Широко използваният болкоуспокояващ и понижаващ температурата парацетамол (ацетаминофен) може да

...
Широко използваният болкоуспокояващ и понижаващ температурата парацетамол (ацетаминофен) може да
Коментари Харесай

Парацетамолът може да компрометира някои имунотерапии при пациенти с рак

Широко употребяваният болкоуспокояващ и понижаващ температурата парацетамол (ацетаминофен) може да компрометира лекуването на пациенти с рак, на които се ползват противоракови имунотерапии, известни като инхибитори на имунната контролна точка (ICI), предизвестяват френски откриватели в обява в авторитетното издание Annals of Oncology. Проучването е включено в програмата на международния онкологичен конгрес ASCO в Чикаго.

Според създателите на проучването парацетамолът доста лимитира противотуморното деяние на медикаментите от този клас.

Групата ICI включва добре познати и прилагани при разнообразни ракови локаризации препарати Keytruda, Opdivo, Yervoy и Tecentriq.

„ Това изследване дава съществени доказателства, че ацетаминофенът има капацитет да потиска резултатите на ICI и би трябвало да се употребява с нараснало внимание при пациенти, получаващи тези медикаменти “, показват френските откриватели.

Тяхното изследване включва пациенти с предплатил рак, които получават имунотерапевтични медикаменти от групата на ICI.

При болните, които са приемали парацетамол поради болежка, туморният отговор към медикаментите за рак е бил доста по-слаб, в сравнение с при пациенти, които не одобряват парацетамол, са потвърдили откривателите. Пациентите, които употребяват парацетамол, също по този начин имат по-бърза градация на болестта си и умират по-рано, въпреки че към този момент тези разлики не са статистически значими.

Парацетамолът лимитира доста резултата от ICI имунотерапиите за рак, е изводът на изследователския екип.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР