Шиндзо Абе пристига днес в България на първото посещение на

...
Шиндзо Абе пристига днес в България на първото посещение на
Коментари Харесай

Подкрепете Шиндзо Абе - ЕС се нуждае от Япония за защита на ценностите и свободата ни

Шиндзо Абе идва през днешния ден в България на първото посещаване на японски министър председател в историята. То е част от обиколката на делегация, включваща и представители на десетки компании, в балтийските страни и на Балканите. Абе разгласи в неделя в Рига, че страната му е сключила съглашение с Естония, Литва и Латвия за усилване на икономическите и политическите връзки, изключително в осведомителните технологии, превоза и медицината. Двамата с латвийският му сътрудник Марис Кучинскис те приканиха за бърза ратификация на постигнатото през декември комерсиално съглашение ЕС-Япония.

Преди това в Естония японците оповестиха, че ще се причислят към центъра на НАТО за кибер защита в Талин. Стъпка по стъпка, ние ще научим по какъв начин НАТО би могла да бъде потребна за Япония и в каква степен Япония може да бъде от изгода за НАТО, съобщи пред публицистите Норио Мураяма, представител на японското министерство на външните работи.

По мотив тази историческа обиколка на премиера Шиндзо Абе " Дневник " предлага коментар на някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен:


Докато всички са се съсредоточили върху световните упоритости на Китай, една друга азиатска мощ - Япония, показва нов метод за потребление на " мека мощ ". Тази седмица японският министър председател Шиндзо Абе е на обиколка в 6 страни от Източна Европа - Сърбия, България, Румъния и трите балтийски страни. Това е в действителност една историческа първа аудиенция на японски министър ръководител. Тя отразява разбирането на Япония, че бъдещето на интернационалния стопански ред ще се дефинира във и дружно с Европа.

Някои от тези страни - Сърбия преди всичко - са част от огромния проект на Китай за нов Път на коприната. Обещанията за безвъзмездни заеми и нова железопътна инфраструктура занапред би трябвало да се материализират, само че Китай не пести старания да завоюва източноевропейските страни. Абе декларира на тези страни, както и на света, че в случай че световните мрежи на доставки имат значение, то същото важи и за споделените полезности и ползи. И той разполага със мощен образец за това - съглашението ЕС-Япония за свободна търговия.

Сделката ЕС-Япония би трябвало да се довърши

Търговското съглашение, което е най-голямото в света, ще даде на стопанските системи ни огромен подтик, ще понижи мита и търговски бариери. За страни като България, чийто министър председател бе измежду водещите договарянията, то ще отвори нови пазари за аграрни експорт. Японски компании към този момент започнаха да афишират, че ще стартират нов бизнес в България, ще наемат хиляди чиновници и ще донесат спомагателни доходи за дребните компании от снабдителните вериги.

Но това съглашение е значимо за освен това от взаимно преференциални стопански и търговски връзки. Европа и Япония споделят общи полезности - народна власт, господство на закона, дух на интернационално съдействие. Завършването и утвърждението на тази договорка изпраща сигнал, че две от най-големите международни стопански системи ще бранят интернационалния ред, както и свободната и почтена търговия.

Този сигнал има значение и тъй като световната система е подложена на офанзиви - както в областта на сигурността, по този начин и на търговията. Русия скъса листата с правила в интернационалните връзки и за пръв път от Втората международна война насам завзе европейска територия със мощ. Москва оркестрира комплицирана акция за интервенция в западните общества, целяща интервенция в избори и подронваща доверието на хората към държавни управления и институции.

 Подкрепете Шиндзо Абе - Европейски Съюз се нуждае от Япония за отбрана на полезностите и свободата ни

Под повърхността на китайските вложения

Китай, въпреки това, разгръща въздействието си в Европа по много по-модерен и затулен метод. Между финансовата рецесия и 2015 година китайските вложения в Европейски Съюз скочиха 10 пъти. През 2016 година те се усилиха с още 77%.

Пристигането на тези вложения би трябвало да се приветства, само че в случай че почовъркате под повърхността, ще видите, че наподобява става дума за гонене на други цели. Китай, да вземем за пример, концентрира доста от вложенията си в страни, потърпевши от рецесията в еврозоната, каквато е Гърция. През последните месеци Атина промени политиката на Европейски Съюз към казуса в Южнокитайско море и даже към спазването на правата на индивида в Китай. В други случаи Китай уголемява активите си в Северна Европа за доставяне с високи технологии, които постоянно може да бъдат пригодени за военни цели. Пекин се е фокусирал и върху страни от Централна и Източна Европа посредством така наречен Група 16+1, в която членува и България.

Китай, обаче, не връща услугата на европейските вложители и бизнесмени. В реалност, европейските вложения в Китай понижиха с 25% сред 2015 година и 2016 година, в това число тъй като европейските вложители се оплакват от спънки, създавани им от една система, даваща преференции на китайските държавни монополи.

Система за ранно предизвестие

За да се подсигурява продължение на свободната и локална търговия, Европа се нуждае от средства за отбраната ѝ. Едно от най-новите оферти пред Европейски Съюз е основаването на система за ранно предизвестие, която да ревизира евентуални вложения и да задейства алармата, в случай че те може да са рискови за европейските стратегически ползи. Това предложение няма да попречи на страните да одобряват задгранични вложения, само че ще приравни Европейски Съюз с останалите участници в Г-7, измежду които е и Япония, по разполагане със сходни отбрани, гарантиращи, че стопанските системи им няма да бъдат похитени от подкрепяни от страната монополи.

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще изиграе доста значима роля в напъните по-бързо да бъде реализирано съглашение по това предложение.

Да защитим западните полезности и правила

В последна сметка следвоенният консенсус се е формирал към правилото, че капиталистическите, търгуващите стопански системи са най-вече демократични демокрации. Но в 21 век капитализмът и демократичните демократични полезности започнаха да се разделят. Възходът на Китай може да бъде късмет за Европа и други демократични страни.

Но той би трябвало да бъде ръководен съгласно западните дефиниции за полезности и правила. Ако протекционизмът " Америка преди всичко " разреши Китай да пренапише правилника за интернационалните връзки, това може да се трансформира в " Америка на последно място ", както и за Европа.

Ето за какво работата на Европейски Съюз и Япония да реализират това комерсиално съглашение е доста значима. Освен комерсиалните изгоди, то изпраща мощен сигнал, че окопаването на Съединени американски щати няма да докара до това западният свят да изостави полезностите си. Това комерсиално съглашение е и за свободата и ние се нуждаем от помощта на Япония, с цел да я защитим.

Андерс Фог Расмусен е началник на консултантската компания Rasmussen Global. Той е някогашен общоприет секретар на НАТО и някогашен министър председател на Дания. Текстът е възложен на " Дневник " от компанията, преводът и заглавието са на редакцията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (79)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР