Шоколадът съдържа алкалоида теобромин. Той е от същото семейство като

...
Шоколадът съдържа алкалоида теобромин. Той е от същото семейство като
Коментари Харесай

Шоколадът е вреден за кучетата, ето защо

Шоколадът съдържа алкалоида теобромин. Той е от същото семейство като кофеина и е тип стимулант на централната нервна и сърдечно-съдовата система като усилва леко кръвното налягане. Кучетата, както и други животни като конете и котките, не могат да храносмелят теобромина толкоз бързо, колкото ние, хората, а това предизвиква интоксикация, чиито признаци са диария, повръщане, постоянно уриниране, мускулни конвулсии, задъхване, хиперактивност, скимтене, дехидратация, стомашни проблеми, пристъпи и интензивен сърдечен темп като точно ускореният темп може да е съдбовен за животинчето.

Но какъв брой шоколад е необходим за отравяне? Разбира се, зависи от размера на кучето, както и от типа на шоколада. Колкото по-голямо е, толкоз повече теобромин може да поеме. А типа на шоколада – какаото съдържа 16 пъти повече от алкалоида, в сравнение с млечния шоколад. Млечният съдържа прекомерно малко и кучето ви би трябвало да изяде много, с цел да успее да се токсини.

Основните правила какъв брой шоколад може да понесе едно домашният ви любим:

Млечен шоколад – към 50 грама на кг куче. Тоест, в случай че кучето тежи, да вземем за пример, 7 кг, може да почине, в случай че изяде 350 грама млечен шоколад.

Черен шоколад – към 15 грама на кг куче. Същото куче ще се токсини от 105 грама черен шоколад.

Какао – към 3 грама, което прави токсични 20-25 грама за нашето кученце.

Бял шоколад – 90 кг, изядени в границите на 17 часа, ще бъдат летални. Количеството е такова, тъй като белият шоколад се прави от какаово масло, захар и мляко, само че не и от самото какао.

Какво да вършим, в случай че дребосъкът ни се токсини с шоколад?

За страдание не можем да създадем доста, изключително у дома, в случай че теоброминът е към този момент в кръвоносната му система. Затова е най-добре да спрем веществото преди да се усвои.

Предизвикайте повръщане.

След това дайте на животинката деен въглен, който се съединява с теобромина и по този начин му пречи да навлезе в кръвоносната система.
Накрайте кучето да пие колкото се може повече вода, с цел да бъде оптимално хидратирано

Бързо на ветеринар, където могат да му оказват помощ с анти конвулсанти, с цел да се избегнат възможни припадъци.
Най-лесният метод да предизвикате повръщане, овен да бръкнете в устата на кучето с пръст (който по никакъв начин не се препоръчва), е да му дадете 1-2 супени лъжици водороден пероксид по-известен като перхидрол. Може да повторите това няколко пъти през 15 минути.

Активният въглен – към 1-2 супетни лъжици, разбъркани във вода. Въгленът, както може би допускате, е добър и за различен тип натравяния.

И още няколко потребни обстоятелството:

Животът на теобромина в кръвта на кучето е към 17 часа и половина. Това значи, че в случай че след 24 часа на кучето му няма нищо, можете към този момент да забравите – най-вероятно ще живее.

Котките, както казахме, също могат да се отровят с теобромин. Те обаче нямат рецептори за сладко и по тази причина не са изключително привлечени към шоколада.

Въпреки, че е отровен и за конете, те могат да изядат доста повече от кучетата, поради тежестта си. В предишното теоброминът се е употребявал за стимулант и по тази причина в този момент е неразрешен в професионалния конен спорт.

Теобромин има и в чаените листа.

Източник: chronicle.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР