Шитата дантела кене води началото си от изтока. Разпространява се

...
Шитата дантела кене води началото си от изтока. Разпространява се
Коментари Харесай

Красотата на българската шита дантела

Шитата  дантела кене води началото си от изтока. Разпространява се по цялото Средиземноморие. Намира приложение в облеклото на българи, арменци, турци, гърци, албанци. Все още се работи в обособени региони на Турция, до момента в който в Гърция, България, останалите страни от района, тази техника е позабравена. Заради това, шитатадантела е по-известна като “турска ” дантела. Характерно за турската, гръцката и арменската шита дантела е, че се работи с индивидуален възел, а на доста места се прави в посока от дясно на ляво. Българката има значителен принос в развиването на техниката за направа на тази дантелата, налагайки двоен възел. В устрема си към хубост и обогатяване на обособените детайли, двойният възел прави крайното произведение доста по-разнолико, с богата орнаментика. Двойният възел се работи с копринен конец и с доста повече навивки – 10, 15, а посоката на ушиване е от ляво на дясно.

 Шитата дантела кене е една от най-изящните дантели, основана от ръцете на българските дами. Тя се създава с елементарна игла за шиене и конец върху парче плат, върху авансово изплетена основа на една кука или още по-уникалната технология – върху основа от конски косми. Разпространена е в цяла България, като в другите райони е известна с разнообразни имена – „ кене “, „ зарафлъци “, „ кукла “ и други Също по този начин се разграничава в методите на направа, в орнаментиката, в размера и в употребяваните материали. 

 Кенето се работи с индивидуален и двоен възел. Единичния възел се употребява за съединителни шевове и направа на салфетки и мильота.Получават се красиви фигурки изобразяващи детайли от българската флора и фауна. Българката ловко окичва с тях пазви, огърлиета, кърпи, забрадки, спално и персонално долни дрехи. Всяка майсторка украсява дантелата съгласно личните си фикция и умения – с разноцветни конци се бродират в допълнение върху мрежичката растителни и геометрични орнаменти, а на края приключва с мъниста. Често в кенето се вграждат и по-плътни детайли, изплетени на 1 кука. За Пловдив и Копривщица са присъщи дребни дантели, плътни и стегнати, направени с копринен конец, в множеството случаи върху конски косъм. Шедьовър в шитата дантела са копривщенските дантели. Коприненият конец разрешава потреблението на 10-15 навивки за един възел. По този метод се получават форми, разнообразни от всеобщо срещаните, които стоят настойчиво и нямат потребност от колосване. Допълнителна издръжливост им придава вплетеният в тях конски косъм. Копривщенската шита дантела е с неповторим нюанс, доста точно изпълнена, изящна и фина. Такова майсторство в днешни дни не може да се откри.

 Самоковската шита дантела се работи с двоен възел. За този район – Ихтиман, Костенец -са присъщи ажурните бодове, с много въздух сред тях, за разлика от копривщенските и пловдивските дантели. Шие се върху авансово изплетена на една кука „ стълбичка ” с памучен конец. С нея се украсяват поли и ръкави на женски ризи (кошули), невестини престилки (фути), а напълно семпли дантели има даже върху ръкави на мъжки ризи. В Трън и Перник шитата дантела кене също е публикувана. Освен лентите, които са изработвани на метраж за декорация на чаршафи и поли, и където кенето се работи на редове, се срещат и кръгли орнаменти, към 5-6 см, свързани между тях до формиране на лента. В този регион дантелата с изключение на, че се използна за декорация на поли и ръкави на ризи, направена с цветни конци се пришива върху полите на трънските литаци. В Кюстендилския край дантелата се среща и в двете разновидности – рехава, сходна на самоковската и ихтиманската, направена с памучен конец и гъста, сходна на копривщенската, с копринен конец. Много прочут орнамент от този край е “хорцето ”. Кенето е най-фината дантела. Причината е, че конеца върви единствено от един кат. При калоферската дантела конците вървят постоянно по двойки и най-тънкият детайл се получава от пресукването на 2 конеца. В плетенето на една кука – най-тънката част, синджира се състои от натрупването на 3 ката конци. Шитата дантела е публикувана съвсем във всички региони на България под една или друга форма, както и с разнообразни наименования. Отличителните белези на Самоковската шита дантела са, че тя се работи с двоен възел и нормално с нея са изработвани ръкави за женски долни ризи – кошули. Характерно за нея е, че има повече въздух сред обособените “бримки ” или “мрежички ”. Завършва се по два метода – с мъниста, или оплит на една кука, в който също се вграждат мъниста.

 Музеят  на Самоковската шевица и дантела се намира в Доспевската къща в Самоков – в дома на зографите Димитър Христович, сина му Станислав Доспевски и брат му Захари, в остарялата част на Самоков, напълно покрай женския метох " Покров Богородичен ". Тук можете да видите по какъв начин се прави самоковска шита дантела, совалкова дантела и типичната за района бродерия. Корените на дантелите и шевиците в Самоков датират доста преди освобождението, а след него в града ни идват да живеят две млади австрийки станали самоковски снахи. Първоначално образоват своите съседки в комплицираното изкуство по изработването на фината и богата на орнаменти брюкселска дантела, а следствие провеждат звено за ръкоделие. Самоковската шевица се отличава със своите художествени качества, благосъстоянието на истински форми и багри. В националните носии от този край шевиците се разполагат най-много върху женската долна риза, наричана още " кошуля ". На ръкавите е отделяно особено внимание, като шевиците им са изцяло завършени независими композиции. В мъжката носия обект на везмото е също ризата, само че по-пестеливо. Обикновено със  самоковска " шиена дантела " са изработвани ръкави за женски долни ризи – кошули. Характерно за нея е, че има повече въздух сред обособените " бримки " или " мрежички ". Всяка майсторка украсява дантелата си съгласно личната си фикция и умения – с разноцветни конци се бродират в допълнение върху мрежичката растителни и геометрични орнаменти, а на края приключва с мъниста или оплит на една кука, в който също се вграждат мъниста. В актуалния обичай тази дантела би могла да се употребява за декорация на блузи, рокли, шалове и каквото още фантазията Ви сътвори.

Инфо: www.sedianka.org

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР