***Шипка. Държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание

...
***Шипка. Държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание
Коментари Харесай

Събитията в страната навръх националния празник

***
Шипка.
Държавният глава Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще вземат участие в отбелязването на Националния празник на България - 3 март на връх Шипка. В 10.00 часа те ще участват на тържествения молебен в Шипченския манастир „ Рождество Христово ". Той ще бъде отслужен от Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
В 11.00 часа на площадката под връх Шипка ще се състои панихида в памет на починалите воини.

***
София.
От 11.00 часа пред паметника на Незнайния боец ще се състои гала по издигане на Националното знаме. В ритуала ще вземат присъединяване вицепремиерът Илияна Йотова, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, доцент доктор Тодор Чобанов - заместник-кмет на Столична община, Н. Пр. Посланикът на Русия - Анатолий Макаров и други В 11.45 часа Илияна Йотова ще произнесе слово на тържественото отбелязване на Националния празник 3 март пред Паметника на опълченеца в София.
В 12.00 часа ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на Администрацията на президента.
От 18.30 часа на пл. „ Народно заседание " ще се състои тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18.40 часа президентът ще произнесе слово.
В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат неповторимата опция да видят истинските флагове на Българското опълчение, измежду които е и Самарското знаме.

***
София.
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

***
София.
В 10.00 часа социалистите от регион „ Лозенец " и Обединението на жените-социалистки в Българска социалистическа партия - София ще участват на тържествена литургия в храма „ Въздвижение на Кръста Господен ", в двора на която се намира първият мемориален монумент на починалите съветски и български войни в Руско-турската освободителна война.
В 11.00 часа социалистите от регионите „ Красно село ", „ Триадица ", „ Възраждане " и „ Овча купел " ще поднесат венци и цветя на Руски монумент.
В 11.30 часа водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов и заместник-председателите на Градския съвет на столичната организация на Българска социалистическа партия проф. Ваня Добрева и националният представител Христо Проданов ще вземат присъединяване в честването на 140-ата годишнина от Освобождението на България и ще поднесат венец пред Паметника на Опълченеца.

***
София.
От 10.00 до 17.00 часа в НДК ще отворят порти пет креативен работилници за деца в границите на „ Салон на музеите в НДК ".

***
София.
В 10.30 часа, генералният шеф на Световната здравна организация доктор Тедрос Гебрейесус ще посети Университетска акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом ". От 18.30 часа доктор Гебрейесус ще участва на формалната заря-проверка по случай Националния празник на Република България 3-ти март.

***
София.
Около 10.30 часа от площада пред постройката на Президентството, Гражданска самодейност
„ ЗА СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ и ДЪРЖАВИТЕ по СВѢТА " провежда шествие „ Безсмъртната чета ", което ще продължи към паметника на Цар Освободител на пл. „ Народно заседание " и паметника на Българските Опълченци.

***
София.
По случай 140-годишнината от Освобождението на България, от 11,00 часа в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде открита галерия „ Знаци на свободата и героизма ", отдадена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

***
София.
От 16.00 часа, във връзка Националния празник на България, на тържествена гала в къща музей „ Иван Вазов " ще бъдат връчени оценките „ Златна монета " за принос в развиването на българската просвета и просвета.

***
Асеновград.
От 11.00 часа в храм „ Св. Димитър " в Асеновград ще се състои панихида в памет на починалите за Освобождението на България, след което ще бъдат поднесени цветя на гроба на прапоршчик Вишняков. От 11.30 часа на площад „ Акад. Николай Хайтов " ще се организира боен обред по издигане на националния байрак на Република България. Кметът на Община Асеновград ще произнесе тържествено слово, след което ще се състои театър на ФА „ Тракия ", озаглавен „ Майка България ". От 13.00 часа в читалище „ Христо Ботев " в село Избеглии, във връзка празника, ще се открие обновената историко-етнографска колекция на обитаемото място. Честванията не престават в 17.00 часа на пл. „ Акад. Николай Хайтов " с празнично хоро с Виевската фолк група, като ще завършат с празнични илюминации в 18.30 часа.

***
Банско.
В Банско 140-ата година от Освобождението на България ще бъде маркирана от 10.00 часа пред паметника „ Банско помни героите " с тържествена стратегия, последвана от поднасяне на венци и цветя.

***
Белово.
От 10.30 часа в Белово ще стартира Ритуал по издигане на националното знаме на Република България и Празнично шествие от пл. „ Освобождение ". Ще бъдат поднесени и цветя на паметниците на починалите за националното избавление.

***
Благоевград.
Община Благоевград ще означи тържествено Националния празник на Република България - 3 март. Честванията стартират от 09.30 часа в двора на църквата „ Въведение Богородично " ще се организира панихида за починалите за Освобождението на България от османско робство и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. Ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „ Македония ". Първият лъч ще тръгне от магазин „ Билла " в 10.15 часа и ще продължи по улица „ Тодор Александров ". Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев. От 10.30 часа в градинката пред централен вход на стадион „ Христо Ботев " ще се организира обред по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на съветските освободителни войски в символ на благодарност. Непосредствено по-късно ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. „ Трети март " и ще стигне до пл. „ Македония ". От 11.00 часа на пл. „ Македония " тържествено ще бъде повдигнат националният байрак на Република България. След това кметът на община Благоевград доктор Атанас Камбитов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено по-късно ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „ Македония ".

***
Бургас.
От 11.00 часа в к-с „ Меден рудник ", спортна зала „ Никола Станчев " ще се състои празничен концерт по случай 3март. От 11.00 часа на пл. „ Атанас Сиреков " ще се организира обред по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. От 11.30 часа пред Паметник на съветските освободители ще се състои церемониален обред по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести Заупокойна молитва за починалите за Освобождението на България от османско робство. От 12.30 часа в Държавна опера - Бургас ще се организира концерт „ 140 години свободна България ". От 16.30 часа в Историческия музей ще бъде показана фотодокументална галерия на Национален музей „ Васил Левски " гр. Карлово - „ Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството ".

***
Варна.
В 8.30 часа в Катедрален храм „ Свето Успение Богородично " ще бъде отслужена Божествена Света литургия. В 10.00 часа на площад „ Св. св. Кирил и Методий " ще бъде повдигнат тържествено националният байрак на България. В 10.15 часа стартира празничното шествие до паметника на Граф Игнатиев и до мемориален монумент на украинските воини, където ще бъдат положени цветя и венци. В 11.30 часа поклонение с полагане на венци с боен обред ще се състои пред паметника на съветските воини. В 12.00 часа ще стартира обичайна 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. Със същия начален час в детския ъгъл в Морската градина ще се организира празничен концерт под надпис „ Децата на Варна честват 3-ти март ", с присъединяване на локални клубове по национални танци. В същата зона от 13.30 до към 16.00 часа ще се състоят още прояви - разкриване на галерия „ Героите на Освобождението " взаимно с Музея на Възраждането, занаятчийска работилница „ Чаршията на Варна от това време " и конкурс за декламиране на възрожденски текст. От 19.00 часа на входа на Морската градина стартира тържествена заря-проверка по случай 3-ти март. В 19.30 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще стартира концерт-спектакълът „ България ".

***
Варна.
От 16.00 часа в зала „ Европа " на Фестивален и конгресен център Варна, ще се организира награждаването на лауреатите от Седми народен училищен конкурс „ Българските архитектурни монументи в макети ", който е отдаден на Националния празник на България - Трети март.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа пред постройката на Общината ще се проведат празнувания във връзка 140 години от Освобождението на България. От 10.30 до 12.30 часа Пред монумент „ Майка България " ще бъде подредена галерия и анимация „ Оръжия и документи от Руско-турската освободителна война 1877-1878 година " - клуб „ Традиция ". От 11.00 часа пред монумент „ Майка България " ще бъде отслужен празничен благослов. Ще последват боен обред по полагане на венци и цветя и празнично търновско хоро от ДЮФА „ Българче ".

***
Велико Търново.
От 10.00 часа от площад „ Цар Асен I " ще тръгнат безвъзмездни пешеходни турове с сказка „ Те починаха за нашата независимост ".

***
Велико Търново.
От 20.00 часа на Площад „ Цар Асен I " ще бъде излъчен Аудиовизуален театър „ Царевград Търнов - тон и светлина ".

***
Велинград.
От 11.00 часа във Велинград ще стартира Парад-дефиле на Представителен духов оркестър с мажоретен състав „ Димитър Мечев " към НЧ „ Отец Паисий ". На пл. „ Николай Гяуров " тържествено ще бъде издигнато и знамето на България.

***
Видин.
По случай Националния празник на България от 10.00 часа ще тръгне празнично шествие от музей „ Конака " до площад „ Бдинци ". От 11.00 часа ще се състои публична гала за празника и историческа възстановка на Освобождението на Видин; поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. „ Бдинци " и паметника на опълченците от Видинския край пред постройката на Драматичния спектакъл.

***
Добрич.
От 09.30 часа в храм „ Св. Георги " ще бъде отслужена Панихида в памет на починалите за Освобождението на България и празничен водосвет. От 10.30 часа пред монумент на хан Аспарух и Костница на починалите съветски воини ще се състои церемониален обред с отдаване на военни почести на починалите за Освобождението на България. От 12.00 часа пл. „ Свобода " ще се организира празничен концерт на Професионален фолклорен отбор „ Добруджа ".

***
Дупница.
От 11.00 часа на площад „ Свобода " с осъществявания на общинския духов оркестър ще стартира празничната стратегия във връзка Националния празник. В 11.15 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на опълченците от Дупница, след което ще се организира гала по издигане на националното знаме. От 12.00 часа в Историческия музей ще бъде открита изложбата „ Ексцерпии ", а в изложбена зала „ Околийската къща " ще бъде показана изложбата „ Панагюрище ". Програмата включва с конкурс за рецитал „ Свобода или гибел юнашка ", който ще стартира от 13.00 часа в заседателната зала на Община Дупница.

***
Горна Оряховица.
От 11.00 часа на пл. „ Георги Измирлиев " ще се проведат празнувания за Националния празник на Република Бълагрия.

***
Гоце Делчев.
От 16.00 и от 18.00 часа в кино „ Парадизо " ще бъдат направени безвъзмездни прожекции на новия български филм „ Възвишение ".

***
Карлово.
В 10.00 часа в читалище „ Васил Левски " ще се състои формалното разкриване на Четвъртия народен конкурс за реализатори на известна ария „ Песенна палитра ".

***
Карлово.
В 10.30 часа на пл. „ 20-ти юли " ще се състои гала по издигане на националния байрак на Република България. В 11.00 часа на пл. „ 20-ти юли " ще се състои общобългарско хоро в поддръжка на националната акция „ Пробуждане с хоро ". В 11.30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на ген. Павел Карцов.

***
Кюстендил.
В 11.00 часа на площад „ Велбъжд ", по случай Националния празник на България 3-ти март, четиринадесетте участнички в състезанието „ Девойка Кюстендилска пролет - 2018 " ще раздадат над 1 000 флагове на жителите и гостите на Община Кюстендил. Честванията на 140 години от Освобождението на България ще стартират от 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя в символ на благодарност към починалите за свободата на България на паметника на „ Булаир " и празничен концерт с присъединяване на националната певица Стойка Германова и квартет към отбор „ Пирин ".

***
Монтана.
В 10.30 часа на площад „ Жеравица " с церемониален боен обред ще бъде повдигнат националният байрак. След приветственото слово на кмета на Монтана Златко Живков ще бъде отслужен признателен молебен. В знак на благодарност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на починалите във войните. В 11.00 часа в Младежкия дом ще стартира концертът на струнен квартет DESTINY.

***
Пазарджик.
От 10.00 часа в Пазарджик ще стартират празничните празнувания, отдадени на Националния празник на 3 март с празничен молебен за здраве и благоденствие в катедралния храм „ Св. Богородица ". Ще бъдат поднесени и цветя и венци на паметниците и паметните плочи на ген. Брок; Паметници на Хаджи поп Георги Тилев и Теофил Бейков; Паметника на Константин Величков; Паметната плоча на ген. Гурко; Паметника на В.Левски; Паметниците на: Георги Бенковски, Хаджи Найден Йованович, Мария Сутич, Ованес Соваджиян и Христо Ботев. В 11.00 часа ще бъде издигнато тържествено националното знаме на пл. „ К. Величков ".

***
Пампорово.
От 11.30 часа от телевизионната кула „ Снежанка " скиори и сноубордисти в национални носии ще се спуснат дружно от връх Снежанка по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България.

***
Панагюрище.
От 10.30 часа в Панагюрище ще стартира Ритуал по издигане на националното знаме на Република България и Празнично шествие от пл. „ 20-ти април ". Ще бъдат положени и цветя на паметниците на Павел Бобеков, Орчо челник, на Райна Княгиня и на военачалник Дандевил.

***
Перник.
От 11.00 часа от пл. „ Св. Иван Рилски " до Двореца на културата ще се състои празнично шествие. От 11.10 часа ще се организира обред за издигане на националния байрак. От 11.15 часа кметът на Община Перник и регионалният шеф ще поизнесат слова. От 11.30 часа ще се състои концерт на Духовия оркестър и КСХ „ Иван Топалов ", Фолклорна комбинация „ Веселие в Граово " в осъществяване на танцовия състав при Общински комплекс Дворец на културата. Събитието ще бъде пред Двореца на културата, при неприятно в първо предверие на културната институция.

***
Пещера.
Община Пещера ще означи 140 години от Освобождението на България на 3 март с празнични празнувания. От 10.30 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на капитан Сафонов и братя Горови, като тържествено ще се издигне и националното знаме. Два лъча от представители на общинската администрация, културните и просветителни институции, общественици и жители ще се насочат към паметните плочи. В 11.00 часа на пл. „ България " ще стартира Празничен концерт с присъединяване на отбор „ Славейче " и изпълнителките на български национални песни Калина и Невена.

***
Пловдив.
От 11.00 часа в катедрален храм „ Св. Богородица " пловдивският митрополит Николай ще отслужи церемониален молебен по случай 140 години от Освобождението на България. От 12.00 часа на Паметника на съветските освободители на Бунарджика ще се състои тържествено отбелязване на 140 години от Освобождението на България. Ще бъдат положени венци и цветя.

***
Пловдив.
От 13.00 часа на Паметника на опълченците на Централни гробища ще се отслужи панихида за починалите български опълченци. Ще бъдат положени венци и цветя.

***
Пловдив.
В 16.00 часа на пл. „ Стефан Стамболов " ще се организира празничен концерт на Биг Бенд Пловдив във връзка Националния празник на България.

***
Пловдив.
В 18.00 часа на пл. „ Централен " ще се състои тържествена инспекция - заря във връзка Националния празник на Република България - 3 март.

***
Раковски.
Празнично патриотично честване на 140 години от Освобождението на България ще се организира в Раковски. Празничната стратегия стартира от 18.00 часа в центъра на кв. „ Ген. Николаево ", където ще се състои концерт с присъединяване на локални самодейни и детски групи и духов оркестър в НЧ „ Св.св. Кирил и Методий ". Организаторите са подготвили и галерия с платна на Минчо Деливански, отдадена на 140 години от Освобождението на България.

***
Русе.
От 11.30 часа във връзка Националния празник на България и 140 години от Освобождението пред Паметника на Свободата ще бъдат поднесени венци и цветя.

***
Свищов.
От 10.00 часа честванията в Свищов във връзка Националния празник ще стартират с признателен молебен в църквата „ Св. Торица ". От 11.00 часа на пл. „ Алеко " ще се състои обред по издигане на националното знаме на Република България. След него от пл. „ Алеко " до пл. „ Свобода " Община Свищов провежда празнично шествие. От 11.30 часа пред Паметника на Свободата ще се състои общоградско поклонение. На Паметника ще има и къса стратегия, в която ще се включат възпитаници от СУ „ Николай Катранов ", Духовият оркестър на Военно формирование 28 880.

***
Симитли.
В 11.00 часа от кметството в село Ракитна ще тръгне шествие до връх Кръста във връзка 140-годишнина от освобождението на България от турско иго. По-късно на върха ще бъде сложена паметна плоча на майор Орлински. От 18.00 часа пред паметника „ Лъвчето " ще бъдат положени цветя и венци.

***
Сливен.
От 10.30 часа на площад „ Хаджи Димитър " с развяването на 140-метров български трикольор в Сливен ще бъде маркирано Освобождението на България. На тържествена гала под звуците на 140 - гайди ще бъдат развети 140 флагове.

***
Сливен/София.
Национално придвижване „ Хан Кубрат " ще означи 140-ата годишнина от Освобождението на България с шествия в София и в Сливен. В Сливен тържественото шествие ще стартира в 10.00 часа от паметника на Хаджи Димитър и ще премине по основната улица в града. В него ще се включат 140 гайдари. В столицата тържественото шествие-поклонение ще стартира в 12.15 часа от паметника на Незнайния боец. Там ще бъдат поднесени венци и цветя. След това шествието, водено от двама гайдари, ще продължи до паметника на Цар Освободител, където също ще бъдат поднесени венци и цветя.

***
Смолян.
По мотив Националния празник от 09.00 часа в храм „ Св. Никола " в кв. „ Устово ", Негово високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ще отслужи Света Божествена литургия. След това, от 10.00 часа ще бъде отслужен и Тържествен признателен молебен за съветските освободители, посрещнати преди 140 години в храма. В 10.30 часа от храм „ Св. Никола " ще тръгне празнично шествие до пл. „ Възраждане ", отпред с пушката на Капитан Петко челник, бранител на Родопите през 1878-1879 година, съхранявана в РИМ „ Стою Шишков " - Смолян. От 11.00 часа на пл. „ Възраждане " ще се състои празненство Тържество за Националния празник на Република България с Почетен часовой, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за независимост и Паметника на ген. Пьотр Черевин и празничен концерт.

***
Сопот.
От 10.00 часа на площад „ Иван Вазов " в Сопот ще се организира гала по повдигане на националния байрак на България.

***
Стара Загора.
По мотив навършващите се 140 години от Освобождението на България, в 09.00 часа във всички храмове в града ще бъде отслужена Божествена света литургия. В 10.15 часа ще бъдат положени венци и цветя на всички монументи, отдадени на Освобождението на Стара Загора. В 11.00 часа пред постройката на регионалната администрация ще бъде отслужен водосвет, след което паметното шествие под наслов „ За Свободата... Да развеем българското знаме! " ще потегли към Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора ", където ще приключи с церемониален обред за поднасяне на венци и цветя, под наслов „ Пред падналите за България - реверанс! ".

***
Село Ягодина, община Борино.
От 10.00 часа ще се организира поход с трибагреници и гайди до връх Свети Илия в чест на Освобождението на България.

***
Тетевен.
От 10.00 часа в двора на църквата „ Св. Всях Светих " ще се отслужи Панахида. От 11.00 часа на пл. „ Сава Младенов " ще бъде издигнато знамето на Република България. От 11.30 часа още веднъж на пл. „ Сава Младенов " ще се организира концерт на Христо Косашки.

***
Тутракан.
Чудотворната икона на Богородица Скоропослушница ще бъде посрещната в Тутракан. Към 16.00 часа светинята ще дойде в храм „ Св. Николай ". Тя ще бъде изложена за поклонение в храма до 17.00 часа на 6 март.

***
Търговище.
От 10.00 часа в храм „ Св. Йоан Рилски " ще бъде отслужена панихида в памет на починалите за свободата. От 10.30 часа на пл. „ Свобода " ще се състои боен обред за издигане на националния байрак и знамената на Европейския съюз. От 11.00 часа до паметника на българо-руската дружба възпитаници от I ОУ „ Христо Ботев " ще показват поетичната комбинация „ Орловите крила на свободата ", след което ще се състои ритуалът за поднасяне на венци и цветя на благодарност. В 19.00 часа на пл. „ Свобода " ще има празнична заря.

***
Чепеларе.
В 08.30 часа от площад „ Олимпийски " ще тръгне празнично шествие към Паметника на починалите във войните чепеларци, където ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на благодарност. В 09.00 часа ще стартира обичайният поход до връх Мечи чал. В 17.30 часа в НЧ „ Родопска искра 1880 " ще се организира празничен концерт, с присъединяване на възпитаници от СУ „ Васил Дечев " и самодейци от читалището. В 18.00 ч в центъра на града ще има тържествена проверка-заря, с присъединяване на 101-ви Алпийски полк - Смолян и представители на Духовия оркестър на Сухопътни войски - София.

***
Шумен.
От 09.30 часа в храма „ Св. Вознесение Господне " ще бъде отслужена. заупокойна молитва за починалите войни и опълченци и молебен за здраве. В 10.00 часа пред паметника на починалите във войните шуменци на пл. „ Кристал " ще бъдат поднесени венци и цветя от публични лица и жители. В 12.00 часа в ДКТ „ Васил Друмев " ще се състои концерт -спектакъл „ Величието на един народ " на АНПТ - Шумен.

***
Ямбол.
От 10.30 часа пред община Ямбол ще се състои тържествена гала по издигане на националния байрак, признателен молебен и показване на имитация на Браилското знаме. С тържествено шествие участниците в честването ще се придвижат до мястото на поднасяне на венци и цветя - паметника на починалите за националното ни избавление. След отслужването на заупокойна молитва в памет на починалите за Освобождението на България ще стартира и поклонението пред паметта на героите. В 11.30 часа в зала „ Съвременност " на Културно-информационен център „ Безистен " ще стартира празничният концерт на Дамски хор при Хорова школа „ Проф. Георги Димитров " - Ямбол.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР