Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни

...
Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни
Коментари Харесай

АПИ предупреждава шофьорите: Задават се снеговалежи, има опасност от виелици

Шофьорите да потеглят на път с коли, готови за зимни условия, приканват от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

 

Прогнозата на метеоролозите за събота - 20 януари, е за превалявания от сняг. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. Областните пътни ръководства наблюдават прогнозите на синоптиците по региони и дружно с пътноподдържащите компании подхващат нужните дейности, означават от пресцентъра на АПИ. 

 

Превантивно настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък, с цел да се понижат предпоставките за заледявания при рухване на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България.

 

За повишение сигурността на придвижване е допустимо да се затварят обособени сектори за разчистване, предизвестяват от АПИ. Трафикът може да се ограничи краткотрайно при мощен вятър, снегонавявания или слаба видимост до възстановяване на метеорологичните условия. Ако е належащо, краткотрайно е допустимо да се спре придвижването на тежкотоварните камиони в избрани сектори, с цел да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват тапи и да се блокира придвижването.

 

Шофьорите би трябвало да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, да не подхващат внезапни маневри, да съблюдават нужната отдалеченост, както и да не изпреварват снегопочистващите машини, напомнят от АПИ. 

 

Според седмичната прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология в петък късно следобяд от северозапад ще нахлува леден въздух. През нощта против събота, 20 януари, със захлаждането дъждът в цялата страна ще премине в сняг. В събота преди обяд преваляванията от сняг ще продължат, ще се образува и нова снежна завивка. Температурите ще са с дребен дневен ход и ще са близки до нулата.

 

В неделя, 21 януари, ще е без превалявания, с сдържан, в източните региони до мощен северен вятър. Облачността ще се раздира, над Западна и Централна България, и ще понижава. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР