Шофьорите трябва да плащат от собствения си джоб, ако искат

...
Шофьорите трябва да плащат от собствения си джоб, ако искат
Коментари Харесай

Важна новина за всички шофьори! Нови правила удрят по джоба

Шофьорите би трябвало да заплащат от личния си джоб, в случай че желаят да потвърдят посредством здравно или токсикологично проучване, че не карат автомобила си под въздействие на алкохол или опиати. Новите правила, написани в Закона за придвижване по пътищата влязоха в действие от 1 януари 2018 година

Ако пътни служители на реда ви спрат на пътя и инспекцията с дрегер покаже централизация на алкохол над 0.5 промила или пък теста ви уличи в приложимост на опиати, пред вас има две благоприятни условия: да се съгласите с резултата или да поискате друго проучване, което се прави в болница. В този случай разноските за осъществяване на здравното проучване, за взимане на биологични проби или за химико-токсикологичното проучване са за сметка на лицето, което е било уличено с техническо средство в приложимост на алкохол или на дрога - посредством изработен слюнчен тест.

При отвод от инспекция с дрегер или тест водачът също ще би трябвало да прави кръвно проучване в здравно заведение против възнаграждение и за негова сметка.

Болниците, където се вършат сходни проучвания, са тъкмо избрани. Те сами дефинират цените на съответните проучвания, които варират от 55 до 300 лв., отбелязва Съюза на българските автомобилисти (СБА).
Освен това законът планува още до заплащането на разноските свидетелството за ръководство, отнето за алкохол или опиати, да не се връща на притежателя.
Шофьорите няма да си заплащат спомагателното и поискано от тях проучване, когато след лабораторните проучвания не се откри централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или приложимост на опиати. В този случай разноските са за сметка на Министерство на вътрешните работи.

За сметка на ведомството ще бъдат разноските и когато осъществената проба с техническо средство или тест е некачествена или невалидна или физическото положение на лицето не разрешава осъществяване на инспекция с техническо средство или тест.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР