Шокиращ случай на убит невъоръжен украински военнопленник разгневи цяла Украйна.

...
Шокиращ случай на убит невъоръжен украински военнопленник разгневи цяла Украйна.
Коментари Харесай

Киев призова за намеса на Трибунала в Хага заради кадри с убийство на невъоръжен украински военнопленник

Шокиращ случай на погубен невъоръжен украински военнопленник разгневи цяла Украйна. Видео, което през вчерашния ден беше оповестено в обществените мрежи, демонстрира момента на разстрела му от група съветски военни. Украинската прокуратура е повдигнала обвиняване за военно закононарушение.

12 секунди - толкоз продължава всичко. Видимо невъоръжен мъж в украинска униформа пуши цигара в гориста околност. Обръща се към хората, които го снимат и им споделя " Слава на Украйна ". Следват десетки изстрели - в главата и в тялото. Секунди по-късно незнайният причинител споделя на съветски " Умри, куче ".

Кадрите бяха публикувани в Туитър през вчерашния ден. Все още няма изясненост по кое време и къде са снимани. Предполага се, че украинският боец е бил покорен от съветските сили. Към момента няма коментар от страна на съветското министерство на защитата. Киев също не разкрива повече детайлности за това по кое време е осъществен разстрела и кой е мъжът от видеото.

Украинските управляващи реагираха стремително. Президентът Зеленски написа в Туитър " Слава на Украйна ". Коментира случая и в обичайното си послание.

" Днес бяха публикувани фрагменти, на които се вижда по какъв начин окупаторите правят брутално ликвидиране на боец, който самоуверено им декларира в очите - " Слава на Украйна ". Ето го и нашият отговор - Слава на героя! Слава на Героите! Слава на Украйна! Ще открием кои са убийците му " - съобщи Володимир Зеленски.

Украинският основен прокурор Андрий Костин заяви, че е почнало следствие за осъществяване на военно закононарушение. " Дори войната има правила ", написа той в Телеграм.

" Кадрите с бруталния и безочлив разстрел на невъоръжен човек шокираха цялото общество. Провеждаме следствие и ще повдигнем обвинявания за военни закононарушения. Дори войната има своите правила и закони. Руският престъпен режим редовно ги нарушава. Рано или късно ще има осъдени. Всички забъркани ще дават отговор пред закона ", сподели Костин.

Външният министър Кулеба се обърна към Трибунала в Хага.

" Ужасяващо видео на екзекуция на украински военнопленник от съветските сили. Само, тъй като е споделил " Слава на Украйна! ". Това е следващото доказателство, че тази война е в действителност геноцид. Международният углавен съд би трябвало да организира следствие за това непоносимо военно закононарушение ", прикани Дмитро Кулеба.

От началото на войната Москва изрично отхвърля да е направила каквито и да е военни закононарушения на територията на Украйна. Както против цивилни, по този начин и против военнослужещи, попаднали в плен.

Киев оповестява, че все още са регистрирани минимум 20 000 военни закононарушения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР