Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни предоставя

...
Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни предоставя
Коментари Харесай

Специалисти по визуална антропология, документалисти и изследователи се събират в София за Международен фестивал на етнографския филм 2017

Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни дава неповторимата опция да срещнем документалисти и откриватели, които посредством презентации и филми ще ни срещнат с религиозни практики, маскарадни обреди, Темаскал церемонии и още.
Сред специфичните посетители на Международен фестивал на етнографския филм, който ще се състои от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”, ще бъде доктор Слободан Наумович - доцент в Департамента по етнология и антропология на Белградския университет, създател на голям брой книги и притежател на премията за най-хубаво антропологично заглавие оповестено в Сърбия за 2009 година
Освен като част от интернационалното жури, доцент Наумович ще изнесе лекции, в които ще разберем повече за най-стария фестивал за етнографски филми на Балканите, този в Белград, а също и за културните особености и обичаи в Югоизточен Банат.
Сред гост-лекторите е и Владимир Боцев – лекар на етноложките науки и куратор-етнолог в Националния музей на Македония, който ще показа Етнографския кино фестивал в Кратово , както и ще ни опише къде е пресечната точка на етнографския филм и нематериалното културно завещание.
Ще поговорим и за същността на шаманизма като религиозно и културно събитие, дружно с откривателя Димитър Венков , който ще ни показа шаманските обичаи в Сибир, Средна Азия, Северна и Южна Америка и Австралия.
Магическият свят на Темаскал церемониите ще бъде оголен по време на лекцията на Красимир Костов – откривател и притежател на свещената лула “Чанупа”, който ще ни води на едно пътешестване в далечни земи, представяйки ни вълнуващия свят на северноамериканските индианци.
Ще се срещнем и представители на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” , които реализират научни проучвания за българския народ в подтекста на културните и верските процеси в Евразийския район от древността до наши дни. Те са ни подготвили презентация за родопското село Югово, което учат повече от 20 години и от където започва планът “Резиденция Баба”, по който асоциацията е сътрудник.
Акцентите на тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм не завършват тук – чакат ни още доста срещи с документалисти и откриватели като Матейс Ван Де Порт (Холандия), Венета Янкова (България), Горан Благоев (България), Матю Лансит (Канада), Давор Борич (Хърватия), Лиляна Шишманович (Хърватия), Хана Кайланен (Финландия) и Антье Акерман (Германия).
Кои са те и с какво се занимават може да видите тук: https://goo.gl/Km9ncN
Фестивалът основава среда за изява и на младежи посредством панела „ Младежки образни планове “ . Очакват ни завладяващи презентации и истински късометражни документални филми на тематика живот, зависещ на дивото, празници и консуматорство, Хелоуин и още.
Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 ще предложи и 18 неповторими кино заглавия от етнографския киножанр, на завладяващи тематики като вяра, актуален шаманизъм, антични ритуали и живот след гибелта.
Началото на всичко това ще бъде сложено с българския документален филм за Алекс Орбито, считан за най-големия врач на ХХI век – „ Човек на вярата “. След прожекцията следва полемика с създателите на кино лентата – Ганета Сагова (режисьор на кино лентата и основател на сп. “Осем”), Добрин Кашавелов (оператор) и Адриана Герасимова (монтажист).
Всички мероприятия от програмата на фестивала се организират без вход .
Фестивалът се провежда от Сдружение за културни начинания благодарение на Катедра „ Етнология “ към СУ „ Св. Кл. Охридски “ и финансовата поддръжка на Столична стратегия „ Култура “ на Столична община за 2017 година, Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културен център на СУ „ Св. Кл. Охридски “.
Събитието е осъществено с помощта на партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, издателство Ерове, студио за анимация и образна връзка Phazza, Контур Креатив, Академично етноложко съдружие.
Медийни сътрудници: списание „ Осем “ и Lifestyle.bg.
Пълната стратегия на МФЕФ 2017 можете да намерите тук: https://goo.gl/eyWVsN
Официална Фейсбук страница: https://goo.gl/XkCsqR
Официално Фейсбук събитие: https://goo.gl/cM9Vzk
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР