Шофьори на тежкотоварни камиони, превозващи зърно, блокираха пътя преди пропускателния

...
Шофьори на тежкотоварни камиони, превозващи зърно, блокираха пътя преди пропускателния
Коментари Харесай

Все още има чакащи тирове със зърно на Кулата

Шофьори на тежкотоварни камиони, пренасящи зърно, блокираха пътя преди пропускателния пункт " Кулата ". Хората са недоволни от бавната обработка на документите, поради която се постанова да чакат съвсем цяло денонощие.

Над 50 камиона, натоварени със зърно, не престават да изчакват на граничния пункт.

Официална възбрана за експорт на зърнени култури няма, само че съгласно превозвачи съзнателно се основават спънки за прекосяването на камионите. По думите им, се пропущат по един два камиона със зърно на час поради джука заповед. Много се бавят и всички типове инспекции на документите обвързван с износа, а това изнервя ситуацията на граничния пункт.

Сутринта там имаше над 100 камиона пренасящи зърно, а водачите не знаеха какъв брой ще се наложи да чакат. Това изчакване води до загуби поради изпуснати фериботни връзки и изостане от графика, оплакаха се притежатели на транспортни компании и водачи, които през днешния ден непринудено блокираха пътя преди пункта.

Изнервени от дългото очакване, малко преди обяд десетки водачи пренасящи зърно блокираха пътя за граничен пункт " Кулата ". Пропускаха се единствено леки коли, а поради митинга колоната от тежкотоварни камиони, пренасящи разнообразни типове артикули, стана километрична.

Шофьори и притежатели на транспортни компании занимаващи се с транспорт на зърно, настояха да получат изясненост ще могат ли да изнасят и при какви условия.

Според заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, пшеница има задоволително. Ако износът се спре зърнопроизводителите няма да има на кого да продават, разяснява Проданов в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

В момента в страната има 3 милиона тона пшеница. До годишна продукция 2022 г, която е след към може би 3 месеца са ни нужни 400-500 хиляди тона. Дори износът да върви в най-хубавия темп до беритба, максимумът, който ние ще изнесем е към 2 милиона тона. Ако износът се спре ние няма да имаме на кой да продаваме. В България тази консумация е оскъдна за производството, което имаме, изясни Проданов.

В момента цената на хлебната пшеница на вътрешния пазар варира към 600 650 лв. за звук без Данък добавена стойност.

Зърнопроизводители от Русенско споделиха, че складовете са цялостни и не чакат покачване на цената.

На интернационалните пазари звук хлебна пшеница се търгува за 364 евро, а през днешния ден е имало спад със 7 евро за звук.

Държавата се намеси сега, в който цената на пшеницата е най-висока. При такива големи количества които желаят да се купуват в действителност не е в този момент времето. В момента който е държал стока и е направил разноски за това желае да вземе една добра цена и не виждам сега по какъв начин страната ще купи на ниска цена зърно, добавя Проданов.

Напрежението, което се основава към цените на някои артикули разяснява и министър председателят Кирил Петков. Той прикани хората да не се поддават на суматоха и увери, че управляващите наблюдават деликатно обстановката със стоките, за които се пускат клюки, че може да привършат.

Българското държавно управление прецизно следи доста деликатно опцията дали всички тези артикули, които сега се приказва, че може да има заплаха да ги няма, че ги има. Да, знаем, че цените се качват, само че те би трябвало да се качват на база на инфлацията, която е няколко % под 10, а не с пъти. Така че избягвайте суматоха, с цел да не даваме опция на спекуланти да ловят риба в мътна вода.

Facebook и суматохите не би трябвало да бъдат част от всекидневието, с цел да нямаме произшествия като този, който се случи с олиото, добави още Петков.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР