Широкото разпространение на коронавируса в света е разкрило недостатъците в

...
Широкото разпространение на коронавируса в света е разкрило недостатъците в
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията разкри недостатъците в световното здравеопазване

Широкото разпространяване на ковид в света е разкрило минусите в световното опазване на здравето и неподготвеността на страните да се опълчват на пандемията. Това заяви генералният шеф на Световната здравна организация /СЗО/Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева.

" Този вирус, който беше изцяло чужд преди три месеца, изкара нескрито слабостите и диспропорциите на нашите системи за опазване на здравето и на обществата ни. Станаха видни минусите в подготовката и пробивите във веригите за доставяне и в други извънредно значими системи ", установи ръководителят на СЗО, представен от ТАСС.

Той подсети, че системите на опазването на здравето би трябвало да се приготвят за огромен брой болни, както в това време е нужно да продължат да оказват на популацията съществени услуги в областта на медицината. В условия, когато здравните системи са претрупани, предизвести генералният шеф, смъртността от предотвратими благодарение на ваксини заболявания внезапно ще нарасне.

Гебрейесус подсети за взаимния апел на СЗО, на МВФ и на Световната банка да бъде облекчено дълговото задължение на разрастващите се страни, с цел да получат опция да съсредоточат ресурсите си в битката с ковид. По неговите думи държавните управления би трябвало да изградят мрежи на обществена отбрана, с цел да могат хората от уязвимите групи да бъдат обезпечени с храна и предмети от първа нужда по време на сегашната рецесия.

Генералният шеф на СЗО приветства отклика на интернационалната общественост на апела за оказване на финансова поддръжка на проекта на противовирусните мероприятия на организацията. За интервала февруари - април са били нужни 675 милиона $, а са постъпили до момента 677 милиона. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР