Широко затворени очи. Така определя премиерът Николай Денков обичайния досегашен

...
Широко затворени очи. Така определя премиерът Николай Денков обичайния досегашен
Коментари Харесай

Денков: Няма да има повече широко затворени очи за руското влияние в България

" Широко затворени очи ". Така дефинира министър председателят Николай Денков нормалния доскорошен метод на българските институции и публични лица към съветската интервенция пред " Политико " като онагледява обстановката със заглавието на известния филм на Стенли Кубрик.

- по този начин се споделя самата публикация в изданието.

Все по-популярната проруска партия " Възраждане " атакува офиси на Европейски Съюз в София, физически блокира депутати в Народното събрание, заплашва хора на прайд събития и приканва враговете на съветския президент Владимир Путин да бъдат заличени. И какво се случва? Почти нищо, пише днес " Политико ".

Посочени са и серията от мистериозни експлозии в оръжейни фабрики (наскоро още веднъж имаше пожар в склад на Емилиян Гебрев в Карнобат - бел. ред.) - инциденти, които са под интензивно наблюдаване, до момента в който София усилва оръжейното произвеждане за експорт за Украйна. Въпреки че това може да са съветски офанзиви на българска територия, проверяващи в София са упреквани, че бездействат от години.

В изявление за " Политико " Денков декларира, че е извънредно време да се приключи това безучастие на органите на реда и службите за сигурност, когато става въпрос за случаи, в които евентуално Москва дърпа конците.

" Единственото нещо, което желаех от разнообразни институции, е да прекратят да гледат в другата посока ", казва премиерът, като прибавя, че обществените му забележки по отношение на " Възраждане " са били реакция на " неистини ", употребявани " нападателно " от тази политическа сила и от други проруски партии за " заплашване на българското население " с прокремълска агитация.

" Те популяризират неистини в обществените медии, с цел да плашат популацията и да се пробват да употребяват тази конюнктура за политически облаги ", споделя още той. И прибавя: " Тази експанзия става все по-видима и не е нещо, което може да бъде оставено да се развива повече ".

Изданието напомня по какъв начин на 27 юни Денков непосредствено назовава партията, чиято поддръжка е към 16 %, " неофашистка " и я упреква, че води " война против европейските полезности ". 

" Всъщност водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов (тук изданието напомня и известния му прякор - бел. ред) не се старае да прикрива своите пристрастия " написа " Политико " и изяснява за апелите на Костадинов след протеста на Прижогин да се отстрани ненужният отпадък, под който той схваща главно съперниците на Путин в България. Партията приготвя и референдум, с цел да се спре приемането на еврото, което е един от другите цели на Денков, оотбелязва още " Политико ".

На въпрос дали не се притеснява, че по-строг метод към " Възраждане " може да докара до обвинявания от партията, че е жертва на прозападни репресии, Денков споделя, че се съмнява, че реториката на хората на Костадинов може да стане по-ожесточена - " те по този начин или другояче го приказват ".
Реформа на службите
Един от целите на новото държавно управление е широка реформа на разследващите служби за премахване на сътрудниците на Москва, оповестява още в изявлението българският министър председател.

" Но опитите на управляващите се сблъскват с опълчване от президента Радев, възприеман като проосковски насочена фигура, който неотдавна назначи шефове на другите служби за сигуност, с цел да предотврати всяка смяна в системата ", написа " Политико ".

Пред изданието Денков изяснява, че обстановката ще се промени с приемането на нов закон, " в случай че президентът не промени възгледите си, което би било прекомерно рационално за него ".

" До огромна степен съм уверен, че българският народ е проевропейски надъхан. За страдание той е жертва на доста дейна и доста нападателна прокремълска, пропутинска агитация ", споделя Денков.

И още:

" На въпрос дали счита, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от персонално разбиране или извършва директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя. След миг на размисъл той отговори: " Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите ".

Той акцентира, че  " би трябвало да разбираем на хората какви са изгодите от пълноправното участие в Европейски Съюз и в НАТО ", съгласно него " в никакъв случай не е било обяснявано вярно ".

Темата за военната помощ от България за Украйна също е наранена в изявлението. Пронатовското и проевропейско държавно управление на Денков бързо ускори уговорките си за изпращане на оръжия в Украйна. Това освен сблъсква администрацията с Москва, само че и с президента Румен Радев, някогашен водач на МиГ 29, който има двусмислена позицията по отношение на участието на България в НАТО и е съперник към даването на военна помощ на Киев, написа " Политико ".

Според Денков фактът, че управляващите в никакъв случай не са гледали прекомерно деликатно на случаи като " Възраждане " и гърмежите в оръжейните фабрики, разкриват степента на съветското въздействие в българските институции, показва още изданието.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР