начин, " Алтернатива за Германия " се разраства и съгласно актуалните изследвания партията има към 32% последователи в източната част на Германия, а в някои западни елементи над 20%. Това, несъмнено, е отговорът на евроатлантическата рецесия на смисъла, до която стигнахме в този момент.

- До каква степен някогашната Източна Германия в културен, политически, стопански и всевъзможен различен смисъл се интегрира в обединена Германия?

- Минаха 33 години от обединяването, а ние, германците, към момента сме доста надалеч един от различен във връзка с изискванията на живот. Източногерманците печелят доста по-малко от западногерманците, източногерманците са доста по-малко показани и застъпени в медиите, политиката и държавните институции. И въпреки всичко гласът на Германия е гласът на Западна Германия, до момента в който гласът на Източна Германия е заметен под килима. За доста източногерманци, които гласоподават за " Алтернатива за Германия ", това е един от определящите въпроси, защото те желаят да се защитят от това, което считат за " експанзия " от страна на Западна Германия. И в случай че " Алтернатива за Германия " би трябвало да промени Германия, тази смяна ще пристигна от източната част на страната!

- Дали суверенистката алтернатива е по-ясно изразена в източната част на Германия, в сравнение с в западната?

- Във всеки случай – да! Едно нещо би трябвало да се има поради - през 1992 и 1993 година руснаците се изтеглиха от Германия, а американците са още тук. Това е едното равнище, а другото е духовно-културното равнище. Русия не русифицира популацията на Източна Германия толкоз, колкото Америка американизира Западна Германия. Русия не съумя да русифицира Украйна, да не приказваме за Източна Германия! И сте прав! Мнозина в източната част на Германия имат умерено отношение към Русия. Могат даже да имат сериозно отношение, за разлика от западногерманците, които са фанатични по отношение на Русия. Това частично е повода суверенистката политика да идва от Изток, тъй като този дребен пласт от междинната класа и бизнесмени, който идва от източната част на Германия, имаше отлични стопански връзки с Русия, имаше доста финансови и бизнес връзки с Москва и знае, че глобите против Русия са нездравословни на първо място за немската стопанска система. И колкото по-дълго продължава рецесията, толкоз повече хора в западната част на Германия осъзнават, че глобите против Русия забиват нож в личната им плът, тъй че вредят и на Германия, която в този момент заплаща доста по-високи цени за газ и силата.

- Името „ Алтернатива за Германия “ внушава концепцията за непокорство на световните международни течения, които „ потапят “ и Европейския съюз. Как виждате Европа на бъдещето и Германия по отношение на тази Европа?

- Комплексен въпрос, както във връзка с самата Европа, по този начин и във връзка с Германия. Ангажиментът на болшинството в партията, съгласно мен, е концепцията за суверенни европейски страни по метода, по който е мислил Де Гол, само че все пак си сътрудничат по избрани въпроси и имат обща политика. Аз малко се отбивам от това мнение и съм последовател на едно доста по-голямо или по-широко обединяване на Европа, където доста неща се вземат решение взаимно, само че разбирам, че тази позиция в " Алтернатива за Германия " не е в положение да образува болшинство, тъй като множеството хора в партията, когато се загатва Европа, схващат всичко, което идва от Брюксел и брюкселския диктат. И по тази причина считам, че Европейският съюз в действителност е анти-Европа, тъй като със сегашната си политика затруднява проевропейската политика на десницата и основава условия за поява на антиевропейска ориентировка и не разрешава на десницата да образува проевропейско мнение.

- По-конкретно, каква Европа желаете?

- Бих желал Европа, в която спецификите на обособените народи ще останат непокътнати, само че в която, да вземем за пример, във връзка с сигурността и стратегическите въпроси, Европа ще се трансформира в мощен геополитически полюс, който няма да зависи от Вашингтон, Пекин или трети геополитически състезател. За да се случи това, икономическите въпроси, проблемите на сигурността и цифровизацията би трябвало да бъдат решени дружно, тъй че Европа да може да бъде в играта с останалите и като количество хора, само че и да бъде задоволително мощна като геополитически полюс.

- Как разбирате руско-украинския спор, който като че ли спря всичко, в това число и геополитическите процеси в света?

- Като цяло е ясно, че от началото на този спор някои страни са принудени да станат членове или да се сближат с НАТО, което вреди на ползите на Русия. А тези, които се пробват да се свържат повече към Русия, незабавно получават въпрос от страна на атлантиците - ами в случай че падне Киев, кой е идващият, какво ще стане с Рига, Вилнюс, коя е идната страна? Суверенистките сили са изправени пред предизвикването по какъв начин да дефинират политиката си след войната, когато би трябвало да се вземат под внимание законните ползи на Русия и ползите й във връзка с сигурността, както и фактът, че в Източна Европа има злост към Русия и че в този случай, както по времето на Бисмарк, Германия има посредническа роля сред Русия и други източноевропейски страни. Но в този момент е съвсем невероятно да се приказва по всички тези тематики в Германия, тъй като медийният пейзаж е доминиран от антируски настроения, които унищожават всяка естествена полемика.

- Значи няма подозрение, че демокрацията е диктат на малцинството над болшинството! " Алтернатива за Германия " се бори за всеки глас, а Аналена Бербок (министър на външните работи на Германия и водач на партията на " Зелените " - бел. прев.) споделя - кой въобще пита хората! Германия, тъй като никой не пита хората, е окупирана от американски военни бази?

- " Алтернатива за Германия " се застъпва за директна демократична позиция и изисква повече референдуми в обществото. И в случай че имахме по-плебисцитна народна власт с повече благоприятни условия за изложение на мнение и макар рецензиите ми към моите сънародници, мисля, че в този случай щеше да има доста по-малко увереност за ескалация на спора с Русия. През последните месеци " Зелените " паднаха в проичванията, което значи, че върхът на евроатлантическите сили загуби, а " Алтернатива за Германия " набра мощ. Tова значи, че огромна част от хората схванаха, че евроатлантизмът ни води към задънена улица и че се обръщат към други възможности в полза на Германия и в полза на Европа.

- Олаф Шолц беше кмет на Хамбург и имаше няколко абсурда там, само че все пак стана канцлер на Германия. Как оценявате сегашната му позиция?

- Шолц е в низходяща траектория, " залязва "! А обединението от три партии към този момент е единствено една партия – " Зелените ". Шолц няма нито формат, нито мощ, нито интелектуална субстанция, с която би могъл да реши проблемите на конвергентната рецесия. Трябва да се има поради, че опозицията против Меркел беше съпротива против канцлера Меркел, само че опозицията против днешната " светофарна съпротива " е съпротива против " Зелените ". Сега Шолц се пробва да се скрие и да избегне разрешаването на идната огромна рецесия.

- Министърът на защитата на Германия Борис Писториус, социалдемократ, непрекъснато се появява във военна униформа на полигони с немската войска и военна техника. Намеква ли, че е подготвен да изпрати немската войска в Русия?

- Вече загатнах евроатлантическия консенсус, от който Писториус изрично е част. Как другояче щеше да стане министър на защитата?! Той не е част от суверенистката левица от вида на Оскар Лафонтен или Герхард Шрьодер. Но тази суверенна левица няма какво повече да каже.

- От тази позиция помни ли Германия Ангела Меркел?

- Меркел беше отписана по чудноват метод и избутана в предишното. Смята се, че тя към момента е някъде в сянка и дава избрани инструкции, само че това не е правилно. Меркел просто я няма. Но тъжната истина е, че множеството германци виждат нейното ръководство като позитивно, макар че сегашната „ светофарна коалиция “ е разумно разследване от нейното ръководство. Тя сложи основите и в този момент алените и зелените се радват на плодовете от това.

- Как мигрантите от последната вълна гледат на активността на " Алтернатива за Германия "?

- Не единствено последните мигранти, само че и множеството чужденци виждат " Алтернатива за Германия " като ксенофобска и враждебна партия, тъй като се показва по този метод в медиите. Но партията не е против новодошлите и чужденците, а против това, което се случи през 2015 година Има обаче и чужденци, които са пристигнали през 80-те и 90-те години на предишния век и в този момент избират политиката на " Алтернатива за Германия ", тъй като, обективно видяно, мигрантите, които пристигнаха през 2015 година, ощетяват и тези, които са в Германия от предишния век.

- Работите в постройката на Бундестага! Имате ли контакти с сътрудници от други партии?

- Няма полемика отвън стените на партията. Има " стена ", поздравяваме се на места, само че единствено когато никой не гледа! Толкова за демокрацията, произвеждаща боязън!

Източник pecat.co.rs

Превод за " Гласове " Владислав Наков

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР