Шестото издание на инициативата Поезия в метрото ще бъде открита

...
Шестото издание на инициативата Поезия в метрото ще бъде открита
Коментари Харесай

Петър Чухов е българският представител в новото издание на "Поезия в метрото"

Шестото издание на самодейността " Поезия в метрото " ще бъде открита публично на 10 ноември от 18.30 ч. в Полския институт в София (ул. Веслец 12). Новият план ще бъде показан от проф. Амелия Личева, основен редактор на " Литературен вестник ", и Ивона Якушко-Дудка, и.д. шеф на Полския институт.

Стихове на европейски създатели във вагоните и станциите на софийското метро на български език и в оригинал могат да се четат още от 8 ноември. Постерите ще останат до 20 декември.

В тазгодишното издание са включени стихотворения на поети от 14 страни, които членуват в EUNIC (мрежа на културните центрове на страните от Европейския съюз).

" Всяка година избора кои творби и създатели да включим вършат самите културните центрове. За нас, като уредници, е значимо това да е модерна лирика от XX и XXI век, с цел да покажем днешните писатели, тези които се четат в този момент и са значими за страните участнички. Мисля, че всеки план, обвързван с лирика, поражда въпрос дали ще провокира интерес. Но това, което ни радва и виждаме с всяка последваща година е, че този интерес пораства. И мисля, че в актуалната сложна епидемиологична обстановка " Поезия в метрото " е още по-голям, тъй като нашата литература и просвета излизат навън, отвън стените на институциите и стават налични и близки за всички столичани и посетители на София ", описа за " Радио България " Памела Качмарек, помощник към Полския културен институт в София.

Българският представител e Петър Чухов. Той е определен от екипа на " Литературен вестник ".

 Запокитеност, лирика 1995-2000С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Петър Чухов е един от доста положителните български модерни поети, доста забавен. Освен това написа много къси неща, което е значимо за избора ни, тъй като стиховете би трябвало да бъдат ударни и къси, с цел да могат да се възприемат по-лесно и бързо от хората. Освен това през тази година Петър Чухов отбелязва 60-годишен празник и издаде доста значими книги ", съобщи за " Радио България " проф. Амелия Личева.

Другите създатели, включени тази година в плана " Поезия в метрото " са: Ернст Яндл (Австрия), Линда Франс (Великобритания), Волфганг Борхерт (Германия), Константинос Кавафис (Гърция), Джон Ф. Дийн (Ирландия), Луис Гарсия Монтеро (Испания), Марио Луци (Италия), Тадеуш Ружевич (Полша), Жорже де Сена (Португалия), Мартин Солотрук (Словакия), Маринка Пощрак (Словения), Акош Фодор (Унгария) и Ярослав Сайферт (Чехия).

За първи път самодейността " Поезия в метрото " се реализира в Полша и провокира огромен интерес, а през 2015 година, по концепция на тогавашния шеф на Полския културен институт в София Ярослав Годун се реализира и в софийското метро.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР