Шофьорът на „Ентуртранс“ Светослав Димитров, който получи 5-годишна присъда за

...
Шофьорът на „Ентуртранс“ Светослав Димитров, който получи 5-годишна присъда за
Коментари Харесай

След трагедия с 9 трупа на "Тракия" пуснаха на свобода виновният шофьор

Шофьорът на „ Ентуртранс “ Светослав Димитров, който получи 5-годишна присъда за нещастието на автомагистрала „ Тракия “ през юни 2011 година, беше освободен предварително от Окръжния съд, написа flagman.bg.

Той е зад решетките от края на 2015 година, като досега е съумял да редуцира с работа цяла година и 1 месец.

Бургазлията има семейство, за което желае да се грижи след излизането си от пандиза. Той към този момент има и обезпечена работа. Светослав направи опит да излезе предварително още преди година, само че тогава съдът го поряза.

„ Жена ми е болна. Едното ми дете получава епилептични припадъци. Трябва да го повеждам в София. През месец май, на Гергьовден, бях в отпуск и тогава то припадна в ръцете ми.

Това седем пъти го направи за един ден. Искам да работя и да събера някой лев, че на 15 септември стартира учебно заведение. Ако съдът ме освободи предварително, ще пребивавам със фамилията ми.

Колегите ме питат по кое време ще излизам. Директорът също ме пита. Казах им, че съм на дело, и не знам какво ще стане “, сподели бургазлията в правосъдната зала.

Прокуратурата не се възпротиви на настояването на пандизчията поради дребния излишък от наказването и държанието на Светослав зад решетките. Той бил един от най-примерните, с доста дребен риск от рецидив и давал съществени признаци, че се поправя.

Затова още в края на 2016 година режимът му е изменен от общ на лек и получил правото да работи на външен обект.

„ Според съда, въвеждането на ограничения от независимост в обществото няма да докара до риск от повторни противообществени прояви, на първо място заради неналичието на престъпни настройки у наказания, а също и заради обстоятелството, че закононарушението, за което е бил наказан, е случаен случай в живота му.

От друга страна, той е балансиран в прочувствен проект, има добър самоконтрол и правно и морално схващане и съвест, ценностната му система е със семейно-битова устременост, като се следи високо равнище на съгласие, угриженост и взаимна поддръжка сред него и фамилията му, което се удостоверява и от изказванията на самия наказан в днешното правосъдно съвещание.

Допълнителен мотив в тази тенденция е и събитието, че лишеният от независимост е бил включен в стратегия за подготовка за живот на независимост и същата е била завършена сполучливо “, разгласи арбитър Ангел Гагашев, преди да пусне на независимост водача на автобуса-ковчег.

Припомняме, че с изключение на водача на автобуса-ковчег ефикасни присъди за зверското меле получиха още шефът на транспортния отдел на „ Ентуртранс” Николай Точев, както и босът на компанията Ениз Ченгел.

Последният обаче сега се търси къде ли не от Интерпол. Ченгел потъна вдън земя, откакто разбра, че би трябвало да влезе в пандиза за 10 години.

По време на делото стана ясно, че положението на злополучния рейс е било трагично. Въпреки това съществена виновност за злополуката имал тъкмо водачът Светослав Димитров, безапелационни са специалистите.

Той е можел да избави хората, в случай че тогава е натиснал спирачката, вместо да завърти кормилото наляво, след което рейсът се е преобърнал и самозапалил.

Шестима от пасажерите починаха на място, други трима починаха по-късно в болница. Най-младата жертва е едвам на 14 години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР