Шок в парламента! Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли

...
Шок в парламента! Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли
Коментари Харесай

Шок в парламента! Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли оставката си

Шок в Народното събрание! Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо отдръпна оставката си.

Това се случва в разгара на дебатите за неговата оставка, която влезе като точка в дневния ред на Народното събрание през днешния ден.

 

Сутринта шефът на Здравната каса Станимир Михайлов бе подал молба да бъде освободен от поста, стана ясно от думите на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. 

 

Оставката му влезе в дневния ред на депутатите, призната със 122 гласа " за " от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ". ПП-ДБ и Българска социалистическа партия се въздържаха.

 

Желязков предложи на депутатите точката с оставката на Михайлов да бъде първа за деня. Това провокира бурна реакция от парламентарните групи и най-много в ПП-ДБ, които мотивираха реакцията си с това, че Здравната каса ще остане без шеф. 

 

Михайлов бе определен отпред на Здравната каса на 29 юли с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Той бе номинация на ПП-ДБ. През ноември пък бе определен заместникът му проф. Момчил Мавров по предложение на ГЕРБ, само че след кавги в сглобката и без поддръжката на ПП-ДБ.  Ден по-късно двамата подадоха оставките си, които обаче не бяха признати от Народното събрание.

 

Предложението за гласоподаване на оставката през днешния ден предизвика остра дискусия между парламентарните групи.

" Вие променихте този закон, считахте, че ще ви минат всичките назначения. Неможачи. Ние като съпротива имаме точни и ясни правила. Вие даже нямате представители кои са ви назначенията. Всички страдаме за това, какви са ви решенията ", разгласи Цончо Ганев от парламентарната естрада. 

 

" Ние бяхме твърдо срещу още при назначението на този шеф. Вие направихте по този начин, че да си назначите свои хора на тази позиция ", изясни Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ. 

 

Васил Пандов от ПП-ДБ се опълчи на това единствено оставката на Михайлов да се гледа, тъй като НЗОК щяла да бъде на директно ръководство от ГЕРБ и техните хора. Затова настоя да се прегледа оставката и на Момчил Мавров. В момента желаете да продължите да упражнявате въздействие през НЗОК, включи се е и Искрен Арабаджиев, съгласно който оставало възприятието, че се случвало нещо неправилно. Гроздан Караджов от Има Такъв Народ пък съзря в ПП-ДБ закъсняла съвест. Възникна спор сред ПП-ДБ и Възраждане с чия помощ ще се обезглави Касата. 

 

" Какво се случва сега? След поправките в конституцията има експлицитен текст, че служебното държавно управление се занимава категорично с изборите. Тази зала погазва нейната философия. Освен нас, всички погазваме тази философия. Аватарите на Волен Сидеров оказват помощ с решенията на ГЕРБ негласувайки. " Възраждане " са си такива ", сподели Явор Божанков от ПП-ДБ.

 

" Във всеки един миг партия " Възраждане " са на каишка на Бойко Борисов. Те приказват за пудели, само че са най-големите пудели в залата.

Действат дружно с чалгата на политиката ", възмути се Искрен Митев от ПП-ДБ. 

 

И тъкмо в разгара на тази остра дискясия, в 10.20 часа депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов  обяви, че в 10.00 часа тази сутрин Станимир Михайлов е подал в Народното събрание отдръпване на оставката си като началник на НЗОК.

 

Това безусловно взриви парламентарната зала.

 

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ изригна прочувствено като съобщи, че шефът на НЗОК бил заставен да си отдръпна оставката.

" Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това значи, че той е подвластен. Ето по този начин ръководи мафията ", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов.

" Точно вие да говорите за мафия! ", върнаха му от ПП-ДБ.


Още през днешния ден ще подадем сигнал това да бъде разследвано, акцентира проф. Ангелов. 


Хамид Хамид от Движение за права и свободи посочи, че откакто пленарната зала към този момент е в процедура за гласоподаване на оставка, тя би трябвало да бъде довършена: " След подадена оставка точката е влязла за разглеждане, дебатите би трябвало да приключат, ние сме в гласоподаване и би трябвало да бъде гласувана тази оставка ". 

Асен Василев направи процедура за 30-минутна отмора от името на парламентарна група, защото имало юридически проблем.

В почивката би трябвало да  стане ясно дали ще бъде гласувана подадената оставка, въпреки и оттеглена, или Станимир Михайлов ще остане на поста си. В случай че бъде гласувана оставката и Михайлов бъде освободен, шеф на Касата ще бъде подуправителят проф. Момчил Мавров, защото неговата оставка не е предмет на разискване през днешния ден.

 

Припомняме, кабинетът на Главчев вкара в ръководството на касата Иванка Динева, която влезе в надзора като началник на най-ключовата организация на Министерство на здравеопазването - " Медицински контрол ".

 

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР